Status en eigenaarschap data in RAAS (Reisdocumenten Aanvraag en Afgifte Station)

Naar aanleiding van een topic over het verlengen van de bewaartermijn van reisdocumenten n.a.v. van de verlening van de geldigheid van deze documenten heb ik onderzocht of deze aanpassing in de bewaartermijn ook al door ons werd toegepast.

Tot mijn verbazing trof ik geen dossiers aan in het door ons gebruikte DMS.

Aanvraagformulieren voor reisdocumenten worden door Burgerzaken gescand in het RAAS (Reisdocumenten Aanvraag en Afgifte Station). De originele aanvraagformulieren worden naar alle waarschijnlijkheid door Burgerzaken (krijg nog antwoord op mijn vraag) vernietigd na invoer.

Welke status heeft deze data en hoe is het eigenaarschap geregeld van deze data? Naar mijn (bescheiden) mening dienen de originele aanvraagformulieren voor de vastgelegde periode bewaard te worden.

Kan RAAS dienen als archiveringsomgeving als het college een vervangingsbesluit heeft genomen voor dit proces? Ik stel dit maar als open vraag om zoveel mogelijk input te krijgen. Zelf heb ik mijn twijfels hierover....

Weergaven: 3303

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Bron: Kennisbank Burgerzaken link

 

De praktische kant voor het verstrekken van reisdocumenten is per 1 oktober 2001 totaal veranderd. Vanaf dat moment wordt het reisdocument centraal geproduceerd. Voor het verkrijgen van een reisdocument moet men tweemaal aan de balie van burgerzaken verschijnen: eenmaal voor de aanvraag en eenmaal om het op te halen. Kinderen die bijgeschreven worden, moeten ook aan de balie verschijnen. Iedereen moet een foto overleggen en voor iedereen wordt een aanvraagformulier geproduceerd.

De registratie in de GBA van de categorie reisdocumenten kent een afwijkende structuur ten opzichte van de andere categorieën. Dit komt onder andere doordat deze categorie geen historie kent, terwijl hier wel redenen voor zijn, denk bijvoorbeeld aan een inname.

Een overzicht van de verschillende mogelijkheden is aangegeven in de HUP hoofdstuk 6.7.

Let op! Voor elke afgifte van een Nederlands reisdocument, met uitzondering van de Nederlandse identiteitskaart (NIK), geldt dat betrokkene niet op de signaleringslijst (aangetekend in categorie 12 onder de code 'signalering met betrekking tot het verstrekken van een Nederlands reisdocument') mag voorkomen.

Slechts in grote lijnen wordt aangegeven hoe deze procedure verloopt. Voor het exacte verloop wordt u verwezen naar de documentatie van uw leverancier en het RAAS. Raadpleeg deze.

  1. Vaststellen identiteit. Zie artikel 1 Wet op de identificatieplicht.
  2. Komt de aanvrager in aanmerking voor het gevraagde document? Zie aandachtspunt Wie kan welk reisdocument krijgen?
  3. Heeft de aanvrager toestemming nodig? Ja: actie a. Toelichting: Onder curatele gestelde personen en minderjarigen hebben schriftelijke toestemming nodig van hun gezaghouder(s), voor een Nederlandse ID-kaart is vanaf 12 jaar geen toestemming nodig.
  4. Moeten er kinderen worden bijgeschreven en is hier toestemming voor? Ja: actie b. Toelichting: Een kind tot 16 jaar kan worden bijgeschreven in elk Nederlands reisdocument met uitzondering van een Nederlandse ID-kaart, een diplomatiek paspoort, een dienstpaspoort en elk tweede paspoort. Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn en er moet een foto van het kind overgelegd worden. Voor elk kind moet een aanvraagformulier ingevuld worden. Let op: Ouders en voogden die een kind willen bijschrijven moeten er nadrukkelijk op worden gewezen dat bijschrijvingen op 26 juni 2012 hun geldigheid verliezen.
  5. Moet er een oud document worden ingeleverd? Ja: actie c. Toelichting: Indien bij de aanvraag het document is verlopen, wordt dit direct ingehouden. Is het document nog geldig, dan kan het teruggegeven worden en moet het bij de uitreiking van het nieuwe document ingehouden worden. Zie HUP 6.7
  6. Voldoet de aangeleverde foto aan de eisen van de fotomatrix van het ministerie? Nee: actie d. Toelichting: De aanvraag kan niet in behandeling worden genomen. De burger moet een nieuwe foto laten maken.
  7. De foto op het foto- handtekeningformulier plakken en laten tekenen, de handtekening vergelijken met het legitimatiebewijs
  8. Opnemen vingerscans, indien aanvrager 12 jaar of ouder is Zie voor uitzonderingssituaties art. 28a PUN
  9. Het foto-handtekeningformulier scannen
  10. Het aanvraagbestand verzenden
  11. Na ontvangst van het centraal geproduceerde document dit inklaren en kan uitgereikt worden.
  12. De te archiveren brondocumenten voorzien van paraaf en datum van verwerking (LO-III, hfdst. 4)
  13. Indien noodzakelijk het aanvraagformulier (inclusief overige documenten) en wijzigingsbladen archiveren (LO-III, hfdst. 4)
  14. Eventueel kennisgevingen versturen

Reisdocumenten: aandachtspunten


 


1.1 Nationaal paspoort met 32 bladzijden (PN)

  1. iemand met de Nederlandse nationaliteit
  2. iemand die behandeld wordt als Nederlander

1.2 Tweede paspoort met 32 bladzijden (TN), naast een PN of ZN

  1. iemand met de Nederlandse nationaliteit
  2. iemand die behandeld wordt als Nederlander
  3. iemand die kan aantonen:dat hij regelmatig verschillende landen bezoekt, waarbij hij de gerede kans loopt dat de toelating op problemen zal stuiten, omdat uit het paspoort blijkt dat hij eerder in een ander land is geweest, waarmee het te bezoeken land een conflict heeft; deze landen staan vermeld in een lijst van het ministerie of dat hij binnen een bepaald tijdsbestek zal reizen naar landen, waarvoor de houder een visum moet aanvragen, waardoor hij niet tijdig over zijn eerste paspoort kan beschikken, omdat die ter visering bij een buitenlandse vertegenwoordiging ligt.

1.3 Zakenpaspoort met 64 bladzijden (ZN), kan niet naast een PN

  1. iemand met de Nederlandse nationaliteit
  2. iemand die behandeld wordt als Nederlander

1.4 Tweede zakenpaspoort met 64 bladzijden (TE), naast een PN of ZN

  1. iemand met de Nederlandse nationaliteit
  2. iemand die behandeld wordt als Nederlander
  3. iemand die kan aantonen:dat hij regelmatig verschillende landen bezoekt, waarbij hij de gerede kans loopt dat de toelating op problemen zal stuiten, omdat uit het paspoort blijkt dat hij eerder in een ander land is geweest, waarmee het te bezoeken land een conflict heeft; deze landen staan vermeld in een lijst van het ministerie of dat hij binnen een bepaald tijdsbestek zal reizen naar landen, waarvoor de houder een visum moet aanvragen, waardoor hij niet tijdig over zijn eerste paspoort kan beschikken, omdat die ter visering bij een buitenlandse vertegenwoordiging ligt.

1.5 Nederlandse identiteitskaart (NIK), geldig voor een beperkt aantal landen

  1. iemand met de Nederlandse nationaliteit

1.6 Faciliteitenpaspoort (PF)

  1. iemand die behandeld wordt als Nederlander en geen andere nationaliteit bezit, specifiek bedoelt voor Molukkers

1.7 Vluchtelingenpaspoort (PV), met een maximale geldigheidsduur van vijf jaar

  1. iemand die niet de Nederlandse nationaliteit bezit en die toegelaten is als vluchteling, in de zin van artikel 11 Paspoortwet, is in bezit van:een geldige toelating als vluchteling (type document IV, oude B-document), afgegeven in Nederland of een mandaatverklaring UNHCR vergezeld met:een in Nederland afgegeven geldige vergunning tot vestiging (type document II, oude Adocument) of een in Nederland afgegeven geldige vergunning tot verblijf voor onbepaalde duur (type document II, oude C-document)

1.8 Vluchtelingenpaspoort (PV), met een maximale geldigheidsduur van drie jaar

  1. iemand die niet de Nederlandse nationaliteit bezit en die erkend is als vluchteling, maar niet als zodanig is toegelaten tot Nederland, in de zin van artikel 12 Paspoortwet, is in bezit van:een verblijfskaart van een onderdaan van een lidstaat (type document EU/EER, oude E-document)

1.9 Vreemdelingenpaspoort (PB), met een maximale geldigheidsduur van vijf jaar

  1. een staatloos burger, die behandeld wordt als Nederlander, in de zin van de Faciliteitenwet, is in bezit van:de code 'B' in de categorie nationaliteit, bij rubriek aanduiding bijzonder Nederlanderschap (04.65.10)

1.10 Vreemdelingenpaspoort (PB), met een maximale geldigheidsduur van drie jaar

  1. iemand die stateloos is en is toegelaten in Nederland, in de zin van artikel 13 Paspoortwet, is in bezit van:geen enkele nationaliteit (ook geen 'onbekende' nationaliteit!) en een vergunning tot vestiging (type document II, oude A-d.ocument) of een vergunning tot verblijf voor onbepaalde duur (type document II, oude C-document) of een vergunning tot verblijf (D-document) of een voorwaardelijke vergunning tot verblijf
  2. een vreemdeling die rechtmatig verblijft in Nederland, in de zin van artikel 14 Paspoortwet, slechts indien de vreemdeling geen reisdocument van een ander land kan verkrijgen dan wel kan aantonen dat van hem redelijkerwijs niet kan worden gevergd dat hij van een ander land een reisdocument aanvraagt, is in bezit van:een vergunning tot vestiging (A-document) of een vergunning tot verblijf voor onbepaalde duur (type document II, oude C-document) of een vergunning tot verblijf (type document I, oude D-document) of een voorwaardelijke vergunning tot verblijf
  3. een vreemdeling die zich tijdelijk in Nederland mag bevinden, in de zin van artikel 15, lid 2, Paspoortwet, is in bezit van:een identiteitsbewijs (W-document)

1.11 De volgende reisdocumenten worden niet door de gemeente afgegeven en worden alleen opgenomen na mededeling van de bevoegde autoriteiten:

  1. noodpaspoort, model nationaal paspoort (INN)
  2. diplomatiek paspoort (PD)
  3. dienstpaspoort (PZ)

Belangrijke verschillen tussen een paspoort en een Nederlandse identiteitskaart

 



Laatste update 5 juni 2013

Paspoort

  1. Geldig voor alle landen
  2. Houder kan tevens vermeld worden met de naam waaronder men in het maatschappelijk verkeer bekend is (alias, pseudoniem)
  3. Kinderen kunnen worden bijgeschreven (art. 53 PUN)
  4. Minderjarigen hebben toestemming nodig voor aanvraag respectievelijk bijschrijving (art. 34 Paspoortwet)
  5. Kan worden geweigerd of vervallen verklaard (art 44 resp. 46a Paspoortwet)
  6. Men mag niet in het bezit zijn van 2 Nederlandse paspoorten, tenzij men een tweede paspoort aanvraagt (art. 30 Paspoortwet)
  7. Meerdere bladzijden voor het vermelden van visa
  8. Vermelding 'behandeld als Nederlander' mogelijk

Nederlandse ID-kaart

  1. De Nederlandse identiteitskaart is geldig voor vijf jaren en voor de landen die behoren tot de Europese Unie, alsmede voor Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland en Zwitserland.Niet voor de Nederlandse Antillen en Aruba!
  2. Houder kan niet met een andere dan de officiële naam vermeld worden (art. 11 PUN)
  3. Kinderen kunnen niet worden bijgeschreven (art. 53 PUN)
  4. Minderjarige van 12 jaar en ouder hebben geen toestemming nodig (art. 34 Paspoortwet)
  5. Kan niet worden geweigerd of vervallen verklaard, signaleringslijst behoeft niet te worden geraadpleegd (art. 44 resp. 46a Paspoortwet)
  6. Men mag naast NIK ook een paspoort hebbenDus naast het bezit van een NIK kan een kind bijgeschreven staan in een paspoort, men kan geen twee NIK's bezitten (art. 30 Paspoortwet)
  7. Geen ruimte voor het vermelden van visa
  8. Vermelding 'behandeld als Nederlander' niet mogelijk

 



  Indien een reisdocument, niet zijnde een nooddocument, definitief aan het verkeer wordt onttrokken en is afgegeven door:

  1. het hoofd van de Nederlandse consulaire post in het buitenland;

  2. de burgemeester van Den Haag, indien geen woonplaats is vermeld of indien deze het reisdocument heeft verstrekt aan een houder die ten tijde van de verstrekking blijkens de in het reisdocument vermelde woonplaats niet als ingezetene in de GBA was ingeschreven;

  3. de autoriteit van de Nederlandse Antillen of Aruba;

  4. de burgemeester van de gemeente waar de houder voor het laatst als ingezetene in de GBA was ingeschreven indien het reisdocument niet door de hiervoor genoemde autoriteit was verstrekt

dan wordt de desbetreffende autoriteit met gebruikmaking van (model-)formulier C3 hiervan in kennis gesteld.

  Het bovengenoemde geldt ook voor elk bijgeschreven kind.

  Indien een kind wordt bijgeschreven of doorgehaald dan wordt een kennisgeving naar gemeente gestuurd, waar het kind als ingezetene in de GBA staat ingeschreven.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden