De gemeente 's-Hertogenbosch stapt over van een zaaksysteem naar een platform, zo hoorden we tijdens de studiemiddag over kwaliteitssystemen afgelopen oktober.  Rotterdam neemt langzaam afscheid van hun oude systeem e-Suite, en stapt over naar losse componenten, waaronder het Generiek Zaakafhandelcomponent (GZAC). De leverancier van de e-Suite, Dimpact, heeft gekozen voor een Common Ground-oplossing als vervanging. Daarmee gaan gemeenten over op een nieuwe IT-architectuur. Dus niet meer een zaaksysteem, maar citaat: Eén van die stukjes is het zaakafhandelcomponent, de procesapplicatie waarin ambtenaren zaken behandelen. Meer lees je in deze bijdrage: De beproeving van het GZAC bij de gemeente Rotterdam — Raakvlak Advies

Feit is dat het aanbod van zaaksystemen steeds kleiner lijkt te worden. Gemeenten worden soms overvallen door de mededeling van de leverancier dat hun zaaksysteem wordt uit gefaseerd. 

Hoe zie jij deze ontwikkeling, werken we over 10 jaar nog met zaaksystemen? 

Weergaven: 295

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Volgens mij is dit een behoorlijk natuurlijke ontwikkeling die we al jaren zien. Van grotere systemen die veel omvatten naar kleinere componenten om dezelfde functionaliteit te dekken. Dit zien we niet enkel bij zaaksystemen, maar ook gebeuren bij de vele vakapplicaties. Dus als je deze lijn zou doortrekken, zouden we daar ook afscheid van gaan nemen in de komende 10 jaar.

Ik denk wel dat er een beperking qua werkbaarheid is op het aantal componenten. De integratie tussen de componenten (zowel qua inhoud als performance) wordt de grote uitdaging en kan bij heel veel kleine componenten dusdanig complex worden dat we toch ook soms bewust zullen kiezen voor wat grotere 'systemen' van één leverancier.

En uiteindelijk moeten we ons ook realiseren dat Dimpact, ondanks de onderliggende componenten, voor veel gemeenten gewoon een 'zaaksysteem' genaamd PodiumD gaat leveren waarbij weliswaar niet voor licenties wordt betaald, maar wel voor de dienstverlening.

Dank voor de toelichting. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden