Doordat web 2.0 (en zelfs web 3.0 al) upcomming zijn, moeten wij als Div'ers ons ook gaan afvragen hoe wij de website eventueel gaan archiveren.

Veel gemeenten hebben hierop nog geen beleid op ontwikkeld. Wel zijn er al een aantal gemeenten die de website archiveren mbv archiefweb. Hierbij wordt de site dagelijks gearchiveerd en is deze toegankelijke voor de burger.

 

Redenen voor websitearchivering kunnen in het kort zijn:

- Conform de WOB moet een overheidsorganisatie inzicht kunnen geven in wat ze gepubliceerd heeft op internet;

-Burgers kunnen rechten ontlenen aan de informatie die gepubliceerd is op de website;

-Volgens de archiefwegt 1995 kan een website, of eigenlijk de objecten op zo'n site, in aanmerking komen voor archiefbescheiden;

-Websites bieden als culturele uiting een essentiële neerslag van de tijdgeest;

-Websites spelen een belangrijke rol in het verantwoordingsproces en leveren bewijskracht over wat en wanneer is gepubliceerd;

-Voorkomen dat informatie verloren gaat;

-De snelheid waarmee informatie op een website verandert.

 

Maar veel gemeenten hebben geen beleid ontwikkeld mbt websitearchivering, laat staan selectie en vernietiging. Ook de meeste gemeenten die via archieweb hun website archiveren, hebben hierop geen beleid ontwikkeld.

 

Naar mijn mening is het belangrijk dat de website uiteindelijk gearchiveerd gaat worden en tegelijk toegankelijk is. Dit ivm de cultuurhistorische waarde. Archiefweb is hiervoor een handige tool. Zij bieden de gemeente een jaarlijks overzicht van alle dagen waarop de website is gearchiveerd, dmveen harde schijf met software. Hierdoor kan de gemeente na 20 jaren het archief overdragen, maar is dat wel nodig als via archiefweb de website van 20 jaren ook nog steeds toegankelijk is?

 

Hoe is jullie visie op websitearchivering en wat is hier nou belangrijk bij?

Weergaven: 1856

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Yvonne Welings,

Voor een gemeentelijke organisatie ben ik aan het uitzoeken welke wettelijke verplichtingen er zijn mbt het archiveren van de gemeentelijke website. Op welke 'archiefwettelijke verplichting'  doel je hier precies?

mvg Cora Janse

 



Yvonne Welings zei:

Zie voor eerdere discussie over websitearchivering op deze link.

Archiefweb is slechts een tijdelijke oplossing en websitearchivering is niet alleen van belang vanwege cultuur-historische belangen. Sinds 1 januari is er een wettelijke verplichting !!!

@Cora, ook de website is een archief.

@ Yvonne

Ok, delen van websites kunnen zeker archiefwaardig zijn.  In de conceptversie van de gemeentelijke selectielijst (VNG actualisatie 2011) staat er websites zelf hulpadministraties zijn ( en zodoende vernietigbaar). Delen van websites zouden voor de bewijsvoering en uit cultuurhistorisch belang kunnen worden bewaard.  Maar de verplichting kan ik daar niet uit opmaken.

Misschien moet ik mijn vraag herformuleren: wáár kan ik precies vinden dat er per 1 januari 2011 een wettelijke verplichting is ingegaan (wetsvoorstel, wetsartikel, archiefregeling of ergens anders)?

 

 

 

 

 

@Cora, Zie deze link.

@ Yvonne: dank je wel!

Is er inmiddels al een gemeente die het archiveren van de website uitstekend geregeld heeft en die haar oplossing wil delen?

Welk bedrijf levert de beste websitearchiverings-oplossing? En is er een schatting te geven van de jaarlijkse kosten die dit met zich mee brengt?

Er zijn diverse gemeenten die gebruik maken van websitearchivering door een dienstverlener.

En nog steeds moet je goed nadenken of je je website wilt archiveren en of je dit door een derde partij wil laten doen. Wat als je besluit geen gebruik meer te maken van de diensten van deze aanbieder?

Je moet als gemeente informatie digitaal bekend maken en beschikbaar stellen. Via ruimtelijkeplannen.nl en bekendmakingen. Deze laatste 9 van de 10 keer niet direct op de eigen site. 
Welke unieke informatie staat er op de eigen site?

Blijvend punt van aandacht :-)

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden