NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Tags:
Dag René,
Ik zou mij, in eerste instantie, volledig focussen op de uitrol van je nieuwe systeem. Parallel daaraan heeft mijn voorkeur meestal de sterfhuisconstructie. Verder blijven het eigenlijk allemaal kleine businesscases die moeilijk van te voren te maken zijn. Voor sommige (vaak langlopende) processen is het de moeite om ze handmatig over te zetten, voor sommige informatieobjecten (bv tekeningen als je de openbare ruimte meeneemt) is een grotere digitalisering / migratie strategie handig en voor veel processen loont het eigenlijk gewoon niet.
Het neigt een beetje naar deze discussie denk ik: http://www.breednetwerk.nl/group/zaakgerichtwerken/forum/topics/arc...
Misschien heb je daar iets aan?
Het moeilijke van deze discussies is altijd weer dat eigenlijk iedereen vanuit zijn gezichtspunt gelijk heeft. Mijn advies is om de onderdelen in kleinere projecten (Sven's business cases) op te delen en de risico's te kwantificeren per archiefonderdeel.
Bijvoorbeeld in het sociale domein bij de voormalige wmo dossiers is het in de praktijk gewoon handig om alle dynamische dossiers in één elektronisch archief te hebben. Dat kost natuurlijk wel iets om deze te digitaliseren, maar het terugverdienen op de afdeling Zorg begint dan vanaf de eerste dag en je hebt in één keer de mogelijkheid om zowel centraal als decentraal (bijvoorbeeld wijkteams) dezelfde informatie voorhanden te hebben en informatie-uitwisseling te automatiseren. Best wel belangrijk bijvoorbeeld bij het voeren van de beroemde/beruchte keukentafelgesprekken. In mijn optiek zou het in die omgeving dus eigenlijk niet zozeer de vraag moeten zijn of je die (dynamische) informatie moet digitaliseren maar meer op welk niveau wil je de scanning en metadatering uitvoeren (document/tab/dossier). Juist in die omgeving levert het voeren van een hybride archivering in mijn optiek te grote risico's.
Ik beschik zelf niet over een standaard model dat je daarvoor zou kunnen inzetten. Ik weet ook niet of een standaard model je veel zou helpen.
Uiteindelijk zit de hoeveelheid werk in het inventariseren van feiten en omstandigheden (volumes, infrastructuur en stakeholders). Dus begin eerst met te inventariseren welke processen als eerste in het nieuwe zaaksysteem zullen worden opgenomen, probeer vast te stellen wat de documentstromen zijn die aan dat proces hangen en verbind dat met de hoeveelheden feitelijk aanwezige archiefbestanden, zodat per groep vervolgens kan worden berekend wat de digitaliseringskosten zouden zijn. Vaak geeft dat al een goed inzicht op haalbaarheid.
Dag René,
Ik heb helaas ook niet een standaard model voor zoiets. Volgens mij moet je het probleem trouwens niet veel grote maken dan het is. Het grootste gedeelte van de processen lopen volgens mij binnen enkele weken af. Laat deze dan ook gewoon op de oude manier afronden en prik een duidelijke datum voor de nieuwe start (vanaf die datum alle processen die dan beginnen in het nieuwe systeem).
Gewoon aan de bak en niet proberen dit allemaal van te voren tot in detail uit te werken. De tijd die je daaraan kwijt bent kan je ook gebruiken voor als het probleem zich echt voordoet. En geloof mij, dat gaat er toch wel komen,
Het is 2015 en eigenlijk is elke dag dat je wacht met de nieuwe situatie zonde!
Dag René,
Wij zijn in 2014 organisatiebreed digitaal zaakgericht gaan werken.
Ook bij ons was dit een punt van discussie wat we als volgt hebben opgelost:
Wij hebben gekozen voor de duidelijke knip: voor 1 mei alles geregistreerd in ons oude postregistratieprogramma en per 1 mei alles geregistreerd en opgeslagen in het zaaksysteem.
Dan zijn er natuurlijk dossiers / zaken die voor een deel in het zaaksysteem zitten en voor een deel in het "oude" systeem. Het is mogelijk om (in overleg met team DIV) een zaak te laten "backscannen" in het zaaksysteem, maar dit zijn eigenlijk alleen de langlopende zaken ingeval van bezwaar en beroep.
We kijken hierbij naar de bewaartermijn en het "gewicht" van een zaak. Heel belangrijke zaken zoals hierboven genoemd zetten we wel over naar het zaaksysteem, maar alleen op verzoek van de behandelaar. Wij gaan daar zelf niet actief mee bezig. En dan kijken we natuurlijk ook naar hoever de behandeling is gevorderd. Is de zaak in een afrondende fase, dan kiezen we er eerder voor om de digitale stukken toe te voegen aan het "papieren" dossier dan andersom. Maar dit is om puur praktische redenen en het gebruiksgemak.
Dus eigenlijk bekijken we dit per zaak en dan, zoals gezegd alleen op verzoek van en in overleg met de behandelaar.
Misschien heb je hier iets aan?
Mooie en praktische oplossing Erika! En vooral goed om te horen dat jullie gewoonweg aan de slag zijn gegaan. Wat mij betreft een voorbeeld voor velen!
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door