Op grond van de PUN (paspoort uitvoering Nederland) moeten bescheiden betreffende de aanvraag en afgifte van reisdocumenten 16 jaar worden bewaard. In de selectielijst wordt echter een termijn van 11 jaar gehanteerd. Wie weet hoe zich deze twee termijnen met elkaar verhouden? Bvd voor de input.

Weergaven: 1546

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Niemand een idee....?

Dag Robin,

In de PUN kun je het volgende lezen:

Artikel 72. Opgenomen gegevens, raadpleegbaarheid, bewaartermijn

  • 1. Van elk verstrekt reisdocument wordt een administratie bijgehouden.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde reisdocumentenadministratie wordt bijgehouden in het reisdocumentenstation, voor zover het de daarin overeenkomstig de artikelen 40 en 55 opgenomen gegevens betreft.

  • 3. De overige gegevens met betrekking tot de aanvraag, verstrekking en uitreiking worden als afzonderlijke documenten in de reisdocumentenadministratie opgenomen op een wijze die raadpleging in samenhang met de in het tweede lid bedoelde gegevens mogelijk maakt.

  • 4. De in de reisdocumentenadministratie opgenomen gegevens, met uitzondering van de gegevens, bedoeld in artikel 3, negende lid, van de wet worden na de datum van verstrekking bewaard gedurende een periode van:

    • a. 11 jaar indien de geldigheidsduur van het verstrekte document 5 jaar of korter is of indien het verstrekte document niet wordt uitgereikt;

    • b. 16 jaar indien de geldigheidsduur van het verstrekte document langer dan 5 jaar is.

Voor zover ik kan zien is er niet automatisch een tegenstelling tussen de PUN en de selectielijst. De vraag wat bij tegenstellingen tussen een regeling of wet en de selectielijst geldend is, durf ik zo niet te beantwoorden. Wie weet dat wel ???

Beste Leon,

Dank voor je reactie. Er zou geen tegenstelling zijn, ware het niet dat tegenwoordig een paspoort 10 jaar geldig is. zie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/v.... mij dunkt dat de bewaartermijn van bescheiden m.b.t. paspoorten vanaf de invoering van die wetswijziging aangepast zou moeten worden naar 16 jaar. Voor eerder afgegeven paspoorten is 11 jaar prima.

groet, Robin

Beste Robin,

daarom had ik jouw vraag ook herhaald. ik ben met je eens dat waarschijnlijk die 16 jaar zou moeten worden gehanteerd, maar ik weet zelf niet hoe het formeel precies zit.

Vaak komen dezelfde  vragen meerdere keren voorbij op dit platform.

Ik verwijs je naar de blog over de bewaartermijn van BRP-bescheiden en het daaraan gehaakte bericht over de verlenging van de bewaartermijn van paspoortbescheiden. Het bericht dateert van 21 maart 2014

http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/2537796:BlogPost:69616

In aanvulling:

Bewaartermijnen uit nieuwe wetgeving gaan altijd boven een vastgestelde Selectielijst. Niet per terugwerkende kracht, of dat moet specifiek geregeld ijn.

Vastgestelde Selectielijsten lopen immers altijd achter op de wet- en regelgeving (die weer achterloopt op de praktijk).  Bij de inventarisatie van relevante bewaartermijnen voor de nieuwe ontwerp-Selectielijst is men om praktische redenen maar tot 2013 (?) of zo gegaan. De wijziging van de Paspoort Uitvoeringsregeling Nederland is van 2014 en ingegaan per 1 april 2015.

@ Wilma, bedankt voor je heldere beantwoording.

Bedankt collega's!

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden