Ervaringen gevraagd over certificering e-depots op grond van peer reviews of audits?

Certificering e-depots

Nu e-depots steeds meer tot het architectuurlandschap zijn gaan behoren, vragen wij jullie naar ervaringen inzake certificering van e-depots. Je wilt als gebruiker gewoon zeker weten dat een e-depot doet wat een e-depot moet doen. ED3 is nog steeds in gebruik, maar voor zover bekend zijn er geen instanties meer te vinden die op grond van ED3 nog willen certificeren.

Certificering een drietraps raket

Op de website van DANS is uitgewerkt wat voor instrumenten er zijn voor certificering.

Citaat:

Het Europese raamwerk van certificering bestaat uit drie verschillende certificeringsniveaus in oplopende graad van complexiteit, benodigde documentatie en evaluatie:

  1. het CoreTrustSeal (toetsing op de DSA-WDS-richtlijnen)
  2. Het nestor-keurmerk (toetsing op DIN-standaard 31644)
  3. ISO-certificering (standaard 16363).

Alle instrumenten leiden bij goed gevolg tot een keurmerk dat gevoerd mag worden en dat naar de buitenwereld getuigt van betrouwbaarheid en kwaliteit. De eisen van de certificeringsstandaarden worden periodiek bijgesteld aan de hand van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten. Het proces van certificering moet daarom regelmatig herhaald worden om het digitale archief blijvend te laten voldoen aan de eisen.

Maar hoe ver ga je met certificering?

Toetsing loopt in intensiteit uiteen van een ‘peer review’ van opgeleverde documentatie (dsa tot een voorbereid ‘on-site’ bezoek van een extern audit team (is0)

Meer informatie lees je in deze wegwijzer.

In de gehele wereld is er slechts één instituut te vinden dat (zeer recent) ISO16363 is gecertificeerd, in India. Zie dit nieuwsbericht.

Ervaringen gevraagd

Wij als redactie van BREED stellen input zeer op prijs, dus we roepen je op kennis en ervaringen te delen.  

Weergaven: 1167

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Op donderdag 18 december 2020 werd het Core Trust Seal (CTS) toegekend aan het digitale archief van Beeld en Geluid voor de komende drie jaar. Dit internationale keurmerk ontvangen digitale archieven die hebben bewezen ‘betrouwbaar’ te zijn en hun bedrijfsvoering aantoonbaar op orde hebben. Beeld en Geluid kreeg eerder in 2016 als eerste audiovisuele archief ter wereld al het Data Seal of Approval (DSA), de voorloper van CTS.

De volledige Beeld en Geluid applicatie is te lezen op: https://www.coretrustseal.org/wp-content/uploads/2020/12/Netherland...

Over het Core Trust Seal kenmer

Het CTS-keurmerk is ontstaan uit een samenwerking tussen DSA en WDS (World Data System of the International Science Council). De certificatie eisen zijn opgenomen in een universele catalogus die de belangrijkste kenmerken van betrouwbare dataopslagplaatsen definieert. Een gecertificeerd digitaal archief of ‘repository’ dient te voldoen aan kwaliteitsvoorwaarden op het gebied van digitaal objectmanagement, rechtenmanagement, systemen, beveiliging, deskundigheid van de medewerkers, vertrouwelijkheid van de data, toegang en zoeken en digitale duurzaamheid. Wereldwijd hebben 104 archieven en data-centra het CTS-keurmerk. In Nederland beschikken naast Beeld en Geluid ook DANS, het IISG en het Nationaal Archief over een certificaat.  

http://pers.beeldengeluid.nl/194466-digitaal-archief-beeld-en-gelui...

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden