NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Tags:
Beste Camilla,
Bij het lezen van je vraag kreeg ik de ingeving dat de bonnen uitgegeven zouden kunnen zijn door de organisatie Bescherming Bevolking.
De BB is al jaren opgeheven. Voor verdere info verwijs ik naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Bescherming_Bevolking.
Wikipedia verwijst op haar beurt naar www.ncbb.nl/index.html, “De site voor informatie over de organisatie Bescherming Bevolking.”
Met het NCBB-bestuur kun je mailen dmv het account info@ncbb.nl.
Hopelijk helpt deze tip je verder.
De eerste Archiefwet stamt uit 1918 en de tweede uit 1962. Daar zou je misschien naar moeten kijken.
Maar heel praktisch gezien: vraag aan het historisch archief of zij ze willen hebben, steek er anders de fik in. Of ben ik nu te hard aan het vloeken in de kerk?
Overdracht aan een aangesloten archiefdienst lijkt me inderdaad het meest voor de hand te liggen.
Maar om nu een vuurtje te stoken bij je afdeling ?
Distributiebonnen kunnen gezien worden als hulpadministratie. Volgens de landelijke stukkenlijst kan deze administratie na 7 jaar weggooid worden (7 jaar na vervallen geldigheid). Heeft er in de gemeente of de overheidsorganisatie - waaronder het archief valt - iets specifieks of kenmerkends plaatsgevonden in de jaren 60 waardoor het nodig was distributiebonnen uit te delen, dan kan worden volstaan met een selectie van een aantal exemplaren uit deze hoeveelheid die een goede, interessante representatie geven van die periode. Distributiebonnen uit de Tweede Wereldoorlog moeten worden bewaard.
In mijn vorige reactie staat een zin die nog aanvulling behoeft. De zin moet zijn "... dan kan worden volstaan met het bewaren van een selectie van een aantal exemplaren die een goede, interessante representatie weergeven..." mijn excuses d:)
De Landelijke stukkenlijst is een boekje van Sdu Uitgevers, waarin zij een match maken tussen de Basis Archief Code en de formeel vastgestelde Selectielijst voor archiefbescheiden van gemeentelijke en intergeme....
Zoals de titel van de Selectielijst al aangeeft, gelden de daarin genoemde bewaartermijnen slechts voor archiefbescheiden uit 1996 of later. De distributiebonnen komen echter uit de jaren '60. Noch de selectielijst noch de Landelijke stukkenlijst kan je dus helpen bij het waarderen van deze distributiebonnen.
Hoi Camilla,
Gelukkig bestaat het platform BREED en biedt dit platform net als de stukkenlijst hulp voor interpretatie, beoordeling en waardering van informatie, ook al is deze wat ouder dan het hulpmiddel zelf. De Landelijke stukkenlijst en selectielijst kunnen je wel degelijk helpen bij het waarderen van deze distributiebonnen op basis van gevorderd inzicht zullen we maar zeggen. In de Landelijke Stukkenlijst wordt ook bij elke Basis Archief Code vermeld “bewaren” indien nodig voor reconstructie van een zaak. De Basis Archief Code dateert van voor de jaren ’60. Als het allemaal dezelfde distributiebonnen zijn, kun je volstaan met 10 stuks ipv 6 dozen. Zijn er veel verschillen te ontdekken, dan selecteer je elke specifieke serie en bewaar er dan een paar of tiental van.
Ik hoop dat je verder kunt met deze informatie.
In mijn beleving is een jaar of 10 geleden een circulaire verschenen dat de 'oude distributiebescheiden' mogen worden vernietigd. Ik krijg deze circulaire nu niet (meer) boven water getrokken.
Ik heb binnen onze organisatie toen voorgesteld de bonnen etc. te vernietigen. Dit voorstel werd door de toenmalige leiding tegengehouden. De dozen staan er nog steeds. Ik wil ze een dezer maanden weer op de lijst zetten. De archivaris wil een set bewaren. Is wat voor te zeggen.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door