Zijn er ook specifieke eisen gesteld aan de opslag en archivering van foto bestanden? Of vallen deze 'gewoon' onder de overige digitale bestanden (geordend, toegankelijk, raadpleegbaar, metadata, schonin etc. etc.) .

Weke eisen kun je stellen aan de leverancier van de foto of is dat bedrijfsafhankelijk?

Vervolgvraag is hoe je foto's op een makkelijke, doeltreffende manier kunt archiveren.

Iemand ervaring of tips?

Weergaven: 980

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Met het oog op duurzame bewaring lijkt me het juiste opslagformaat vooral belangrijk. Op de website van DEN worden de eigenschappen van een aantal opslagformaten beschreven.

Overigens worden de daar genoemde gecomprimeerde JPEG en PNG formaten door het forum standaardisatie alleen genoemd voor gebruik in tekstdocumenten.

Een bruikbare link is deze Library of Congress

In de praktijk zijn met name bruikbaar: Jpeg2000 en PDF/X

Ik heb tevergeefs getracht iets te vinden op hun site over het meest gebruikte formaat voor foto's Jpeg. Ik veronderstel dat in 99% van de gevallen waar digitale foto's aan een archief worden aangeboden deze foto's in het Jpeg formaat zullen zijn. In dergelijke gevallen kun je beter niets veranderen aan het bestand omdat je dan al snel bezig bent om een al gecomprimeerd bestand nog verder te comprimeren met alle schadelijke kwaliteitsgevolgen van dien.

Mijn advies is voor foto's is archiveer ze zoals ze zijn, of sla ze op als PDF/A of PDF/X, maar let op dat er niets wordt gewijzigd aan de resolutie of de kleurcompressie

Mocht het gaan om blijvend te bewaren archiefbescheiden en komt overbrenging naar de (digitale) archiefbewaarplaats aan de orde, houd er dan rekening mee dat het bestandsformaat moet voldoen aan een open standaard. NB: vóór die tijd laat de wetgever je nog voldoende ruimte om eigen voorzieningen te treffen, maar dan zou ik me aansluiten bij de vorige twee reacties. De standaarden die Peter Verdonschot noemt zie je via deze pagina. Ik zou ook rekening houden met voorschriften voor bredere beschikbaarstelling onder de aankomende Wet hergebruik van overheidsinformatie (met name art. 5), zie hier voor de huidige behandeling.

Bij het opslaan in PDF is een foto niet meer bruikbaar voor publicaties (o.a. rasterinformatie die eventueel in de JPEG geïntegreerd is wordt met het omzetten naar PDF verwijderd). JPEG in een hoge resolutie is nog steeds het beste.

Vaak worden foto's helaas op een zo laag mogelijke resolutie aangeleverd door derden omdat ze anders niet gemaild kunnen worden.

Bedankt voor de tips. Het gaat hierbij om foto's die na een bepaalde periode volgens de bsd vernietigd moeten worden. Dus naast het bestandsformaat is ook de toegankelijkheid van belang. Advies zal zijn : Open standaard, bv JPEG/PNG.

Op advies van Digitale Infrastructuur en Advies, Nationaal Archief is Tiff gehanteerd voor duurzame opslag. Voor zicht-exemplaar wordt jpeg gebruikt, baseline compressie 1:10.

Voor eisen die zijn gesteld aan de digitalisering van fotomateriaal is het volgende document beschikbaar:
http://www.nationaalarchief.nl/sites/default/files/docs/guidelines_...


Afwijkend van gewoon archief is het handig om een beeld op stuks niveau te beschrijven om echt bruikbaar te zijn.

Ook is een belangrijk issue de copyrights. Als de rechten niet bij iemand zelf liggen mogen de beelden niet zonder meer getoond en gebruikt worden.

Fotografen zelf hanteren in hun archief vaak ook het RAW-bestand naast een Tiff en/of Jpeg. Aangezien je met het bronbestand het meeste uit je foto's kunt halen (bijvoorbeeld met de Camera Raw plugin voor Photoshop of direct via Lightroom). Tiff en/of jpeg zijn dan de eindbestanden. RAW-bestanden (zoals .NEF van Nikon, .CR2 van Canon) worden vaak geconverteerd naar .DNG, aangezien dit formaat op langere termijn hoogstwaarschijnlijk ook nog bruikbaar is. 

Addy,

Afgezien van het bestandsformaat zijn er nog zo wat van die dingen als egale uitlichting, scherpte, neutraliteit, kleurafwijking, resolutie, compressie, kleurruimte, kleurprofiel.... Als je wilt kan ik een beknopte omschrijving toezenden hoe foto's voorspelbaar, makkelijk en doeltreffend te digitaliseren zijn. Moet dan nog wat info hebben (aantal, formaat, kleur,zwart wit). Stel dat de keus valt op fotografisch digitaliseren (bijna altijd mijn keuze) zou ik in een cameragebonden (nef, cr2, mos) bestand opnemen en de afbeelding omzetten naar tiff in programma wat de camera instellingen behoud (capture one). Later kan je daar in photoshop batchmatig ieder denkbare afgeleide van maken. Daar wil ik best een photoshop handeling voor schrijven (is een kleine moeite).

Hartelijke groet, Ton damen

Allemaal bedankt voor de nuttige tips en verwijzingen. Ik heb de organisatie naar tevredenheid kunnen adviseren. Nu weer verder met het handboek vervanging. :) 

Hallo,

Dit was voor mij erg interessant om te lezen. Ik ben fotoregistrator op vrijwillige basis bij Erfgoedcel Noorderkempen in Turnhout (Vlaanderen, provincie Antwerpen). Zelf werk ik met scans van oude foto´s op de hoogst mogelijke resolutie (TIFF). Ik zit in de eindfase van het project, mocht ik vragen hebben, post ik het in ´Breed´. 

Nog een nabrander misschien over de metadatering van archiefwaardig fotomateriaal. Daarvoor geldt natuurlijk ook het Toepassingsprofiel Metadata Lokale Overheden (TMLO), te vinden op de website Archief 2020.

Ik begrijp uit een ander tijdpad dat je al bekend bent met de  Handreiking Vervanging die ook inzicht biedt in formaten en metadata.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden