NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Tags:
archief2020 is hier ook mee bezig. Ben ik ook benieuwd naar. Op veel websites wordt gelinkt naar andere websites. Overheidswebsites hebben nu al vaak dode links; archiveren van die sites lijkt me lastig (is er bij het archiveren iets fout gegaan of was het al niet in orde?).
Op gemeentelijke sites wordt ook steeds meer doorgelinkt, bijvoorbeeld naar de bekendmakingen. Deze site zal ook worden gearchiveerd. Blijven links dan behouden/gelijk? Hoe verhuizen links mee? Vragen genoeg...
Wij gebruiken ook Presurf van Capsis, maar het gaat erom dat ook een "gearchiveerde" website op termijn kan worden ondergebracht in een e-depot voorziening. Een gearchiveerde website door middel van een applicatie als Presurf is wat anders dan een e-depot. In een e-depot moet in principe alles kunnen worden ondergebracht. Dus ook gearchiveerde websites. Het gaat om duurzame digitale toegankelijkheid. Dus als een bedrijf ooit stopt of om andere redenen de activiteiten niet meer doorzet, dan moet je wat met de gearchiveerde (Overheids)website. Dat is de hele uitdaging hier.
Yvonne Welings zei:
- Zie ook http://www.capsis.nl/nl/referenties/readmore.php?id=1, volgens mij heeft de provincie Zeeland ook voor dit bedrijf gekozen.
- En deze ppt http://appl.gemeentearchief.rotterdam.nl/docs/e-depot/projectinform...
- Wie echt veel ervaring heeft, is de Koninklijke Bibliotheek, ook voor particulieren.
Dat geldt ook voor Archiefweb/Notuzbiz e.d. Volgens de leverancier, ik ken het bedrijf niet, zou er aansluiting moeten zijn bij het e-depot:
Jan Kuipers van het Gemeentearchief Rotterdam: "Als gemeentearchief werken wij samen met de Archiefschool in Amsterdam aan een project om een digitaal depot te realiseren voor opslag en ter beschikking stelling van digitale informatie. De aanschaf van Presurf past in deze strategie".
Blijkbaar moeten we deze uitspraak met een korrel zout nemen ?
Blijkbaar worden er verschillende interpretaties voorgehouden ten aanzien van de term "e-depot". Ik weet inmiddels dat het Nationaal Archief een aantal websites heeft opgeslagen in het e-depot en ze van daaruit ook weer toegankelijk heeft gehouden door ze te publiceren.
Presurf is geen e-depot! Een e-depot is veel meer dan alleen de term zelf. Het is ook niet simpelweg een applicatie waar je iets in stopt en denkt dat het veilig is. Nee, ik denk dat men sowieso webarchivering en e-depot niet met elkaar moet verwarren. Je hebt natuurlijk wel iets nodig om je website die gearchiveerd is met een applicatie als Presurf (bijvoorbeeld, er is meer) weer beschikbaar te kunnen stellen aan het publiek vanuit een e-depot. Maar of dat de applicatie is waarmee de website in eerste instantie is gepubliceerd, dat is nog maar de vraag.
Rotterdam heeft een tenant bij het Nationaal Archief. En inderdaad het ene e-depot is de andere niet.
Bijvoorbeeld
"Momentopname van de website www.agstadsplanning.be, vastgelegd op 17 februari 2014."
Het Zeeuws Archief heeft ook een tenant bij het Nationaal Archief sinds december jongstleden. In een pilot willen we ervaring opdoen met het voorbereiden, plaatsen en beschikbaar stellen van bijvoorbeeld een website in een e-depot voorziening. Ik heb de vraag om aanvullende informatie ook bij het Nationaal Archief gesteld. Ik heb echter nog geen antwoord. Vandaar dat ik de vraag hier ook heb neergelegd. Maar aan de antwoorden merk ik dat er nog veel moet gebeuren om de mensen uit het vakgebied bewust te maken van de verschillen tussen webarchivering en een e-depot.
De link werkt niet.
Ingmar Koch zei:
Bijvoorbeeld
"Momentopname van de website www.agstadsplanning.be, vastgelegd op 17 februari 2014."
Maar de tweede link wel. ;-)
Edward van Unnik zei:
De link werkt niet.
Ingmar Koch zei:Bijvoorbeeld
"Momentopname van de website www.agstadsplanning.be, vastgelegd op 17 februari 2014."
Mooi dat zo'n momentopname bestaat. Ook mooi dat dat moment zo toegankelijk is gemaakt......
Ingmar Koch zei:
Bijvoorbeeld
"Momentopname van de website www.agstadsplanning.be, vastgelegd op 17 februari 2014."
In het Nationaal Archief hebben we ervaringen opgedaan met Heritrix (ingebouwd in het e-Depot) en met 'wget', een standaard Linux-tool die in de recente versies zelf WARC-bestanden kan uitvoeren.
Voorbeelden zijn: de website van Minister van Boxtel uit 2002 en de oude Onderwijs-website van het Nationaal Archief zelf. Doordat het e-Depot een versie van de WayBack-machine ingebakken heeft, kan een opgenomen WARC-bestand worden weergegeven.
Wat links betreft: alle links worden vertaald naar een link binnen de viewer (dus het deel "https://e-depot.nationaalarchief.nl/Render/...." wordt vóór alle linkjes geplakt). Dat betekent dat links naar externe sites alleen werken wanneer die externe site ook is opgenomen in het e-Depot.
Qua functionaliteit gaat er best veel verloren: alleen client-side interactie bestaat nog. Alles waarvoor op de server live iets moet gebeuren is stuk, omdat er geen server meer is. Ofwel: zoekformulieren zullen het niet doen, maar de meeste javascript dingen die iets op een pagina doen zullen het wel doen.
Wat bijvoorbeeld ook niet werkt zijn embedded YouTube-filmpjes. Omdat we nou eenmaal niet heel YouTube gaan harvesten zie je wel de outline van waar het filmpje ooit gestaan heeft (dat is client-side javascript) maar niet het filmpje zelf (want niet opgenomen in het e-Depot, en alle externe linkjes worden vertaald naar interne links).
Overigens is een hele belangrijke vraag bij alle website-archivering: wat wil je met de archivering bereiken? Gaat het je om een beeld te geven van hoe de website er op een bepaald moment uit zag, dan heb je een heel ander verhaal dan wanneer je van minuut tot minuut wilt kunnen bewijzen welke informatie er op een bepaald moment voor de burger te vinden was. En wat je mijns inziens helemaal niet wilt, is dat een burger bepaalde informatie maar moet gaan terugzoeken in een gearchiveerde versie van de website, omdat het daar ooit stond en de informatie niet op een andere manier in het archief terecht is gekomen.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door