NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Bouwarchieven openbaar
Bouwarchieven over de periode 1901-2010 zijn openbaar op grond van artikel 57 van de Woningwet en vanaf 2010 op grond van nadere bepalingen in de BAG. Ook het kadaster is sinds 1832 een openbaar register.
Echt openbaar?
De laatste tijd is wat discussie ontstaan of die openbaarheid in stand kan worden gehouden in relatie tot de AVG. Daar wordt met name de nadruk gelegd op de persoonsgegevens. Op 29 juni 2018 stuurde de Minister van BZK hierover een kamerbrief (link). In deze brief worden alle aspecten op een rijtje gezet, zo ook het aspect van veiligheid. Ze zegt hierover:
Ik bereid een algemene maatregel van bestuur voor waarin wordt geregeld dat de informatie over personen die mogelijk een persoonlijk risico lopen of bedreigd worden kan worden afgeschermd; om objectief te kunnen bepalen of iemand voor afscherming in aanmerking komt wordt aangesloten bij het stelsel van bewaken en beveiligen.
Beperkingen vanwege veiligheid
Sommige gemeenten werken met een aantal standaarduitsluitingen voor panden met een verhoogd veiligheidsrisico. Panden met een verhoogd veiligheidsrisico worden aan de openbaarheid onttrokken. Panden met een verhoogd veiligheidsrisico zijn in ieder geval: banken, gevangenissen, politiebureaus, militaire en semimilitaire objecten, Blijf-van-mijn-lijfhuizen, geldautomaten, stations, drinkwaterproductiefaciliteiten, hoogspanning schakelstations en de woning van de burgemeester. Bij wijzigingen in de functie van een pand, of bij nieuwbouw wordt bekeken of het pand blijft vallen of komt te vallen onder een uitsluiting
Belanghebbenden kunnen ook verzoeken indienen tot uitsluiting. Je kunt hierbij denken aan functionarissen met een beroep die veiligheidsrisico's met zich meebrengen.
Actueel houden en criteria
In de praktijk blijkt het zeer moeilijk te zijn om de uitsluitingenlijst actueel te houden. Een goed voorbeeld zijn de vele mutaties van bankkluizen.
Iedere gemeente heeft zo haar eigen of geen beleid ontwikkeld op dit gebied. Er is geen landelijke lijst met criteria. Ook een adviesvraag bij AIVD heeft niet geleid tot duidelijke criteria welke panden uitgesloten kunnen worden.
Vraagstelling BREED
Welke criteria hanteert jouw gemeente voor uitsluitingen en bij welk dienstonderdeel is dit vraagstuk belegd? De vraag wordt ook gesteld als input voor een nieuwe VNG handreiking over het stellen van beperkingen aan de openbaarheid van overheidsinformatie bij overbrenging naar een archiefbewaarplaats c.q. eDepot.
Tags:
Krijgt deze discussie met de komst van de nieuwe Archiefwet (inclusief terugbrengen overbrengingstermijn naar 10 jaar) niet (nog) meer waarde? Wij zijn ook voornemens een uitsluitingenlijst op te stellen die uitgebreider is dan het standaardlijstje wat vroeger gebruikt werd. Zijn er nieuwe inzichten in deze?
Deze vraag heb ik gesteld omdat Joost van Koutrik en ik bezig waren met de VNG handreiking beperkt waar het moet uit 2019. De handreiking geeft ook inzicht in de materie.
De nieuwe Archiefwet zal wsl. In 2022 in werking treden, maar gaat niet in met terugwerkende kracht. Voor zover bekend brengt dit wat werkwijze betreft geen verandering. Je moet formeel bekend maken wanneer je beperkingen op de openbaarheid stelt.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door