NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Bij onze organisatie (gemeente Lansingerland) willen we het WABO-proces geheel digitaal laten verlopen. Momenteel worden de (digitaal aangeleverde) aanvraag en de tekeningen die bij het definitieve besluit horen uitgeprint en van een stempel voorzien - om vervolgens weer te worden ingescand.
Het gaat nu om het digitaal waarmerken van de tekeningen. Weet iemand wat de eisen zijn die hieraan vast zitten? Moet hier een speciaal pakket met bepaalde functionalitieten (bijv. encrypten) voor worden aangeschaft of kan dit ook gewoon met bijv. Photoshop? Aan welke eisen moet een digitale stempel voldoen om geaccepteerd te worden voor de rechtbank?
Tags:
Dag Arjan,
Ter informatie de link naar de scriptie van Dick de Heer.
Over het waarmerken van tekeningen onder andere:
Bij het plotten van een door DigiNotar gewaarmerkte tekening, is (een verbeelding van) het
waarmerk ook zichtbaar op de plot. Dit maakt mogelijk dezelfde vergunning zowel digitaal
als in papier uit te leveren.
De gemeente Lisse heeft een goed leesbaar rapport geschreven over het gebruik van de digitale handtekening. Komt erop neer dat je een (evt. beperkt) aantal mensen in je organisatie mandateert om één type handtekening te laten plaatsen. Kan ook op kaarten. Om de situatie eenvoudig (en dus beheersbaar) te houden, implementeer je maar één type handtekening (nl. de zwaarste variant, met token, gevalideerd, zie verder het rapport van Lisse).
Het is in eerste instantie een tamelijk technische implementatie: je hebt een DMS nodig, waarin je als het ware een knop laat inbouwen om digitaal te ondertekenen (techneuten zullen dit antwoord wel kunnen verdiepen). Let wel op: er zitten ook consequenties aan voor gebruikers: die gaan op een andere manier ondertekenen, wat met name bij diegenen die veel ondertekenen (bv. wethouders) wel extra werk kan opleveren (inloggen met je token).
Hier tref je voorbeeld aan hoe digitaal waarmerken uit zaaksysteem/DMS kan verlopen...
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door