Ha collega's, 

ik ben in een discussie geraakt met een collega van de WOO. Ik hoor graag jullie mening hierover. 

Wij hebben ons zaaksysteem ingericht volgens de VNG selectielijst. Hierbij staan WOO verzoeken op 6.1 - 5 jaar na afhandeling. 

de Woo-Coordinator geeft aan: nee dat moet 10 jaar zijn. en verwijst vervolgens naar de WOO-wet (kan ik niets in vinden over 10 jaar termijn) en naar hier: WOO-verzoeken - avgregisterrijksoverheid.nl. 

Ik kan het nergens terugvinden. Heeft zij gelijk? heb ik gelijk? of hebben we beide gelijk en moet de selectielijst nog op dit punt aangepast worden? 

Weergaven: 255

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Mijn opvatting is dat de selectielijst voor deze bewaartermijn moet worden aangepast naar 10 jaar. Je collega heeft niet echt gelijk, de geanonimiseerde en gepubliceerde versie moet tien jaar bewaard blijven, dat is de tien jaar die hij of zij bedoelt. Maar het authentieke exemplaar zou na vijf jaar moeten worden vernietigd. Dat lijkt mij niet wenselijk. Mijn advies is, bepaal zolang de lijst niet is aangepast ook 10 jaar en leg die bewaartermijn vast in het SIO.

Eenzelfde kwestie speelt bij klacht.

Informeel heb ik begrepen dat er toch geen koninklijk besluit volgt zoals het ACOI heeft geadviseerd van 10 jaar voor de gepubliceerde exemplaren zie http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/archiveren-woo-publicatie-e...

Die website vermeldt de bewaartermijn die het ministerie van Economische Zaken hanteert. Waarschijnlijk hebben zij in hun selectielijst een bewaartermijn van 10 jaar opgenomen.

Als jullie de VNG-selectielijst gebruiken, dan moeten jullie die gewoon volgen.

Heel erg bedankt voor jullie terugkoppeling. We gaan de weg bewandelen die Yvonne aangeeft. Mijn gevoel is dat dit de juiste route is, zolang de selectielijst nog niet is geactualiseerd.

Het is raar dat iets wel op de website staat, maar niet meer in het archief aanwezig is. Dit valt ook niet goed te verkopen richting burgers. Natuurlijk kan je dit nooit volledig voorkomen (denk aan archivering van websites of mensen die de informatie kopiëren). 

Ik sluit mij aan bij het antwoord dat hier eerder is gegeven. In aanvulling daarop zou ik je willen meegeven (ervan uitgaande dat het om een gemeentelijke organisatie gaat) dat verlengen of verkorten van een bewaartermijn van vernietigbare processen/zaken (waar hiervan sprake lijkt te zijn) volgens de selectielijst überhaupt niet is toegestaan (paragraaf 4.6 van de handreiking gebruik selectielijst). Dus zolang de selectielijst niet is gewijzigd dan kun je het er wel mee oneens zijn, maar zul je toch echt moeten gaan vernietigen volgens de vastgestelde bewaartermijn. 

De bewaartermijn van een Woo-verzoek is 5 jaar na afhandeling.
De bewaartermijn van de versie die gepubliceerd is, kan 10 jaar zijn. Deze termijn wordt nu veel genoemd. Dat zal betekenen dat deze versie na 10 jaar verwijderd wordt van de publicatie-omgeving.

Is er een bezwaar om het daar te laten staan?

Het verschil in bewaartermijn is naar mijn idee prima uit te leggen, als iemand er om vraagt.

Het is enigszins verwarrend, maar het gaat hier in casu om twee verschillende processen, namelijk het primaire proces (waarbinnen de informatie is ontvangen of gecreëerd) en vervolgens het Woo-proces (waarbinnen o.a. informatie uit het primaire proces is verzameld en geopenbaard/gepubliceerd). 

Hoewel het deels om dezelfde informatieobjecten gaat (al dan niet zwartgelakt of geanonimiseerd), dient de informatie uit het primaire proces gewoon conform selectielijst vernietigd dan wel bewaard te worden. Het Woo-proces heeft ten opzichte van het primaire proces vaak een langere termijn. Dat kan gewoon en is verder niet bijzonder. Dus: informatie uit primaire proces kan - en moet - vaak eerder worden vernietigd dan die uit het Woo-proces. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden