dankzij de heer Rutte is er binnen mijn organisatie ( die niet onder de archiefwet valt ) de discussie ontstaan of wij ook sms-berichten / whatsappjes ( van de directie ) moeten bewaren. 

ik lees verschillende tegenstrijdige berichten hierover, wie kan mij helpen om deze discussie tot een goed einde te brengen?

Weergaven: 555

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Maar misschien dat het Nationaal Archief/Algemeen rijksarchivaris  ook eerder had moeten eisen dat de Sms jes bewaard hadden moeten worden en Rutte als sleutelfunctionaris benoemen. 

Zie ook over de nokiagate:

Inspectie/a>/p>

Kamerbrief

Wanneer jouw organisatie wel onder de Archiefwet en Woo zou vallen, dan:

  • zou ik constateren dat de discussie nu landsbreed gevoerd wordt,
  • en dat landelijk deskundigen het ook nog niet met elkaar eens zijn,
  • en zou ik adviseren om in ieder geval het onderzoek van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed af te wachten,
  • om daarna - indien nodig - het interne beleid en richtlijnen aan te passen.

Daarmee koop je tijd en creëer je rust.

 

Als jouw organisatie niet onder de Aw en Woo valt, dan spelen vooral de juridische risico's. Hoe meer informatie (= bewijs) je hebt, hoe steviger je staat versus de tegenpartij in een rechtszaak. Dan kan het al helpen wanneer directieleden (en medewerkers?) geen berichten wissen uit hun telefoon (en e-mail). Dat ene korte, ogenschijnlijk onschuldige berichtje kan immers net doorslaggevend zijn in een rechtszaak. Een vol geheugen is op te lossen door een export te maken, voordat je gaat wissen.

Daarnaast, als er een groot risico is op (de schijn van) frauduleus of ander onwenselijk gedrag van directieleden (en medewerkers?) - denk bijvoorbeeld aan bedrijfsspionage - dan kan het ook wenselijk zijn om op zakelijke telefoons maatregelen te treffen tegen het wissen van berichten en/of om telefoons centraal uit te lezen om zo een centraal berichtenarchief te vormen. Je komt dan wel weer op glad ijs i.r.t. de AVG....

In de discussie is het belangrijk om te beginnen met de waarom-vraag: Waarom zouden we de tekstberichten bewaren? Daarna kun je de uitgangspunten bepalen voor je beleid en dáárna kun je oplossingen gaan verzinnen.

Lees net in Trouw van vandaag dat staatssecretaris Van Huffelen zegt dat archivering van sms beter moet, maar dat staatssecretaris Gunay Uslu er feitelijk over gaat. De eerste is van BZK, de tweede van OCW. Mijn observatie is dat de reikwijdte van de Archiefwet in deze tijd van informatie-explosie helder moet worden gedefinieerd, geef gewoon aan wat wel, wat niet en start eens met verantwoordelijkheden over de informatiehuishouding bij een ministerie te beleggen.

Wat ook een punt is, wanneer alle Whatsappje en dergelijke openbaar gaan worden, stappen bestuurders over op telefoneren of andere kanalen zoals Telegram. 

Nieuwe podcast over dit onderwerp, hoop wel dat er onderscheid komt tussen de sms van Rutte en die van elke wethouder. 

Voor de VNG een handreiking geschreven samen met Andre Plat, Jamil Jawad en Kenen Dogan  over de archivering van SMS, en berichten apps: https://vng.nl/brieven/archivering-tekstberichten

Mvg Kees Groeneveld.

Kamer: voor de zomer oordeel over archieven Rutte, commotie bij stemmingen

Kamer: voor de zomer oordeel over archieven Rutte, commotie bij ste...

een vraag die jullie alleen zelf kunnen beantwoorden :-)

Het is wel leuk dat de discussie er is, denk ik. 
Als jullie de diverse berichten nodig hebben ivm bedrijfsvoering, verantwoording, het kunnen aantonen van rechten en plichten dan is het verstandig met elkaar afspraken te maken over het (tijdelijk) bewaren hiervan.
Kortom: welke waarde hebben de diverse berichten voor jullie / kennen jullie er aan toe?

veel succes!

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden