NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Wanneer de overgebrachte archiefbescheiden van een gemeentelijke organisatie zich in een archiefbewaarplaats bevinden buiten de gemeentelijke organisatie in de vorm of onder de “koepel” van een gemeenschappelijke regeling, moet er dan niet een hoofdstuk over het “beheer” van de overgebrachte archiefbescheiden toegevoegd worden aan een eventueel nieuw op te stellen Archief- of Informatieverordening?
In de modelverordeningen zie ik slechts de standaard hoofdstukken die zich richten op de “zorg” van burgemeester en wethouders en op het "beheer" van de nog niet overgebrachte bescheiden.
Als er niets over het beheer van de overgebrachte archieven wordt geschreven of vastgesteld, dan is er niets. Elders wordt hier namelijk niets over gezegd. Het moet ergens vastliggen neem ik aan?
Kan iemand hier iets nuttigs over zeggen?
Tags:
Het beheer van overgebrachte archieven is in de huidige modellen opgenomen in het Besluit Informatiebeheer in plaats van in de Archiefverordening. De Archiefwet stelt alleen een verordening verplicht voor de zorg door de zorgdrager (art. 30.1) en het toezicht op het beheer van de niet overgebrachte archieven (art. 32.2). Voor het beheer van overgebrachte archieven hoeft dus in principe geen verordening te worden vastgesteld, maar gelukkig stelt de modelverordening dat het college voorschriften vast dient te stellen voor het beheer van archieven en de archiefbewaarplaats (in een Besluit Informatiebeheer). Mijns inziens maakt het niet uit of die bewaarplaats dan inpandig is, of men een bewaarplaats van een archiefinstelling heeft aangewezen. In dit laatste geval zou je niet alle artikelen hoeven overnemen. In ieder geval de periodieke verslaglegging over het gevoerde beheer wel. Voor het overige zou je de bepalingen voor het beheer van de hoofdgemeente van de archiefinstelling van toepassing kunnen verklaren.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door