NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Zomaar iets dat in mij opkwam. Onderstaande formuleringen uit het document van KING 'Gemma Zaaktypecatalogus 2.0' in ogenschouw nemende, vraag ik me af wat nog de meerwaarde is van een PDC of de in ontwikkeling zijnde landelijke UPL (Uniforme Producten Lijst). En in het verlengde daarvan: waarom de leverancier van een DSP nog streeft naar integratie (van ZTC) met PDC?
Citaat:
...en kan hiermee de ZTC worden gedefinieerd als “een lijst van gemeentelijke producten, die als 'zaken' worden afgehandeld met de relevante verbindingen, objecttypes en attribuutsoorten ten behoeve van besturing en monitorring van het proces en bewaren en beheren van de zaak”.
Op middenlange termijn zal de zaaktypecatalogus een bepalende functie hebben ten behoeve van de DSP en de PDC. Dit wil zeggen dat de gemeenten kunnen uitgaan van één leidende catalogus om structuur en validatie aan te brengen in de zaaktypes die men aanbiedt aan burgers, bezoekers en/of bedrijven/instellingen. De gemeenten hebben hierdoor de mogelijkheid om de gevalideerde lijst aan te bieden aan de leveranciers van een PDC en/of een DSP, waardoor de standaard hoeveelheid juiste zaaktypes gebruikt worden ten behoeve van de dienstverlening.
Tags:
Dag Oliver, er zou inderdaad veel behoefte zijn aan een dergelijke aansluiting. Vooral gemeenten die voor de alleen voor ZTC kiezen lopen daar tegen aan.
Je hebt gelijk, Yvonne. Zolang KING, wellicht terecht, het standpunt bezigt dat andere partijen zoals leveranciers van PDC en UPL beter zijn toegerust om de content te leveren en structureel te beheren zal een echte samensmelting van PDC, ZTC en UPL wel niet tot stand komen. Toch lijkt het vanuit het oogpunt van beheersbaarheid en consistentie onverstandig om aan drie product(referentie)lijsten vast te houden.
Ik sluit me aan bij jouw opmerking, Oliver. Het lijkt erop dat wat wordt beoogd met de GEMMA catalogus (in dit geval het component van standaardisatie, al is het bovenliggende doel natuurlijk dienstverlening), bij KING zelf met andere programma's nog niet goed vlot. Dit kan niet worden geschaard onder het mom van content, want het zijn drie verschillende aspecten. Waarom levert eenzelfde instantie dan nog een losse UPL?
Bovendien zijn ze complementair, door een focus intern (ZTC is landelijk vastgesteld en benoemt zaaktypen en parameters voor interne afhandeling) en extern (PDC komt bij leveranciers vandaan en richt zich op een beschrijving van de dienst aan de klant). Door de verrijking van de ZTC zie je - mits goed toegepast en ingebed - dat een DSP kan komen te vervallen of in ieder geval niet meer hoeft te worden afgenomen. Een rijk, extern onderhouden DSP zoals van Sdu kan meerwaarde bieden door deze de ZTC te laten voeden. Het lijkt me dan ook goed dat vanuit Samenwerkende Catalogi de GEMMA lijst wordt omarmt.
@Rudy waarom moeten PDC en UPL nog naast elkaar blijven bestaan als ze elkaar grotendeels overlappen? Wat is jouw mening? Bovendien: volgens het concept ZTC 2.0 presenteert de ZTC zich als een lijst van gemeentelijke producten waarmee het totaal van het aantal productenlijsten op drie (of vier) komt (ZTC, PDC, UPL en misschien zelfs VIND). Is dit niet een beetje veel van alles? Lijkt toch een stuk efficiënter te kunnen? Ik zie daar bovendien ook, of misschien zelfs met name, een rol weggelegd voor GEMMA!
Het is goed te zien dat het ZTC nog niet geheel geïntegreerd is in het model-DSP: de procesinformatie staat los van de zaaktype, de GEMMA procesarchitectuur wordt genoemd onder Zaaktype en niet onder werkprocesinformatie, resultaattypen staan genoemd onder archivering, terwijl m.i. dit juist samenhangt met het zaaktype, etc. Het ZTC is nu teveel een apart tabje binnen het model-PDC.
Volgens mij valt het eigenlijk wel mee: centraal uitgangspunt is dat de zaaktypen hetzelfde object zijn als de model-DSP werkprocessen, waardoor de vraag op welk tabblad de verschillende ZTC en DSP gegevens staan niet zo heel belangrijk meer is (afgezien van het oogpunt van usability). Wat we wel gedaan hebben is alle gegevens die vanuit de Gemma ZTC zijn overgenomen opgenomen zijn op het tabblad zaaktype.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door