Wanneer is scannen in kleur echt nog nodig? (duidelijke criteria)

Wij moeten de komende maanden veel, heel veel gaan scannen & natuurlijk doen we (ivm. de kosten & de hanteerbaarheid van de bestandsformaten) dat het liefst in zwart-wit.

Maar uitzonderingen zullen er altijd zijn en die wil ik het liefst van de voren al in een duidelijke lijst zetten:

Ik denk aan items als:

-foto's

-grafieken

-tekeningen

-kaarten/plattegronden

Zijn er mensen op Breed die al duidelijke criteria voor het 'in kleur scannen' hebben - dit ter inspiratie??

Hartelijke groet, Mirjam

Weergaven: 657

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Uit ervaring weet ik dat het Hinderwetvergunningen en later milieuvergunningen echt nodig is.

Ik ben inmiddels een stuk verder: de landelijke handreiking vervanging archiefbescheiden adviseert om alles wat je OCR scant met een kleurenscanner te scannen (hoofdstuk 3.2.3)  https://archief2020.nl/downloads/handreiking-vervanging-archiefbesc...

Ben ik toch nog niet uitgepuzzeld - want moet alles wel OCR (wat zijn daar de meerkosten van in verhouding tot de baten??). 



Yvonne Welings zei:

Uit ervaring weet ik dat het Hinderwetvergunningen en later milieuvergunningen echt nodig is.

Welk belangrijk element van de Hinderwetvergunning/ milieuvergunning gaat zonder kleur verloren??

En niet te vergeten dossiers waar kopieën van identiteitsbewijzen in terecht komen. Zoals bij sociale zaken, wanneer je identiteitsgegevens zwart/wit scant levert dat onherkenbare plaatjes op.

Landelijk is de trend toch wel om alles in kleur te scannen, in kleur gescande documenten lezen nu eenmaal makkelijker. Wanneer je OCR laat toepassen op al het gescande materiaal weet je zeker dat huidige en toekomstige zoekmachines ook desgewenst door teksten heen kunnen zoeken!

succes

Bedankt voor al jullie reacties. Mijn aarzeling mbt. kleur is de grotere omvang van de bestandsformaten. Dit geeft mi. een groter beslag op je opslagcapaciteit en zou ook invloed moeten hebben op de snelheid van je zoekfunctie.

zoals ze vaak zeggen 'the proof of the pudding is in the eating'. Zo vanaf de zijkant is het moeilijk beoordelen of de performance van het systeem erg veel te leiden zal hebben van wat grotere bestanden.

Ik zou met de afzonderlijke afdelingen een kleine test uitvoeren en hen betrekken in de te maken keuze. Je weet dan meteen hoe het netwerk zich gedraagt met opvragen van wat grotere bestanden.

Je hebt gelijk dat kleur vastleggen grotere bestanden oplevert en dus meer vraagt aan opslagcapaciteit. maar de meerwaarde voor de eindgebruiker moet je niet onderschatten. Wat adviseert jullie archivaris?

Hi Leon, ik ben de archivaris (kijkt in spiegel) en ik ben er nog niet helemaal uit wat ik in deze ga adviseren. Maar ik ben al wel een flink eind opgeschoten ;-)

Het zou handig zijn als er ergens een plekje op internet was, met (wat mij betreft) een simpele tabel erin waar klanten snel aanbieders & prijzen over de verschillende volumes & de technische verschillen zoals grootte bestandsformaten zouden kunnen vergelijken....

Die plek is er inderdaad niet. Maar als je daar behoefte aan hebt kan ik je wel adviseren over de verschillende aanbieders. Prijzen weergeven op internet zie ik de bestaande servicebureaus niet zo snel doen

Als je wat feitelijke volumes weet, dan kan ik wel snel een berekening erop loslaten wat de opslagvolumes zouden worden. Wat ik dan nodig heb is:

het soort archief en het aantal strekkende meters en de duiding of het geschoond of ongeschoond archief betreft

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden