NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Tijd: November 18 2022 hele dag
Locatie: Rijswijk
Website of map: https://www.vhic.nl/opleiding…
Telefoon: 088 053 5400
Soort gebeurtenis: training, cursus, opleiding
Georganiseerd door: Debby Overvliet
Meest recente activiteit: 24 Okt 2022
Naar Outlook of iCal (.ics) exporteren
MySpace
Tweet
Als opsteller en auteur van de nieuwe selectielijst voor gemeenten en intergemeentelijke organen van 2017 en 2020 hebben wij bij VHIC als geen ander kennis van de totstandkoming, de methodiek en de toepassing van de selectielijst. Met deze kennis kunnen wij u in één dag precies uitleggen hoe de nieuwe selectielijst in de praktijk ingevoerd en toegepast moet worden. Ook geven we u richtlijnen t.a.v. de keuzes in de toepassing van de selectielijst 2017 versus 2020.
Nieuwe methodiek
Met de selectielijst 2017 werd de nieuwe selectiemethodiek van het Nationaal Archief vertaald in de methodiek van de gemeentelijke selectielijst. Hiermee vond een verschuiving plaats van documentgericht naar resultaatgericht waarderen. In deze cursus leggen wij u uit waarom deze verschuiving noodzakelijk was, wat dit in de praktijk voor u betekent en gaan we uitgebreid oefenen met het toepassen van de nieuwe methodiek. Daarnaast gaan we in op de drie invalshoeken die bepalen wat de waarde is van archieven: de systeemanalyse, de trendanalyse en de risicoanalyse.
Inhoudelijke wijzigingen t.o.v. de selectielijst 2017
De wijzigingen in de selectielijst 2020 zijn voornamelijk inhoudelijk en wat daarbij opvalt zijn de bewaartermijnen voor ‘nieuwe’ soorten gegevens (algoritmes, logingegevens e.d.). Uiteraard is ook aandacht voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) waardoor een aantal bewaartermijnen is aangepast of toegevoegd. Daarnaast zijn omissies uit de selectielijst 2017 aangepast en zijn ontbrekende resultaten toegevoegd.
Omdat de Selectielijst 2020 verbeteringen bevat van de Selectielijst 2017, dient een organisatie een praktische afweging te maken over het toepassen van bewaartermijnen uit de Selectielijst 2020 op zaken uit 2017 t/m 2019. In een aantal van die gevallen is het te adviseren om de selectielijst 2020 te volgen omdat bewaartermijnen uit 2017 bij nader inzien incorrect was of ontbraken. In andere gevallen moet de Selectielijst 2017 gevolgd worden omdat bijvoorbeeld wettelijke bewaartermijnen pas op een later tijdstip zijn ingegaan (bijv. per 01-01-2020) en de zaken uit 2017 t/m 2019 dus andere bewaartermijnen hebben. Onze docenten geven u in de cursus een leidraad welke keuzes op welk moment gemaakt kunnen en dienen te worden.
Hotspotmonitor
Tot slot besteden we in de training ook aandacht aan de lokale hotspotmonitor en hoe u dit in de praktijk kunt uitvoeren.
De praktijk staat centraal
Uiteindelijk gaat het niet om de theorie achter de selectielijst maar om de toepassing in de praktijk. Daarom vormt de praktische toepassing van de waarderingsmethodiek van de nieuwe selectielijst vormt de rode draad van de cursus. Tijdens de cursus wordt daarom veel geoefend. Daarnaast is er voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen aan de praktijkervaren docenten en is er ruimte te discussiëren over de nieuwe selectielijst.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Bevestigen voor Training toepassing gemeentelijke selectielijst 2020 (1 dag) om opmerkingen toe te voegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie