NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Martin Berendse was tot 1 juni 2014 algemeen rijksarchivaris. Deze functie is in het Nederlandse archiefbestel bijzonder, daar de algemeen rijksarchivaris de belangrijkste adviseurs is van het Ministerie van OCW en mede daardoor het landelijke beleid bepaalt. Bij zijn benoeming in 2007 was er best wat ophef over het feit dat hij geen geschoold archivaris was. Lagere overheden zoals gemeenten hebben er dus alle belang bij dat er een vakbekwaam persoon op deze functie wordt benoemd. Zij (Wij) hebben geen rechtstreeks lijntje met het Ministerie. Tegelijkertijd vraag ik me af wie nu bepalend is voor de inrichting van digitale informatiehuishoudingen, dat is in steeds mindere mate het Ministerie van OCW.
De 'tekortkoming' heeft Martin Berendse snel ingehaald en zijn afstudeerscriptie over het openmaking van archieven is nog steeds lezenswaardig. Naar eigen zeggen had hij graag zijn karwei afgemaakt, maar de functie van directeur van het OBA was te aantrekkelijk om te laten lopen.
Enkele feiten uit de afgelopen jaren:
De beoogde fusie met de Koninklijke Bibliotheek ging niet door, het herstel van de oude Rijksarchiefdienst lukte gedeeltelijk.
Zijn voorganger Maarten van Boven legde de nadruk meer op het behoud van het cultureel erfgoed en ook de zichtbaarheid van het Nationaal Archief. De rijksarchieven in de provinciehoofdsteden, nu RHC's, gingen fuseren met de plaatselijke archiefdiensten.
Marens Engelhard is de opvolger van Martin Berendse en vervult nu de functie van directeur Stadsarchief Amsterdam.
Wat adviseur jij de belangrijkste adviseur van de Minister om prioriteit aan te geven ? Vernieuwing Archiefwet, landelijke e-depotvoorziening, standaarden, van OCW naar ? Hij start 1 november, je hebt nog even tijd om je reactie te geven.
Tags:
Beste Minister OCW, geef de opdracht aan alle ministerie's hun "I" onder te brengen in een nieuw op te richten ministerie genaamd?? maar wel integraal verantwoordelijk aan de kamer voor alle "I" componenten.
Ministerie van Binnenlandse zaken, doet het (rijks) personeel)
Ministerie van Financien doet wat met "geld"
Ministerie van "Informatie" gaat geld opleveren.
@Henk, inderdaad het ei van Columbus....
@ ik denk meer aan de "Kip" met de "Gouden Eieren". En dan niet alvast de Kip slachten die de gouden eieren moet uitbroeden. Laat staan de "Haan" die de "Kip" heeft...., want zonder "Haan" geen vruchtbare eieren.
Het is vrijdagmiddag dus nog even de onder de Minister van Informatie resorterende de Directoraten Generaal (DG's) invullen.
DG: Informatie: Rijksarchivaris Marens Engelhard
DG: Hardware: Dion Kotteman
DG: Software: ???
DG development & Innovation: Alexander Klöpping
DG infra (glasvezel etc.): ???
DG Informatieveiligheid: Brenno de Winter
En Yvonne als ze nog een vrouwelijke "Minister" willen hebben??, Voor de gehele opzet is Nelie smit - Kroes weer in de markt.
@Ha Henk, dat is echt te veel eer voor mij....
Oké, nog een stapje: er moet "informatietoezichtsautoriteit" komen o.a. "toezicht" op dit ministerie en het landelijke geheel, die direct verantwoording aflegt aan het "kabinet" (lees dagelijks bestuur).
De verbindende factor tussen "Rijk en "Lokaal" is cq kan de "tussenlaag" Provincie zijn, die dan oprichten een:
Informatietoezichtsautoriteit: landsdeel zuid, oost, noord en west Nederland.
Verder maar even tot hier anders heeft Marens niets nieuws meer te vertellen
@Henk, Brenno de Winter assimileren in het ambtelijke apparaat? Zonde voor (het zeer grote belang van) de journalistiek.
Ik zou meneer Engelhard willen vragen om partijen te verbinden. Ik doel dan op partijen uit verschillende vakgebieden, die elkaar wel nodig hebben. Om te beginnen moeten de clubs uit de volgende drie takken elkaar gaan vinden en gaan mogen: archief, DIV en ICT. Vervolgens moeten ook de banden aangespannen worden met de clubs rondom Burgerzaken, het sociale domein, het ruimtelijke domein, openbare orde, et cetera. Van rollen verdelen naar samenwerken.
Kijk kijk Brenno de Winter is al aan de slag. http://overheidenict.exporoute.com/newsitem/17149/?emarklabel=App
Afgelopen zaterdag 27 september publiceerde de NRC een open brief van publicist Sytse van der Zee aan de nieuwe ARA over de in zijn optiek verslechterde dienstverlening bij het Nationaal Archief met name inzake de raadpleging van niet-openbare (oorlogs)archieven.
Het Nationaal Archief zou voor 6 miljoen zijn verbouwd, maar is veel minder open. De persoonlijke benadering uit de tijd van Sierk Plantinga zou zijn verdwenen, veiligheid staat voorop.
@Henk, Ik lees alleen maar zinnige dingen Henk, ga jij dan voor die post op het Ministerie van informatie?
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door