NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Beste vakgenoten,
bij het nagaan van de nieuwe Archiefwet 20xx viel mij op dat de aanwijzing van de archiefbewaarplaats mogelijk niet is opgenomen in de conceptwet. De term archiefbewaarplaats wordt vervangen door depot en er wordt ook gesproken over een archiefdienst, maar het enige dat daar concreet over wordt gezegd voor de decentrale overheden is het volgende in artikel 5.2:
"1. Gedeputeerde staten, het college van burgemeester en wethouders en het dagelijks
bestuur van een waterschap voorzien in een decentrale archiefdienst die is belast met de
bewaring en beschikbaarstelling van:
a. de blijvend te bewaren documenten van de overheidsorganen van de provincie,
de gemeente, onderscheidenlijk het waterschap; en
b. de blijvend te bewaren documenten van overheidsorganen als bedoeld in artikel
2.3, waarvoor gedeputeerde staten, het college van burgemeester en wethouders,
onderscheidenlijk het dagelijks bestuur van het waterschap na overbrenging het
verantwoordelijke overheidsorgaan is."
Met Archiefwet 1995 in het achterhoofd is duidelijk dat met 'voorzien' en 'is belast' de aanwijzing wordt bedoeld uit artikel 28, 31 en 36, maar deze Wet vervalt met ingang van Archiefwet 20xx. Als de aanwijzing niet benoemd is in de opvolging vervalt deze mijns inziens.
Daarbij staat er ook niet in de nieuwe wet wie de decentrale archiefdienst belast met de opgedragen taken, terwijl dat in AW1995 expliciet is voorbehouden aan de zorgdrager. Kan dit dan ook een SIO zijn? De duidelijkheid ontbreekt.
De termijn voorzien vind ik meer duiden op bijvoorbeeld artikel 30, lid 2: "De kosten, verbonden aan de uitoefening van de in het eerste lid bedoelde zorg, komen ten laste van de gemeente". De decentrale overheden worden geacht een organisatieonderdeel of Gemeenschappelijke Regeling op te zetten en te financieren die blijvend te bewaren documenten van de zorgdrager kan bewaren en beschikbaarstellen.
Als een aanwijzing door de zorgdrager, c.q. verantwoordelijke, niet in de nieuwe Archiefwet wordt vereist, dan heeft dat mogelijk ook impact op de status van overgebracht archief. Overbrenging is namelijk een rechtshandeling, waarbij de status van de archiefbescheiden verandert. Zo vallen ze na overbrenging pas onder het openbaarheidsregime van de Archiefwet. Pas na aanwijzing van een archiefbewaarplaats/archiefdienst heeft deze pas een rechtsstatus, dus kan je archief overbrengen naar een depot van een archiefdienst die niet is aangewezen door middel van een besluit van de zorgdrager/verantwoordelijke?
Ik hoor graag hoe anderen hier over denken.
Alvast bedankt.
Opmerking
Volgens mij is alles in kannen en kruiken, a.s. dinsdag wordt gestemd. ik heb het idee dat met al die consultaties niets is gedaan, nooit een reactie gehad.
De beleidsmedewerkers die betrokken zijn bij de Archiefwet op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn onder andere Bodien Abels, Jos Elferink, en Marieke Klomp.
Fijn dat ik niet de enige ben die dit onduidelijk vindt. Het bijzondere is dat ik de inspectie O&E dezelfde vraag heb gesteld en van hen (tot twee keer toe) te horen krijg dat de aanwijzing juist expliciet wordt bedoeld met 'voorzien'. Waar kan ik dit melden voor eventuele aanpassing/juridische controle?
Een erg onduidelijk, zeker in relatie tot bewaren bij de bron. Bijgevoegd overzicht vind ik zelf erg handig.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks.
Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie