NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Hallo,
Ik had van de voorganger van het TMLO (metadataschema WVI) een excel-versie beschikbaar. Dit was heel handig, omdat je hierdoor metada-elementen in je eigen schema's en applicaties naast de WVI-elementen kon invullen (het daadwerkelijke "mappen" dus).
Nu kan ik zelf gaan knippen en plakken, maar heeft iemand zo'n excel schema al beschikbaar? Of zou dit misschien ook vanuit ARchief2020 gepubliceerd kunnen worden?
Tags:
Ook hier bij BREED hoef je niet in te loggen om bij de informatie te kunnen. ;-)
Maar ik moet nog verzinnen hoe ik hier op BREED een mooi overzichtelijk documentbakje kan maken...
Mooi Annemieke , zo hoef ik helemaal niks meer zelf te doen :-)
@Anje: Als we/je dan het TMLO gemapt hebben in een XLS bestand, kunnen we er verder eigenlijk nog niet mee werken en moet het door onze iets technischere collega's omgezet worden naar een .xml. Nu zijn wij hier naar op zoek gegaan en hebben op de website van het NA het volgende gevonden: http://www.nationaalarchief.nl/sites/archief.nl/schemas/NACoreFolde...
Hierin missen volgens mij verschillende (sub)(sub)elementen (o.a. 5.4 en 16.2 - niet de belangrijkste maar toch). Heeft iemand een volledige, up-to-date versie?
Mike,
NACore is de 'oude' benaming van Medusa, het metadataschema dat door het NA wordt/werd gebruikt in het e-depot.
Medusa wordt vervangen door een nieuw metadatamodel en daarvan afgeleid XML formaat. Beiden zijn net intern door het NA vastgesteld en worden binnenkort gepubliceerd op de website van het NA.
Ik heb eerder iets gepost over het nieuwe metadatamodel van het NA: http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/metadatamodel-edepot-na?xg_...
De vastgestelde versie wijkt maar iets af ten opzichte van dit concept (aantal verplichtingen aangepast op niveau van subelementen)
Ik zou derhalve NACore niet gebruiken en even wachten tot de publicatie op de website. Als dat zover is zal ik het ook op Breed vermelden.
Voor de mapping, zie bijgevoegd plaatje dat binnen DWR Archief wordt gebruikt om het proces van mapping te visualiseren. De mapping in Excel moet inderdaad worden omgezet in een vertaalscript (een xslt om export-xml te vertalen naar import-xml ). Dan is het handig dat je ook weet wat er met de waarden uit het bronsysteem moet gebeuren. Dus niet alleen elementen mappen, maar ook aangeven of waarden kunnen worden overgenomen, samengesteld of moeten worden getransformeerd (geldt met name voor datum-annotaties of wanneer er met waardenlijsten wordt gewerkt in het doelsysteem).
Mvg,
Wout van der Reijden
Mike Groels zei:
@Anje: Als we/je dan het TMLO gemapt hebben in een XLS bestand, kunnen we er verder eigenlijk nog niet mee werken en moet het door onze iets technischere collega's omgezet worden naar een .xml. Nu zijn wij hier naar op zoek gegaan en hebben op de website van het NA het volgende gevonden: http://www.nationaalarchief.nl/sites/archief.nl/schemas/NACoreFolde...
Hierin missen volgens mij verschillende (sub)(sub)elementen (o.a. 5.4 en 16.2 - niet de belangrijkste maar toch). Heeft iemand een volledige, up-to-date versie?
Hoi Wout,
Bedankt voor je antwoord. We waren er al "bang" voor inderdaad. We willen echter door met ons pilotproject en gaan daarom zelf aan de slag met het verbouwen van de Medusa xml/xsd. Dat dit dan niet de definitieve manier is, is op dit moment zo erg - als we de realiteit maar redelijk kunnen nabootsen.
Misschien dat jullie op dit moment tijdens de bijeenkomst in Den Haag nog met goede ideeën komen. Dan zal ik ze wel van Mart & Oliver horen.
Eind februari ontmoetten Ben de Jong en Ronald Groeneweg elkaar in het nieuwe stadhuis van Utrecht en ze smeedden een plan voor een nieuwe workshop. Aanleiding was de veelbelovende term ‘e-depot’: het digitale huis waarin al uw archiefmaterialen voor eeuwig veilig zijn. Bijzonder veilig. “Eigenlijk,” vertelde Ben, die in de gemeente Utrecht al een heel eind op streek is met de realisatie van duurzame digitale initiatieven. “Eigenlijk gaat het om het volgende. De afgelopen twintig jaar hebben we op allerlei manieren enorm veel informatie digitaal opgeslagen. Op netwerkschijven, in digitale dossiertjes die half en half aansloten op het papieren archief, in matig gebruikte DMS’en en RMA’en, in ieder zijn mailbox, en vrijwel altijd met een zeer gebrekkige toekenning van metadata. We willen liefst in één klap van die digitale puinbak af. Er nog iets van maken in ons e-depot. Daarvoor hebben we TMLO bedacht, in Nederland. Het Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden. Daarin zijn vier verplichte metadata opgenomen en daarnaast zeventien metadata die verplicht zijn indien van toepassing. Die verplichte metadata zijn: documentnummer (ID), naam van het document, vorm (eigenlijk een wat ongebruikelijke benaming voor documenttype) en context. Context dat wil zeggen procesgegevens. Als je die vier metadata aan je dossiers en documenten weet toe te kennen, kun je ze op een verantwoorde manier in het e-depot opnemen. Gelukkig hoef je niet al de miljoenen documenten die je hebt per stuk van metadata te voorzien. Je kunt grote slagen slaan. Voor al die documenten uit het verleden kun je namelijk gewoon metadata per archief of per serie toekennen. Begrippen die de archivaris zullen inspireren. Een beroep trouwens dat enorm in aanzien stijgt, de laatste jaren, archivaris… En je kunt ook allerlei handige technieken toepassen voor schoning van je documentenverzameling, voor migratie…”
Ben zweeg, Ronald: “Ik zie een prachtige workshop.” “Ik ook,” zei Ben.
Interesse in deze workshop? Of ideeën voor onderwerpen die in deze workshop thuishoren?
Laat het ons weten via info@digital.nl
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door