Geef arts en patiënt eigen dossier terug is de titel van de column in de NRC van gisteren, samengesteld door Bart de Koning, die zichzelf privacyspecialist noemt. Samengevat, de komst van het elektronisch patiëntendossier is tegengehouden door de Kamer, maar via een omweg komt er nu een Landelijk Schakelpunt. Over de werking van dit Schakelpunt is men zeer bezorgd en Bart de Koning houdt een pleidooi voor het in eigen beheer houden van je eigen medische dossier. In Zwitserland is dit al praktijk. Vorig jaar is dit idee met een kamerbrief ook al geopperd voor de dossiers van de jeugdzorg, de teruggave aan de cliënten (link). 

Wat vind jij van deze gedachtegang ? Vernietigen of teruggeven ?

Leestip over rapport jeugdzorg (link)

Weergaven: 872

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Volgens mij gaat het om een database EPD en om het geven van 'eigenaarschap' aan de patient, die in overleg met de arts bepaald wie toegang heeft tot de gegevens.

Het artieel lezend in NRC gisteren riep bij mij de vraagn op: waar kan je als patient inspreken op dit thema. De URL heb ik in het artikel gemist. Ook op het Landelijk Schakelpunt kom ik het niet tegen. Ik vind als D66-er en professional het heel normaal dat we daar zelf over gaan. Lastig punt daarbij is de participatie en informatievaardigheid van de mensen. Aan de andere kant zijn we niet allemaal onmondig en onbekwaam om hier enige verantwoordelijkheid voor te nemen.

De oproep gaat nu te veel lijken op een casus waarmee GGD's zitten: vele dossiers (de informatie daaruit) zijn gedigitaliseerd en worden niet meer geraadpleegd: en daar moet ook nog wat mee. Teruggeven vind ik dan wel een arbeidsintensieve gedachte. Vreemd eigenlijk dat ggd-en, maar ook de betreffende inspecties niet reageren op de eerdere oproep om hierover van gedachten te wisselen. Ik zal binnen GGD IJsselland eens kijken hoe we hier en in de eerdere oproep van 4 oktober jl. zitten.

Ik heb wat brochures gelezen m.b.t. "Jeugdzorg". En dat geeft te denken. Voorlopig uiterst zorgvuldig mee omgaan als "Overheid" gegevens kunnen ook na 20 a 90 jr jaar uiterst waardevol zijn voor betrokkenen. (soms in de leeftijd van "zeer jong" en dus nog geen zeggenschap over hun "dossier" laat staan over de door hun "geleverde feitelijke info".

Kortom: teruggave? vernietiging? wel zorgplicht (B&W) voor eventuele lange (uiterst beveiligde) bewaring, met "gereglementeerde" beschikbaarstelling!!

@Henk, de vraag is als de tekst van de Wet op de Jeugdzorg leest of de zorgplicht bij een college B. en W.  komt te berusten link Dat is voor mij een vraag.

deze link http://www.nji.nl/nl/Terugvinden_jeugdzorg_dossiers.pdf vormde de basis voor mijn eerste opmerking.

@Yvonne, bij gelegenheid zal ik ook naar de "wetstekst kijken.

Rapport is wel informatief vind je niet, zeker als je het rapport van de erfgoedinspectie ernaast legt.

Zeer recent heeft de kinderombudsman, na vele klachten, onderzoek gedaan naar o.a. de dossiers die door jeugdzorg in elkaar gefröbeld worden. Hij heeft in het rapport "Is de zorg gegrond?" moeten constateren dat er veel fouten in staan, dat negatieve dingen over ouders en kind aangedikt worden of niet kloppen, dat positieve zaken weggelaten worden en dat fouten niet hersteld worden. en op basis van deze slechte dossiers worden kinderen in Nederland zeer snel onder toezicht of uit huis geplaatst. Geld is hierbij, ook volgens de kinderombudsman, een perverse prikkel: Hoe meer kinderen onder toezicht of uit huis geplaatst, hoe meer Jeugdzorg aan de kinderen verdient. Dit soort slechte dossiers achtervolgen mensen jaren en inzage erin wordt vaak geweigerd! Dus: vernietigen op verzoek is zeer belangrijk.

Een ieder wordt in de gelegenheid gesteld zijn of haar zienswijzen in te dienen over de selectielijsten Bureaus Jeugdzorg liggen tot 13 juni  ter inzage

link

 

Ik wil ook nog reageren op de reactie van Kik de Jong. Ik kende het rapoort niet, maar er is m.i. een verschil in het recht op rectificatie en het recht om vergeten te mogen worden.

Is het van belang of dossiers vernietigd of teruggeven worden?! In mijn ogen is het resultaat hetzelfde: dossiers zijn na beide handelingen niet meer voor 'de administratie' beschikbaar. Ofschoon ik geen D66-er ben lijkt me dat de patiënt daar zelf voor een belangrijk deel zeggenschap in zou moeten krijgen.

Nee, het resultaat is niet hetzelfde, bij teruggave heeft de client zelf de regie over de eigen informatie, bij vernietiging wordt voor de client beslist.

Het resultaat van vernietiging of teruggave is dat de gemeente in beide gevallen er niet meer over kan beschikken. 

Mart, komt de gemeente in beeld bij dossiers jeugdzorg ? Kijk eens naar de nieuwe selectielijst. Het selectievraagstuk lijkt bij bureaus jeugdzorg te komen.

Als oud hoofd studiezaal heb ik wel ervaring met cliënten, die op zoek zijn naar het eigen dossier, dat betekent lange bewaartermijnen zoals ook in de kamerbrief staat en geen vernietiging als de cliënten 18 of 21 jaar oud zijn. Mijn pleidooi is en blijft teruggave van dossiers.

Yvonne, laat duidelijk zijn dat ik het met je eens ben om dossiers terug te geven. Volgens mij gaat ook de jeugdzorg per 1-1-2015 over naar gemeenten en het lijkt me ook de verantwoordelijkheid voor de dossiers, of ik moet volledig de plank misslaan. Daarom begrijp ik die selectielijst ook niet goed en had minstens de aansluiting verwacht op de gemeentelijke selectielijst.  

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden