NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
In deze tijd worden vaak de tarieven voor de leges bepaald. De Archiefwet bepaalt dat het bezoek aan de studiezaal gratis is, maar dat voor het leveren van fotokopieën wel een vergoeding gevraagd mag worden. Afgelopen periode waren de studiezalen vanwege de corona veelal gesloten. Of het met de corona te maken heeft weet ik niet, maar wat wel duidelijk is dat scanning on demand service steeds populairder wordt. Daarnaast worden veel gedigitaliseerde bestanden of het nu foto's zijn of akten van de Burgerlijke Stand downloadbaar - mits rechtenvrij en openbaar - op websites van archiefdiensten geplaatst.
Nu worden er vrijwel nooit raadsvragen over archiefdiensten gesteld, maar toch trof ik er een aan in die van de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch en wel over de vraag of je de kosten in rekening moet brengen:
We leven in een tijdperk waarin digitalisering steeds verder voortschrijdt. Een van de gevolgen is dat dienstverlening in een aantal gevallen met minder personele inzet mogelijk is. Zo is het bestellen van een oude foto uit Stadsarchief bijvoorbeeld geheel geautomatiseerd. Bezoekers van de website kunnen de digitale afbeelding zelf opzoeken, aanvragen en downloaden. Onze inwoners betalen per afbeelding echter nog steeds €10,30. Als je er iets meer nodig hebt, kan dat toch in de papieren lopen. En dat terwijl er niemand meer naar een archiefkast hoeft te lopen om de foto’s te zoeken, deze vervolgens in een envelop te stoppen, de envelop van een postzegel te voorzien en de envelop naar het postbakje ‘uit’ hoeft te brengen, zoals dat vroeger ongeveer ging. Daarom heeft onze fractie m.b.t. de legesverordening 2021 de volgende vragen:
1. Bent u met ons van mening dat het tarief voor het downloaden van een digitale afbeelding in deze tijden van automatisering en digitalisering niet meer in verhouding staat tot de geleverde dienst, omdat er geen medewerker meer aan te pas komt?
2. Bent u met ons van mening dat het in de lucht houden van een betalingssysteem voor het bestellen van digitale afbeeldingen waarschijnlijk meer kost dan er aan inkomsten tegenover staan?
3. Is het college bereid om dit legestarief te laten vervallen, ook al om het voor iedereen goed toegankelijk houden van onze collectie op het gebied van erfgoed en geschiedenis niet te ontmoedigen, maar juist te stimuleren?
Digitalisering kost natuurlijk geld, maar wat vind je van de vraag. Kunnen de digitale scans gratis worden geleverd?
Tags:
Aangezien ik onlangs een, voor mij, nieuw huis gekocht heb melde ik mij bij mijn gemeente voor de bouwvergunningen. Nou dat zou x-euro onderzoekskosten per half uur zijn. En ze verwachten er ongeveer een half uur mee bezig te zijn. Ik reageerde met de vraag waarom ik zou moeten betalen voor documenten als deze overgedragen hadden moeten zijn. Toen kreeg ik als reactie terug dat ik de bouwvergunningen ook gratis kon inzien bij het stadsarchief. Vanaf een microfiche kreeg ik een bouwvergunning voor de verbouw van mijn badkamer te zien. Helaas de enige aanwezige bouwvergunning voor mijn adres.
Soms helpt het dus om door te vragen. Gegroet Jan-Jaap
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door