NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Wanneer is het verplicht om een handtekening te zetten en wanneer kan je volstaan met een paraaf of helemaal geen ondertekening/paraaf?
Bij de gemeente kennen we voornamelijk een parafencultuur en wordt veel ondertekend. Ik wil kijken, ivm het invoeren van de elektronische handtekening, welke processen en documenten verplicht zijn om te laten ondertekenen.
Tags:
Overigens weet ik dat artikel 1:3 aangeeft dat een besluit schriftelijk moet zijn. Het geeft niet aan dat het ondertekend moet zijn. Maar geldt dit dan voor alle besluiten? Gemandateerd of niet? Ik kan het juridisch niet achterhalen
Beste Lammerts,
Dit bericht staat er sinds juli 2012. Er zijn helaas geen reacties op gekomen. Ben je zelf dan verder gegaan met het onderzoeken over dit onderwerp?
Voor onze gemeente zijn wij (medewerkers DIV) momenteel bezig om te achterhalen of wij voor de beschikkingen en vergunningen kunnen volstaan met een tekst die de belastingdienst ook gebruikt voor haar brieven, namelijk "deze brief is elektronisch aangemaakt en daarom niet ondertekend" of zoiets.
Graag hoor ik van je.
Met vriendelijke groet,
Najib Houshang
Dag Najib,
Stuur anders een mail naar y.lammerts.van.bueren@culemborg.nl
Gr
Medio dit jaar een interessante lezing bijgewoond van Frans Dondorp.Een natte handtekening is soms nog nodig maar vaak niet. Is een kwestie van vertrouwen en inschatten risico's: hoe meer risico hoe meer je wilt vastleggen. Besluiten in het kader van de Algemene wet bestuursrecht hoeven bijvoorbeeld niet te worden ondertekend, mits het het proces van de totstandkoming gereconstrueerd en aantoonbaar gemaakt kan worden. Frans Dondorp heeft een publikatie op zijn naam staan Elektronische handtekeningen, Juridische waarde en praktisch gebruik die je misschien verder kan helpen.
Dag Mart,
Die heb ik gelezen. Goed stuk. Alleen de VNG adviseerde wat anders. Heel frustrerend die inconsistente adviezen:
Geachte heer Lammerts van Bueren,
U heeft de VNG het volgende gevraagd:
Het antwoord is mij nog niet helemaal duidelijk.
1 Dus beschikkingen en besluiten die het college verstuurd moeten ondertekend worden OF gaat het om het collegevoorstel dat ondertekend moet worden (waarbij de uitgaande brief niet ondertekend hoeft te worden);
2 Mandaatbesluiten hoeven niet ondertekend te worden?
Eerder gestelde vraag en gegeven antwoord
U heeft de VNG het volgende gevraagd:
Art 59a gemeentewet: wat betekent het?
Art. 59a van de Gemeentewet zegt dat de uitgaande stukken ter verdere uitvoering van de besluiten van het college ondertekend dienen te worden. Dwz de schriftelijke bekendmaking van de door het college genomen besluiten. Een onderzoek van mr. Frans Dondorp geeft echter aan dat het gaat om de besluitenlijst van het college (of notulen van de raad). Juridische Zaken bij mijn gemeente zegt/vindt/denkt echter dat uitgaande stukken ondertekend moeten worden op basis van 59a.
- Wat zegt de VNG over de besluiten die uitgaan van het college mbt de ondertekening?
- De besluitenlijst wil ik elektronisch laten ondertekenen, met een gewone elektr handtekening, mbv het zetten van een vinkje in de workflow door de burgemeester en de gemeetesecretaris (dit is de lichtste vorm van elektronische handtekening. Wat zegt de VNG daarover?
- Bij het mandaat staat op de site van de VNG dat dit niet duidelijk is vastgelegd. Maar F. Dondorp geeft aan dat die niet ondertekend hoeven te worden.
Antwoord:
In antwoord op uw bovenstaande vragen meld ik u dat stukken die uitgaan van het college, worden ondertekend op grond van artikel 59a Gemeentewet. Over een besluitenlijst is niets vastgelegd; deze hoeft ook niet te worden ondertekend.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Antwoord:
Het antwoord op uw vraag is zeer eenvoudig:
1. Het collegebesluit en de beschikking moeten worden ondertekend om rechtskracht te krijgen. Dat is geregeld in artikel 59a van de Gemeentewet. De bijbehorende brief of aanbiedingsbrief hoeft wettelijk niet ondertekend te worden; u mag dat doen indien het in uw gemeente gebruikelijk is. Voor dat laatste is in geen geval een juridische verplichting.
2. Ook mandaatbesluiten moeten worden ondertekend. Dit geschiedt door degene die het besluit in mandaat neemt. Uiteraard blijft op grond van de Awb het bestuursorgaan dat het mandaat verleent verantwoordelijk voor de inhoud van het besluit.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Mr. C.L. de Vlieger
VNG Expertisecentrum Gemeenterecht
Mbt punt 1: het lastige van de discussie is het bepalen op welke wijze de vastlegging van het Collegebesluit plaats vindt. Is dat op de besluitenlijst, of op een brief naar een burger? Als dat bepaald is, dan moet dat medium ondertekend worden.
Mbt. punt 2: Hier zijn wij het vanuit de gemeente Wageningen niet mee eens. Er staat nergens in wetgeving dat besluiten die in mandaat genomen zijn ondertekend moeten worden. De mening van dhr. de Vlieger is puur interpretatie, waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat er ook een ondertekeningsmandaat bestaat.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door