NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
De basisarchiefcode is een icoon uit de wereld van registratuur en dossiervorming. Tegenwoordig gebruiken we de zaaktypecatalogus om documenten en zaakdossiers toegankelijk te maken. Maar nog steeds is in archievenland kennis van de basisarchiefcode belangrijk: om te kunnen zoeken in de dossierinventarissen, code-archieven te kunnen bewerken voor overbrenging en om vernietigingsvoorstellen te kunnen opstellen.
Op mijn LinkedIn vertelde ik over een presentatie voor de collega’s van het Regionaal Archief Nijmegen over de structuur en toepassing van de basisarchiefcode. Ook enkele collega’s uit de regio deden mee. Klasseren met de pet op van de gemeente, denken van algemeen naar bijzonder en wees vooral praktisch en creatief. Het succes zat hem in het mogen bladeren in de verschillende uitgaven. Daarmee werd het een leuke doe-bijeenkomst met veel praktijkervaringen.
Op verzoek hier de presentatie (in ruwe vorm) en een voorbeeld hoe je de basisarchiefcode 'ombouwt' naar een rubriekenschema van een archiefinventaris.
Tags:
Dank Wilma voor het delen.
Dit vind ik heel leuk! In 1983, als auteur van het artikel "de knuppel in het hoenderhok" over de voorgenomen wijziging van de Basis-Archiefcode, ben ik betrokken geraakt bij de samenstelling van wat doorgaans de BAC wordt genoemd. Overigens maken de classificatienummers die betrekking hebben op gemeentelijke werkprocessen nog steeds deel uit van het model-documentair structuurplan voor gemeenten, zoals uitgegeven door Sdu. Zelf gebruik ik de BAC nog regelmatig om voor klanten ordeningsstructuren te bouwen in SharePoint. Structuren, die mensen leiden naar de werkprocessen, waar de dossiers in context zijn terug te vinden. Deze structuur vind je ook weer terug in de Basis Digitale Informatiestructuur, de BDI, die één van de ordeningsprincipes is van de werkprocessen in het model-DSP.
Wat het werken met de BAC mij heeft geleerd is te denken in indelingen van algemeen naar bijzondere. Dat ik heb geleerd in series te denken van gelijksoortige dossiers. Zoals Paul Otlet ooit heeft gezegd: het classificeren is de hoogste menselijke arbeid. En hij is er tot op 97-jarige leeftijd elke dag mee doorgegaan (bezoek eens het Mundaneum in Bergen/Mons, https://www.visitmons.nl/te-ziente-doen/niet-te-missen/de-10-beste-... en geniet van je vakgebied).
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door