Nee, je leest het goed, er staat JUMBA en geen Jumbo. Jumba is een nieuwe huizensite, die op initiatief van het Kadaster en Newest Industry is opgezet, ongetwijfeld wel met een knipoog naar Funda.

Het Kadaster al vanaf 1832 actief in Nederland beschikt over een gigantische hoeveelheid data. Alle woningen van Nederland staan op Jumba, of ze nou te koop of niet te koop staan. Wanneer een eigenaar zijn woning te koop wil zetten kan dat direct en zonder drempels. Verkopers kunnen de data die Jumba toevoegt controleren en aanvullen of aanpassen. Er wordt ook samengewerkt met de Consumentenbond via advieskeuze.nl over de mogelijke hypotheek.

Door al die data, klikgedrag van gebruikers en reviews komen via Jumba steeds meer informatie beschikbaar zoals woningwaarderingen en buurscores. Op basis van deze data wil men unieke inzichten en voorspellingen tonen, maar dan is er eerst een kritische massa van bezoekers nodig.

Een opvallende ontwikkeling, te meer daar het Kadaster bronhouder is van een van de basisregistraties, te weten de basisregistratie Kadaster. De landelijke Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) moet het fundament worden van de digitale overheid.

Is dit het begin om andere basisregistraties zoals van gemeenten ook meer te gaan benutten ? Kan dat ook in relatie tot de nieuwe stringente Europese privacywetgeving ? Het Kadaster geniet een bijzondere positie wat de Wet Hergebruik Overheidsinformatie betreft.

Weergaven: 729

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dit is wel leuk! En een mooi voorbeeld van het gebruik van open data. Overigens is natuurlijk het hele idee van de basisregistraties dat daarin de 'waarheid' te vinden is m.b.t. de betreffende gegevens: de juiste, betrouwbare gegevens over een persoon, adres, objecten onder de grond enz.

Overheidsorganisaties zijn verplicht de authentieke gegevens uit de basisregistraties te gebruiken. Welke dat zijn, staat in de betreffende wet. Het is dus m.i. niet zozeer de vraag óf die basisregistraties beter benut zullen gaan worden, maar eerder de vraag waarom we dat al niet doen, uiteraard met inachtneming van privacywetgeving.

Het bericht brengt mij ook bij de vraag hoe we met basisregistraties, kernregistraties en andere dataverzamelingen omgaan in relatie met de archiefwet- en regelgeving. Is de bronhouder formeel de zorgdrager? Worden basisregistraties ook overgebracht? Kan dat wel? Is dat wenselijk? Wordt de historie van dataverzamelingen bijgehouden (hoe zat het op datum X)? Veel gegevens die traditioneel in documenten werden opgenomen verschijnen in toenemende mate als gegevens in een database. Hoe gaan we om met deze 'verdatabasing' van het informatielandschap? Ik kan nog wel een hele rij met vragen verzinnen maar feitelijk komen die op de volgende vraag neer: Moeten we de archivistiek niet geheel opnieuw uitvinden en uitgaan van de nieuwe realiteit van het gegevens- en informatielandschap?

 

 

@Gert, dank voor je reactie, ik heb er nog een, hoe verhouden de basisregistraties zich tot de selectielijst ?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden