De dossiers van de jeugdzorg die overgedragen worden moeten we op 15 jaar zetten (zie artikel VNG). Hoelang bewaren we de dossiers die we nu aanmaken? Als een cliënt nu 3 jaar is, dan is 15 jaar tekort (immers er kan tot 23 jaar aanspraak op de wmo/jeugd-voorziening gedaan worden). Ik denk zelf aan bewaren tot leeftijd cliënt 24 is + 7 (of 15jr.). Is er iemand die hier meer duidelijkheid in kan scheppen?

Brigitta

Weergaven: 3479

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Heb je dit ook gemeld voor de verwerking op de nieuwe selectielijst ?

Persoonlijk lijkt mij 24+7 een hele goede praktische oplossing. Het gaat immers om de cliënt en niet een rigide regel.

Wat een punt is in deze is de keteninformatie bij de 3D's. Betreft het de gemeente, die deze dossiers beheert of is er sprake van mandaat en delegatie ? Wat voor afspraken zijn er gemaakt over het informatiebeheer ?

welk artikel van de VNG?

n.a.v. een vraag aan Zaalberg: In de wetgeving (Boek 7 BW, art. 454, lid 3) staat het volgende:
“Onverminderd het bepaalde in artikel 455, bewaart de hulpverlener de bescheiden, bedoeld in de vorige leden, gedurende vijftien jaren, te rekenen vanaf het tijdstip waarop zij zijn vervaardigd, of zoveel langer als redelijkerwijs uit de zorg van een goed hulpverlener voortvloeit.”
In de wettekst wordt geen uitzondering aangegeven. De praktijk in de zorg is blijkbaar anders: “De hoofdregel voor de bewaartermijnen wordt gegeven in de WGBO, die uitgaat van een bewaartermijn van vijftien jaar na het eindigen van de behandeling. Het is gebruikelijk dat deze termijn gaat lopen op het moment dat de patiënt de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Dit betekent dat het dossier van minderjarigen in de regel tot het 34e levensjaar van de patiënt moet worden bewaard.” (voor aanvullende informatie zie deze link). We komen deze bewaartermijn ook in andere documenten tegen, afkomstig van diverse beroepsgroepen in de zorg. We moeten dus uitgaan van een algemeen gehanteerde werkwijze in de zorg.
zie http://www.vhic.nl/index.php?option=com_content&view=article&am... voor hele vraag en antwoord

Persoonlijk vind ik het een (te) lange bewaartermijn. Het is maar de vraag of iedere cliënt gediend is met een dergelijk lange bewaartermijn. Voor veel zorg is een termijn van 15 jaar na afloop behandeling lang genoeg. Je wijkt van deze termijn af als dit nodig is. De bewaartermijn die in de wetgeving is opgenomen is juist geen rigide regel!

Bijlage 3 concept selectielijst:

 

Jeugdwet

Artikel 7.3.8

1. De jeugdhulpverlener richt een dossier in met betrekking tot de verlening van jeugdhulp. Hij houdt in het dossier aantekening van de gegevens omtrent de geconstateerde opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen en de te diens aanzien uitgevoerde verrichtingen en neemt andere stukken, bevattende zodanige gegevens, daarin op, een en ander voor zover dit voor een goede hulpverlening aan de betrokkene noodzakelijk is.

(…)

3. Onverminderd artikel 7.3.9, bewaart de jeugdhulpverlener het dossier gedurende vijftien jaar, te rekenen vanaf het tijdstip van ontvangst of waarop zij door de jeugdhulpverlener is vervaardigd, of zoveel langer als redelijkerwijs uit de zorg van een goed jeugdhulpverlener voortvloeit.

Uit de vele gesprekken , die ik in het verleden als oud hoofd studiezaal met cliënten heb gevoerd, ben ik tot de conclusie gekomen dat een termijn van 15 jaar veel te kort is. De problemen komen vaak wanneer mensden de leeftijd van 50, 60 naderen. Een dossier kan heel erg helpen de problemen te duiden.

Uit privacy oogpunt zou het beter zijn het beheer van het dossier bij de (ouders) van de cliënt zelf te leggen.

 

Niet voor alle gevallen geldt hetzelfde. Idealiter wordt per situatie gekeken hoe gehandeld moet worden, of afgeweken moet worden van de termijn van 15 jaar. 

Het kan ook ongewenst beïnvloeden, zodat niet meer met frisse blik wordt gekeken.

Stel dat je op je 15e contact gehad hebt met jeugdzorg omdat je behoorlijk ontspoorde. Hoe relevant is dat nu nog? Moet dat je nu nog kunnen achtervolgen?

Juist mbt zorg kunnen en moeten maatwerk-keuzes worden gemaakt. Gebaseerd op onderzoek. Niet op gemakzucht en eenheidsworst.

Het is aan de cliënt om daarover te oordelen, niet aan de instantie die een dossier over iemand vormt.

daar ben ik voor. In de tussentijd handel je als instantie zorgvuldig.

Als client kun je in elk geval altijd een verzoek tot vernietiging doen.

Even terug naar de vraag van Brigitta.

In de Informatiekaart Leeftijdsgrenzen 18-/18+ (Transitiebureau WMO) vind je inderdaad terug dat een aanspraak op een voorziening kan doorlopen tot het 23e jaar. Ik constateer dat het hier gaat om doorlopende zorg. Dat wil zeggen dat een voorziening gestart is voor een jongere 18 jaar werd en vanwege de continuïteit  mag die dan blijven doorlopen. Het jeugdzorgdossier blijft dan  open.

Een jongere tussen 18 en 23 jaar waar een nieuwe voorziening voor wordt aangevraagd, kan wel jeugdzorg krijgen maar valt voor de financiering onder andere regelingen. Voor de WMO geldt (als financieringsmodel) geen leeftijdsgrens. Er wordt hoogstens gekeken naar een passende voorziening en dat kan voor iemand van boven de 18  iets zijn dat door een jeugdinstelling aangeboden wordt.

Jeugdzorgdossiers blijven minimaal 15 jaar na sluiten dossier bewaard en tenminste tot iemand meerderjarig wordt) . Het lijkt me niet handig om voor een beschikking terug te vallen op een dossier  met informatie van meer dan 15 jaar oud. Je moet kijken naar de actuele situatie. Voor zaken waar het gaat om kindermishandeling, seksueel geweld of  voogdijstelling gelden reeds langere bewaartermijnen en zijn de belangen van de cliënt om het dossier op latere leeftijd in te kunnen zien veel groter.

Ter verduidelijking over de soorten dossiers die er in het sociale domein (WMO en Jeugdzorg) worden gevormd:

- De wijkteams doen vooronderzoek en schrijven een onderzoeksadvies.  De cliënt levert soms informatie aan van bestaande of eerdere zorgtrajecten, maar de wijkteamleden gaan vooral uit van het moment en de mogelijkheden. Verwijzingen kunnen ook komen van de huisarts, school of zorginstelling. Ook die aanvragen worden onderbouwd met summiere inhoudelijke informatie, maar minimaal en alleen wat nodig is om te kunnen bepalen of een voorziening nodig is. Er wordt door de wijkteams zo weinig mogelijk vastgelegd en veelal is dat in een geautomatiseerd registratiesysteem waarin maar enkele documenten worden opgeslagen. Veel aanvragen leiden niet eens tot een verzoek om een voorziening. 

- De gemeente (afdelingen Zorg en WMO) toetsen het aanvraagformulier aan de regels en besluiten bij een [positieve beschikking tot financiering. Ze maken een dossier aan dat vooral  de financiering  en verwijzing bevat. Er zit nauwelijks inhoudelijke informatie in.

- De zorgaanbieders (hulpverleners) doen een intake, vragen zo nodig informatie bij eerdere zorgaanbieders (hulpverleners onder elkaar), en stellen hun behandelplan op. Ze bouwen een eigen dossier op of gaan daarop voort.

Er zijn  dus nauwelijks jeugdzorgdossiers met inhoudelijke gegevens aanwezig bij een gemeente.

Zijn er gemeenten die daadwerkelijk jeugdzorgdossiers ((doorlopend of gesloten na 2013) in beheer hebben overgenomen van de jeugdzorginstellingen zoals in de Aanvullingswet Jeugdzorg is geregeld?

Zie ook de Factsheet overdracht jeugdzorgdossiers Bureau Jeugdzorg van de VNG in de groep Decentralisaties in het sociale domein.

Het is mogelijk dat de vervreemding van de jeugdzorgdossiers (geregeld in de Invoeringswet Jeugdzorg) naar de gemeenten teruggedraaid wordt, omdat dit praktisch moeilijk uit te voeren is en verkaveling van de vele tientallen duizenden dossiers grote risico's met zich meebrengt.

In de Invoeringswet Jeugdzorg is geregeld dat de bewaartermijnen van de dossiers Bureaus Jeugdzorg  doorlopen na inwerking treden van de Jeugdwet en overdracht (vervreemding) van de dossiers naar de gemeenten. Er zijn dus wettelijk vastgestelde en geldende termijnen. De concept-Selectielijst 2016 sluit hierop aan. Gemeenten hebben alleen een taak in de vrijwillige jeugdzorg. Ondertoezichtstelling en reclassering (dwang en drang) blijft bij de gecertificeerde instellingen (opvolgers Bureaus Jeugdzorg). De bewaartermijnen van deze laatste groep dossiers zijn dus niet van toepassing voor de gemeenten.



jack karelse zei:

welk artikel van de VNG?

@Wilma, dankjewel dat je weer zo vakkundig reageert. Voor zover ik weet, beheren de meeste gemeenten geen jeugddossiers, in mijn werkgebied in ieder geval niet.

Wat me nog wel triggert, bij wie berust het recht om de dossiers te vernietigen ?

Dan is artikel 12.3 van de Jeugdwet in sommige regio's al uitgevoerd en zijn de dossiers vervreemd. Ook bij vervreemding vraag ik me af wie dan de eigenaar is, de gemeente of de GGD bijvoorbeeld ? Ik heb nog nergens gelezen dat de verplichting tot vervreemding is gewijzigd, jij wel ? Dat was wel de bedoeling zo heb ik begrepen.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden