NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Ik weet dat ze er zijn & heb ze zelf ook in handen gehad. Maar net nu ik het heel hard nodig heb om aan een collega uit te leggen dat, ondanks de goede zoekmachines van tegenwoordig, "een bak met gegevens" ook nadelen heeft - wil me geen referentie te binnen schieten. Wie weet er een leuk artikel voor me wat uitlegt wat er bij 'google zoeken' aan ontbreekt??
Tags:
Owww.... het verschil is heel helder. Het is een kwestie van precision and recall.
....
Sorry, ik zit een beetje de smart-ass uit te hangen. Ik ken wel de wetenschappelijke theorie, maar ik ken geen makkelijk leesbaar artikel hierover.
Kort samengevat: met Google is als vissen met een visnet. Een hoop vissen glippen tussen de mazen door en er blijft vanalles in het net hangen, waar je niet naar op zoek was. Met andere woorden, je vindt niet álle relevante informatie én niet alle informatie die je wel vindt is relevant.
Google is ooit uitgevonden, omdat het internet een ongelooflijke teringbende was geworden. Het is een redmiddel bij gebrek aan organisatie en structuur. Als je als gemeente o.i.d. Google-achtige techniek nodig hebt, dan zegt dat iets over (het gebrek aan) structuur in de informatievoorziening.
De vraag is overigens of gebruikers Google wensen vanwege haar zoekalgoritme of omdat het zo gebruiksvriendelijk is (één veldje, twee knoppen). Ik denk dat laatste. Hoe kunnen we het zoeken in gestructureerde data gebruiksvriendelijker maken?...
Hi Marco en Yvonne - bedankt voor de reacties tot nu toe.
Ik heb het antwoord voor mijn collega ookal in precision & recall gezocht (enkel met goed beheer heb je de combinatie van 100% precision and 100% recall itt. een zoekmachine - waar het een altijd ten koste gaat van het ander *kijkt ook duur*). Maar ik heb dus ooit eens een heel goed artikel gehad wat dat precies uitlegde (en gebruikt kan worden om mensen uit te leggen dat - ondanks zoekmachines - goede document-namen + goede metadata + zaakdossiers etc. echt nog steeds hard nodig zijn).
Ik ga eens zoeken bij VHIC of op de website van Zylab - dat zijn twee bronnen waar ik wel eens goede artikelen vandaan haal....
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door