Hallo vakgenoten, 

Ik ben met een vraagstuk bezig om na te gaan welke mogelijkheden er zijn om met PowerBI trendanalyses te maken o.b.v. oude data. Hierbij kun je denken aan een verzekerings- en schadeclaimapplicatie met de volgende analyses: wat is er geclaimd, welke bedragen, door welke afdelingen en wat zijn de uitschieters? Hiermee wil ons data-team de kwaliteit van de bedrijfsvoering en beslutivorming verbeteren.

Mijn vraag aan jullie: Mag dit met vernietigde informatie? Wanneer is data afdoende geanonimiseerd voor dit soort doeleinden? 

Ik hoor graag jullie ervaringen!

Groetjes Danny 

Weergaven: 291

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Heb je het over documenten of data? 

Hallo Yvonne, ik heb het hier over de data.

Wat nu ontbreekt in de selectielijst zijn duidelijke richtlijnen op het vernietigen van data. er is alleen een bepaling opgenomen over besluitvormende algoritmes. Tip:

In de selectielijst staan wel generieke procestypen die hiervoor kunnen worden gebruikt. In de selectielijst die vigeert ten tijde van opstelling van dit stuk, kan bijvoorbeeld worden gedacht aan 19.1 (hulpadministratie zonder financiële gegevens) of 19.2 (niet-verwerkte gegevens) als bijvoorbeeld ruwe data wordt opgeslagen die enkel in geabstraheerde vorm wordt gebruikt. Belangrijk is om zorgvuldig te kijken naar de aard en functie van een datawarehouse om hierin de juiste keuze te maken.

Een trend die ik zie is dat hoewel vaak gesproken wordt over vervuilde data en die data de datakwaliteit beïnvloedt, er toch de behoefte is om zoveel mogelijk data te bewaren. Bij mijn weten heeft op dit moment de gemeente Amsterdam de meeste expertise op dit gebied in huis. 

 

I

Beste Danny,

Vernietigen is proces van verwijderen of wissen van archiefbescheiden (in dit geval vorm van data) zonder dat zij weer gereconstrueerd kunnen worden. Dit betekent dat je vernietigde data niet mag gebruiken voor analyses. Immers deze data is al vernietigd en mag je niet meet reconstrueren, zie Nationaal Archief-vernietigen.
Je kunt hooguit onderzoek doen op de verklaringen van vernietiging of op actuele zaken.
Maar misschien is het een beter idee om onderzoek vooraf te doen op actuele data zodat je managementinformatie daarover kunt verzamelen, Waarbij je uiteraard rekening houdt met privacy-aspecten en bewaartermijn van onderzoeksresultaten c.q. managementinformatie.

Hartelijke groet,
Marjan




Danny Adams zei:
Hallo Yvonne, ik heb het hier over de data.
Als data vernietigd is, bestaat die data niet meer. Dus dan kun je er ook geen analyse op doen. De vraag of je gebruik mag maken van iets dat er niet is, is dus eigenlijk niet relevant.

Hoi Rens,

Een afdeling kan bepaalde metadata (bijv. separaat in een Excellijst) langer bewaren, terwijl het in de applicatie al vernietigd is. In een vernietigingslijst bewaar je eigenlijk ook metadata die eigenlijk al niet meer bestaat. 

De vraag is mag dat? Mag je bepaalde data langer gebruiken (bijv. door anonimisering) om daarmee analyses uit te voeren? 


Rens zei:

Als data vernietigd is, bestaat die data niet meer. Dus dan kun je er ook geen analyse op doen. De vraag of je gebruik mag maken van iets dat er niet is, is dus eigenlijk niet relevant.
Als dezelfde gegevens onderdeel uitmaken van een ander informatieobject, waarvan de bewaartermijn nog niet is verstreken, dan kun je die gewoon gebruiken. Een vernietigingslijst is daar een prima voorbeeld van: dat is een nieuw informatieobject met een eigen bewaartermijn. Dan hebben we het dus niet over vernietigd spul, dan hebben we het over andere informatieobjecten die toevallig (deels) dezelfde gegevens bevatten.

Ander voorbeeld: als je gegevens uit een bron verzamelt en vastlegt in een datawarehouse, creëer je feitelijk ook weer nieuwe informatieobjecten. Die met een ander doel worden ingewonnen dan waarmee ze in eerste instantie zijn verzameld/ontvangen/gecreëerd. Idealiter leg je in dat soort gevallen in een gegevensleveringsovereenkomst de afspraken vast over o.a. bewaartermijnen en maatregelen voor privacybescherming.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden