Vanaf 1 mei kan op de dag van de arbeid de dialoog op dit Breednetwerk plaatsvinden

over het Toepassingsprofiel Metadata Lokale Overheid.

 

Weergaven: 7180

Berichten in deze discussie

Is dit niet iets dat je ook in de ingest van het e-depot kunt oplossen?

Voor vragen over het TMLO en Corsa zou je de gemeente Oisterwijk kunnen benaderen en/of Bart Suers van BCT, ook lid van BREED.

@Marco: Ben je dan niet te laat?

Voorbeeld: als je de versie van je model-dsp vastlegt als kenmerk, verandert die misschien wel een paar keer per jaar. Als je minder vaak overdraagt (of uitplaatst) naar het e-depot, zul je wel moeten bijhouden wanneer je van welk model-dsp gebruik maakte. Dus, zou ik denken, dat je dat model-dsp versienummer niet veel later wilt vastleggen dan de afsluitdatum van een dossier of zaak.

Voor kenmerken die altijd hetzelfde zijn zoals gemeentenaam of taal (als je er van uitgaat dat alles [dut] is), ga ik wel met je mee dat je die pas tijdens de ingest mee kunt geven.

@Mike, we zijn het met elkaar eens. :-)

Ik redeneer vooral vanuit de bestaande records die in de loop der jaren zijn opgebouwd. Het TMLO vereist soms velden, die 10 jaar geleden niet werden ingevuld o.i.d.. We zullen dus een 'best effort' moeten leveren om alsnog de waarden voor deze velden te reconstrueren. De vraag is of je deze reparatie in het DMS/zaaksysteem/RMA doet en daarna pas exporteert naar het e-Depot of dat je eerst naar het e-depot exporteert wat je al hebt en daar de ontbrekende velden invult.

 

Naar de toekomst toe is het natuurlijk wel wenselijk om een oplossing te ontwikkelen, waarbij de (verplichte) TMLO-velden structureel (automatisch) worden ingevuld.

@Jean-Luc, Bart Suers van BCT vertelde me al een tijd geleden dat de nieuwe release van Corsa in het najaar 2015 het TMLO wordt geïntegreerd. Maar ik denk jij iets anders bedoeld?

Ik neem aan dat die vraag retorisch is?

Maar kenmerken als 5.3 en 5.4 kun je achteraf makkelijk 'handmatig' vullen lijkt me. Tijdens de ingest of direct in Corsa. Voor een technisch onderlegde collega moet het dan niet moeilijk zijn om en masse allerlei records van de waarden te voorzien die geldig waren ten tijde van de aanmaak van het object, zaak, dossier.

Ik heb het genot mogen ervaren om met het TMLO aan de slag te gaan. Ergens aan het begin van deze eeuw hebben wij ons eerste DMS geïmplementeerd en laatst hebben wij i.h.k.v. een gemeentelijke herindeling het hybride archief van gemeente Maasdonk erbij gekregen. Het een en ander is gemigreerd/geconverteerd naar ons huidige zaaksysteem. Mijn opdracht was om te analyseren in hoeverre deze "oude meuk" voldoet aan het TMLO.

 

In het onderstaande document doe ik een aantal suggesties ter verbetering van het TMLO. Ik weet niet in hoeverre er actief gewerkt wordt aan een doorontwikkeling, maar misschien bidt mijn lijstje inspiratie.

 

 

Bijlagen:
Goed bezig, Marco !

Mooi overzicht cq inzicht Marco,

kleine toevoeging, benoem ook  het Z coordinaat (hoogte diepte) bij de geo.

9.2 Geografisch gebeid opknippen in sub-elementen. Door locatiebeschrijvingen,  x- en y-coördinaten en GML-strings in één element op te nemen, wordt het straks knap lastig voor een computer om te
begrijpen hoe hij de ingevulde waarde moet interpreteren. Dat is wel nodig wil
je bijvoorbeeld archiefbescheiden op een geografische kaart willen presenteren
of een kaart kunnen gebruiken als zoekingang.

 

Jean-Luc,

 

Vanuit Archief2020 wordt er een community of practice opgezet om samen met leveranciers, hun klanten en archieven te komen tot zog. compliance regels voor systemen (zie ook https://archief2020.nl/nieuws/leveranciers-maak-uw-klant-tmlo-proof). Daarmee kan de vraag beantwoord worden of een systeem "TMLO compliant" is. Maar, dit zegt natuurlijk nog niets over de implementatie van een systeem én het gebruik ervan door de eindgebruikers.

 

Is er binnen de organisatie een metadataschema gedefinieerd en geïmplementeerd? Een taak voor informatiemanagement! TMLO is hierin een hulpmiddel en compliant systemen zijn daar weer een hulpmiddel bij.
 
Jean-Luc Rouvroye zei:

De vraag is wanneer je aan het TMLO voldoet: als de velden beschikbaar zijn, of dat ze gevuld worden. Ik neem aan dat je dat niet handmatig wilt vullen?

Marco,

Bedankt voor de feedback op TMLO! Ik hoop dat veel ervaringsdeskundigen jouw voorbeeld volgen, want dit soort feedback is input voor beheer. Ik wil een ieder ook vragen om de suggesties te beoordelen zodat een nieuwe versie sneller al een gedragen document wordt gezien.

@iedereen,

Is het een idee om binnen de Archief 2020 op Breed een discussie item te maken per element (met tags TMLO,element)? Je krijgt wellicht aardig wat discussiedraadjes, maar het maakt discussie makkelijk.
 
Marco Klerks zei:

In het onderstaande document doe ik een aantal suggesties ter verbetering van het TMLO. Ik weet niet in hoeverre er actief gewerkt wordt aan een doorontwikkeling, maar misschien bidt mijn lijstje inspiratie.

 

 

Goed idee!

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden