Naar een landelijk Kennisnetwerk Archiefsector: het projectplan, graag reacties!

Naar een landelijk Kennisnetwerk Archiefsector  

 

Het NA heeft in september 2014 de uitdaging, verwoord in onder andere de Archiefvisie en in het Programmaplan Archief 2020, om de kennisfunctie in de archiefsector te versterken opgepakt.

 

Ter voorbereiding van hun activiteiten voerden Arjen van der Kuijl (kwartiermaker Kennisfunctie) en Natasja Pels (kennismakelaar) een gespreksronde uit van in totaal 34 gesprekken met sleutelfiguren in de archiefsector. De uitkomsten werden verwerkt  een Projectplan Versterking Kennisfunctie Archiefsector en in een, ook in het projectplan opgenomen,

concept-Kennis- & Innovatieagenda.

 

Uitgangspunt  bij  de voorstellen in het projectplan is de netwerkgedachte: alleen als de gehele archiefsector samenwerkt op het gebied van kennisontwikkeling en kennisdeling, kan de archiefsector de grote uitdagingen waarvoor we gesteld staan effectief oppakken. Om die reden wordt niet gesproken van een Kenniscentrum Nationaal Archief maar van een Landelijk Kennisnetwerk. Daarin wil het NA natuurlijk wel zijn aandeel leveren. Voor dat aandeel zijn in het projectplan vier actielijnen uitgewerkt:

 

  • Actielijn 1: Kennis- en Innovatieagenda

Centraal in deze actielijn staat het doen van een voorstel voor een door de archiefsector gedeelde en gezamenlijk uit te voeren Kennis- en Innovatieagenda, waarmee de voor de archiefsector relevante kennisvragen duidelijk worden en richting gegeven wordt aan de gewenste kennisontwikkeling.

  • Actielijn 2: Kennisdeling en beschikbaarstelling

In deze actielijn gaat het om het inrichten van herkenbare voorzieningen voor de kennisdeling en beschikbaar stelling zoals een kennisbank, een makelaarsfunctie, goede websitevoorzieningen, een nieuwsbrief en het inrichten van kennisplatforms voor het delen van documenten, gedachten, oplossingen en kennis.

  • Actielijn 3: Opbouw kennisnetwerk

Kennis wordt gecreëerd en vermenigvuldigd in sociale interactie. In deze actielijn gaat het om , volgens een groeimodel, inrichten van een kennisnetwerk dat zorg draagt voor het uitwisselen van ervaringen, ideeën, nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied, gezichtspunten en gedachten tussen betrokkenen uit de archiefsector en daarbuiten.

  • Actielijn 4: Organisatieontwikkeling

Binnen deze actielijn wordt gewerkt, samen met onze HR-collega’s, aan voorstellen voor organisatorische maatregelen gericht op de introductie van kennismanagement. In eerste instantie is dat binnen het NA noodzakelijk, maar mogelijk kunnen de maatregelen ook als model voor een goed functionerende kennisfunctie buiten het NA dienen.

 

Met de versterking van de kennisfunctie wil het NA intern ook belangrijke verworvenheden van het programma Archief 2020, dat in 2016 eindigt, in de eigen organisatie en in de opgebouwde samenwerking, borgen.

 

Arjen van der Kuijl (kwartiermaker Kennisfunctie, arjen.van.der.kuijl@nationaalarchief.nl) en Natasja Pels (kennismakelaar, natasja.pels@nationaalarchief.nl) houden zich zeer aanbevolen voor reacties.

 

 

 

Weergaven: 708

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Goede bijdrage, Natasja !!

Omdat het kenniscentrum ook bedoeld wordt om kennis te verzamelen in relatie tot de informatiehuishouding van de zorgdragers (i.h.k.v. het SIO) vind ik het jammer geen vertegenwoordigers te vinden in de lijst met instellingen / mensen die meedenken / meedoen. Ik denk daarbij aan de Vereniging SOD, het vakblad Od. Overigens zou ik graag weten waarom het SIO gekoppeld is aan de informatiehuishouding en niet alleen aan de selectieproblematiek (ik mis daar een stukje kennis over!).

Inderdaad goed om te verbreden. Je zou ook kunnen denken aan VIAG, netwerk 100.000+ gemeenten.

Internationale uitwisseling met organisaties zoals Nestor is van belang
http://www.dl-forum.pt-dlr.de/deutsch/projekte/projekte_2788_DEU_HT...
Voorts zijn er verschillende wiki's zoals die van KING, zie bijvoorbeeld
http://www.wikixl.nl/wiki/gemma/index.php/Hoofdpagina

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden