Als gevolg van de Omgevingswet 2021 zullen de volgende bestaande websites worden vervangen:

  • Het Omgevingsloket Online (OLO);
  • Activiteitenbesluit Internet Module (AIM);
  • Ruimtelijkeplannen.nl.

Sinds de wet Wro 2010 is RO-online in de lucht. Het bevat actuele digitale bestemmingsplannen van alle gemeenten. Archivering van de plannen zelf is een vraagstuk apart, waarvan het maar de vraag is of dat vraagstuk opgelost gaat worden.

Gemeenten ontvangen een leeg DSO om te gaan vullen. Mijn vraag is of al die digitale plannen vanaf 2010 direct overgaan naar de nieuwe website of dat er een knip vanaf 2021 wordt gemaakt?

En als we het dan over websitearchivering hebben, wie is verantwoordelijk voor de website van RO-online, de Rijksoverheid?

Wie weet dat ?

Weergaven: 489

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

De website www.ruimtelijkeplannen.nl ontsluit bestemmingsplannen (en andere ruimtelijke plannen). Eigenaar van de site zijn Kadaster en Geonovum (zie https://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/over). RO-online is eigenlijk de oplossing achter de site om de data te harvesten en de site te voeden. De data van de bestemmingsplannen zijn eigendom van de gemeenten die deze data op een publiek toegankelijke site moeten zetten en die data en site zelf moeten archiveren. De locaties staan op https://www.ruimtelijkeplannen.nl/index.

DSO gaat in zodra de Omgezingswet ingaat en dus - onder voorbehoud dat DSO niet per 1-7-2020 afgekeurd wordt, waardoor de Omgevingswet alsnog uitgesteld zou worden - is per 1-1-2021 www.ruimteplannen.nl overbodig en zal dus uit de lucht kunnen. Ik schat in dat per ingangsdatum Omgevingswet www.ruimtelijkplannen.nl zal doorlinken naar de hoofdpagina van DSO, net als de OLO dat zal doen en AIM. RO-online zal stoppen met harvesten.

De rest is dan historie.... die in het archief van Kadaster/Geonovum te vinden is en bij de bronhouders. Toch ??

NB. Wat betreft de overgang:

https://vng.nl/artikelen/raadgever-digitaal-stelsel-omgevingswet-dso stelt:

Rol gemeenteraad bij het DSO

Het loket wordt in fasen ontwikkeld. Bij de inwerkingtreding van de wet biedt het nieuwe loket tenminste hetzelfde dienstverleningsniveau als nu. Veel van deze informatie is al digitaal beschikbaar. Gemeenten zijn nu verplicht om bijvoorbeeld hun bestemmingsplannen te publiceren via ruimtelijkeplannen.nl. Het is de bedoeling dat in 2024 alle digitale functies van het loket volledig beschikbaar zijn. Voor de gemeenteraad is dit geen ver-van-mijn-bed-show!

Dank voor je nuttige info. Wat het OLO betreft kan ik me de handelswijze voorstellen, maar niet voor de RO-online. Wanneer er in het publiek domein informatie wordt gepubliceerd waaraan rechten kunnen worden ontleend, dan zou die website  worden gearchiveerd. Dat is bij RO-online wel het geval, die dient bij vele rechtszaken bij de Raad van State als basis. Wat het probleem wsl. Is dat het Kadaster (sinds 1986) een private partij is. Toch wordt het Kadaster sons ook bronhouder bij basisregistraties. 

Hoi Yvonne,

kort antwoord op je vraag: idd gaan de digitale bestemmingsplannen van Ro-Online over naar de nieuwe viewer van DSO. Dus al die tienduizenden bestemmingsplannen komen in de DSO Viewer.

Gemeenten ontvangen dus een gevuld DSO, namelijk met de bestemmingsplannen en andere plannen. Aangevuld met bruidschat.

Wie is verantwoordelijk voor de website RO-Online. De bronhouders zijn verantwoordelijk voor de inhoud van ro-online. De bronhouders moeten deze gegevens ook archiveren in lokale archiefapplicaties.

De website Ro-Online zelf is verantwoordelijkheid van Rijksoverheid via het Kadaster. Het Kadaster maakt de functionaliteit om de huidige Ro-Online in het nieuwe DSO te plaatsen.

Antwoord op de vragen duidelijk?

Niet geheel, want wie gaat de website RO-online in de lucht houden en/of archiveren opdat die via het publieke domein toegankelijk blijft? Het Kadaster is een private partij sinds 1987, wie is de rijksoverheid in deze?

Ro-online wordt ingeschoven in DSO.  Je zou kunnen zeggen dat ro-online in die zin eindigt en dat dso viewer het overneemt. 

Kadaster is de uitvoerder namens het verantwoordelijke ministerie. Kadaster heeft in 2019 de taak gekregen het dso deel Viewer te beheren.

Het Kadaster is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) dat onder de Archiefwet 1995 en onder het toezicht van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed valt.

Yvonne Welings zei:

Niet geheel, want wie gaat de website RO-online in de lucht houden en/of archiveren opdat die via het publieke domein toegankelijk blijft? Het Kadaster is een private partij sinds 1987, wie is de rijksoverheid in deze?

ik had al de gedachte opgevat om deze Inspectie te bevragen of kan worden volstaan met migratie en waarom niet extra met websitearchivering. De content van RO-online uit 2010 kan niet gelijk zijn met die uit 2020. Nadat het Kadaster rond 1987 was verzelfstandigd, werd de inspectie destijds door het Rijk beëindigd. Nu ligt dat blijkbaar anders. 

Yvonne,
toch nog even over "RO-online". Jij gebruikt deze term als synoniem voor www.ruimtelijkeplannen.nl maar dat is het niet. Zoals eerder gesteld is het Kadaster de verantwoordelijke voor die site. Zoals Ingmar duidelijk maakt is het Kadaster gewoon een overheidsorgaan dat onder de Archiefwet valt.

Jouw opmerking over gebruik van de site in rechtszaken, klopt formeel ook niet. Niet RO-online is de juridische basis, maar de originele digitale bestanden op de plek waar de bronhouder die heeft staan.

De vraag of de data nu onderdeel is van wat gearchiveerd moet worden, is een ander verhaal. Dat speelt ook bij andere sites die data ontsluiten. Moet www.officielebekendmakingen.nl alle data die overheden er op plaatsen mee archiveren ? M.i.moeten de publicerende overheden dit archiveren.

Het Kadaster heeft vaak een status aparte bij de uitvoering van de Archiefwet en Who. Nogmaals ik ga de vraag voorleggen. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden