NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Een bewaartermijn bestaat uit:
Ik heb even in de huidige VNG-Selectielijst geïnventariseerd welke verschillende indicaties start bewaartermijn er zijn. Ik heb daarbij alleen gekeken naar de formulering. Regelmatig worden echter met verschillende woorden hetzelfde bedoeld (of toch niet?).
Overigens heb ik de naam "indicatie start bewaartermijn" zelf verzonnen. Mooi is het niet, maar ik wist niets beters.
Mijn lijstje (alfabetisch geordend):
Succes met het automatisch berekenen van de geplande vernietigingsdatum!
Tags:
Hoi
Momenteel werk ik op een selectie-project aan de Vrije Universiteit Brussel. In onze selectielijsten wordt momenteel enkel de bestemming en de bewaartermijn vermeld. Een "indicatie start bewaartermijn" wordt niet gebruikt.
Er wordt uitgegaan van volgende redenering: een bewaartermijn gaat in wanneer een dossier wordt afgesloten of, in het geval van bv. chronologische series, na afloop van het jaar van creatie. (De meeste opgesomde indicaties lijken hier trouwens op neer te komen.) Enkel wanneer hierop een uitzondering is, wordt er een opmerking gemaakt.
Het weglaten van een dergelijke indicatie houdt de selectielijst eenvoudig en overzichtelijk.
Groetjes
w
Hallo Ward,
Wordt bij bepaalde dossiers wellicht uitgegaan van een bewaartermijn 'na vervallen van het belang'?
Het kan altijd zo zijn dat een dossier een langere gebruiksperiode of gebruikswaarde van de feitelijke periode waarover de correspondentie loopt?
Hoi Marco,
het klopt dat de huidige selectielijst heel veel verschillende indicatiemomenten heeft. KING heeft ze mijns inziens in de RGBZ / ZTC versimpeld:
Categorie brondatum voor de vernietigingstermijn na resultaat of gebeurtenis:
1. vervallen (vv),
2. onherroepelijk (oh),
3. afhandeling (af),
4. verwerking (vw),
5. geweigerd (weigering) (gw),
6. verleend (v),
7. geboorte (gb)
8. einde dienstverband, pensioen of overlijden (ed)
Wij hebben dit zelfs nog verder versimpeld door te refereren naar bepaalde velden in ons zaaksysteem. Alles wordt tenslotte vastgelegd als metadata in het zaaksysteem. Ons lijstje voor nu luidt:
0=Afwijkende veldnaam
1=Start datum zaak
2=Eind datum zaak (default)
3=Start datum stap
4=Eind datum stap
5=Datum eerste bericht
6=Datum besluit
7=Geboortedatum hoofdbetrokkene
8=Overlijdensdatum hoofdbetrokkene
Het is dus mogelijk om dmv optie 0 andere velden ook als indiciatie start bewaartermijn te laten fungeren. Bijv de datum dat een vergunning vervalt. Dit houdt het eea simpel en beheersbaar volgens mij.
Dag Jan
Het is inderdaad zo dat bepaalde dossiers mogen worden verwijderd na het vervallen van hun administratief nut. (Het betreft hier dossiers zonder enige historische meerwaarde.) Het is dan aan de verantwoordelijke dienst zelf om te beslissen wanneer dit moment is.
Jan van Wijck zei:
Hallo Ward,
Wordt bij bepaalde dossiers wellicht uitgegaan van een bewaartermijn 'na vervallen van het belang'?
Het kan altijd zo zijn dat een dossier een langere gebruiksperiode of gebruikswaarde van de feitelijke periode waarover de correspondentie loopt?
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door