NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Archiveren chatberichten
Het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding publiceert steeds meer handreikingen, die ook voor provincies, gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen veel nuttige informatie bevat. Begin juli 2020 verscheen de handreiking over het bewaren van chatberichten. Vooral sinds de uitspraak ECLI:NL:RVS:2019:899 over chatberichten en Wob-verzoeken is er meer aandacht voor het archiveren van chatberichten. Appen is een breed begrip, niet alle appjes hoeven bewaard te worden. Zie in dit verband ook de publicatie in Gemeentestem 2020/13, samengesteld door de auteurs Koenraads en Van der Sluis.
In de handreiking wordt ook omschreven wanneer je chatberichten moet bewaren, nl. wanneer ze van belang om de bestuurlijke besluitvorming te reconstrueren tenzij dit op een andere manier is vastgelegd. Ook chatberichten van privé telefoons vallen onder de reikwijdte van de Wob en Archiefwet. Voor de manier hoe te bewaren wordt weer verwezen naar een informatieblad van het Nationaal Archief. De te bewaren berichten worden gevoegd bij de zaak of personeelsdossiers.
Bewaartermijn chatberichten
Voor de bewaartermijn wordt verwezen naar de selectielijst en indien van toepassing worden de chatberichten eeuwig bewaard vanwege een actuele gebeurtenis, de zogenaamd hotspot.
Mijn vraag is of er al gemeenten zijn die met dit issue aan de slag zijn gegaan en hoe ze hun selectieproces hebben ingericht. Zijn er al gemeenten zie de zaaktypen in deze hebben uitgewerkt? We horen het graag zeker omdat voor vele vakgenoten dit toch relatief nieuwe materie is.
Tags:
35 pagina's over niets anders dan een vorm van informatie. Ik blijf het bijzonder vinden hoe de vorm zoveel impact kan hebben terwijl het m.i. voornamelijk over de inhoud moet gaan, ongeacht de verschijningvorm. Andere opvallendheid is ook hoe de de mail als standaardmethode zien om informatie van je telefoon (want blijkbaar chatten we alleen op de telefoon?) in het DMS te krijgen.
Jij zegt het, ik dacht het ook in relatie tot e-mail.
Nog een richtlijn: https://www.informatiehuishouding.nl/app-met-beleid
Een weggestuurde wethouder uit Ede heeft geprobeerd een andere baan te regelen voor haar vriend, die ambtenaar is bij dezelfde gemeente. In Whatsapp-gesprekken die Omroep Gelderland in handen kreeg, is te lezen dat wethouder Willemien Vreugdenhil drie hoge ambtenaren benaderde voor ander werk voor haar partner.
https://amp-nos-nl.cdn.ampproject.org/c/s/amp.nos.nl/artikel/234148...
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door