Hallo collega's,

Voor een volledig digitaal werkproces tav de sloopmeldingen willen we de documenten die nog op papier bij de gemeente binnenkomen vervangen voor digitale documenten.
Binnen onze DIV afdeling hebben we scanners die kunnen scannen tot en met A3 formaat.
De documenten met formaten die groter zijn willen we laten scannen door onze repro.

De repro kan voor ons scannen in bestandsformaat .pdf.
Nu heb ik verschillende richtlijnen en ISO normen bij de hand gehad en eigenlijk wordt overal gesproken over PDF/A en geavanceerder) en over deze bestandsformaten heeft Leon van Oosterom begin december 2014 ook een handige opsomming gemaakt.

Nu mijn vraag: mag ik de conclusie trekken dat wanneer ik wil scannen ten behoeve van vervanging, het bestandsformaat .pdf niet meer afdoende is (deze wordt eigenlijk niet meer genoemd?
En, hoe kan ik het verschil tussen scans zien die als .pdf gescand zijn of .pdf/a?

Dank voor de reactie!

Met groet,
Mariska Tebbenhof

Weergaven: 3170

Berichten in deze discussie

het verschil kun je zien via de bestandseigenschappen.
Of je nu in pdf of pdf/a scant, je 'probleem' blijft hetzelfde: hoe zorg je dat je tekening op de lange termijn leesbaar en toegankelijk blijft? 
Behalve pdf/a zou je ook kunnen kiezen voor tiff of jpeg.

Hallo Mariska,

PDF/A is de norm, zeker in Houten. Bovendien is het ook verplicht vanuit de webrichtlijnen.

PDF/A bestanden kun je heel eenvoudig herkennen aan de blauwe balk in bijv. Adobe Reader of binnen de Explorer, dit is een voorbeeld: https://bis.houten.nl/bis/pdf/document/downloadPdf/raadsvoorstel-on....

Wij scannen de A0 tekeningen direct naar PDF/A (en niet eerst naar Tiff of JPG ivm de bestandsgrote) met barcode herkenning, bestanden zijn ongeveer 3 mb groot in kleur en 300 dpi.

Beste Mariska,

In de standaard acrobat reader verschijnt bij het openen van een PDF/A bestand bovenin het scherm een blauwe balk waarin aangegeven wordt daar je een PDF/A document aan het lezen bent.

Ik adviseer je om jullie Repro te vragen of zij PDF/A kunnen afleveren. Op de lijst pas toe of leg uit van het Forum Standaardisatie wordt overigens ook PDF versie 1.7 als te accepteren aangegeven. letterlijk staat er omschreven:

PDF 1.7 ISO 32000-1:2008 Opgenomen:  Het uitwisselen en publiceren van niet- of beperkt-reviseerbare documenten, waarbij duiding van oorsprong of functierijkheid onderdeel zijn van het document en waarbij PDF/A-1 als standaard niet kan worden ingezet.

zie voor de link hier

Jean-Luc,

Prima.

In Houten echter staat publiceren gelijk aan archiveren in PDF/A. Dus alles wat native is (Tif, JPG. e.a.) wordt in Corsa ook opgeslagen/gearchiveerd als PDF/A.

In de Archiefregeling staat niet letterlijk dat PDF/A verplicht is. Er staat in de Toelichting bij artikel 26 het volgende:

Wil een bestandsformaat duurzaam zijn, dan moet informatie over zijn eigenschappen bekend en vrijelijk beschikbaar zijn. Daarom is in het eerste lid van dit artikel voorgeschreven dat de standaard ‘open’ is. Inmiddels zijn er ontwikkelingen gaande om (open) opslagstandaarden te ontwikkelen. Een recent voorbeeld is PDF/A (portable document format/archiving), een onderverdeling van het al bekende PDF, met als doel het mogelijk maken van langetermijnbewaring. Het voorschrift dat een bestandsformaat valideerbaar moet zijn, is in de eerste plaats bedoeld om vast te kunnen stellen dat het het bestandsformaat is dat het zegt te zijn (validatie kan bijvoorbeeld via een register van bestandsformaten, zoals PRONOM ( http://www.nationalarchives.gov.uk/PRONOM/)).

Ik lees hier namelijk reacties alsof er vanuit gegaan wordt dat PDF/a "wettelijk" voorgeschreven is, maar dat is (nog)  niet zo. Dus wanneer er sprake is dat organisaties hun bestanden nog opslaan op PDF-formaat, dan mag dat volgens mij gewoon. Overigens denk ik zelf dat PDF/A de voorkeur heeft en het Nationaal Archief "adviseert" ook het formaat PDF/A, maar dat wil nog niet zeggen dat het hier om een verplichting gaat. Ik spreek nu dus over het opslaan van documenten in het kader van eventuele Vervanging (substitutie).

En welke reden ligt daaraan ten grondslag? Ik neem aan dat jullie RHC met een goed argument komt?
 
Jean-Luc Rouvroye zei:

In het kader van vervanging van de bouwvergunningen is met ons RHC afgesproken de bestanden in tif en jpg aan te leveren. Liever geen PDF zelfs.

TIF is volgens mij voor afbeeldingen, PDF o.a. voor tekstdocumenten (inclusief afbeeldingen die ingebed zijn in het document)

RSS

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden