Hallo Wilma Koolen,

Is de wetswijziging bewaartermijn medische dossiers van 15 naar 20 jaar in de Tweede Kamer aangenomen Ik kan alleen stukken van de Eerste Kamer vinden en geen definitief besluit van de Eerste Kamer.

Bea Heesakkers, secretaresse raad van bestuur de Zorgboog

Weergaven: 960

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wellicht is deze info ook voor jou van belang:

Nieuwe Wet Wvggz

Op 1 januari 2020 trad de Wet verplichte geestelijke gezondheidzorg (Wvggz) in. De nieuwe Wvggz vervangt samen met de Wet Zorg en Dwang (Wzd) de Wet bijzondere opnamen psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz).

 

Nieuwe bewaartermijnen twintig jaar

In de Wvggz zijn bewaartermijnen opgenomen, dat was vijftien jaar, maar dat wordt twintig jaar.

 

Artikel 8:32 Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) 1. Het openbaar ministerie bewaart de gegevens, bedoeld in

artikel 8:23, onderdelen a, b, c, en d, gedurende twintig jaar3 , te rekenen vanaf het tijdstip waarop de maatregel of machtiging

wordt beëindigd. 2. Het openbaar ministerie bewaart de in voorbereiding zijnde verzoekschriften en de afgewezen verzoekschriften,

bedoeld in artikel 8:23, onderdelen e, f, en g, gedurende vijf jaar, te rekenen vanaf respectievelijk het tijdstip waarop de

voorbereiding is beëindigd dan wel vanaf het moment van het treffen van de beschikking tot afwijzing. 3. Het openbaar ministerie

bewaart de aanvragen, de medische verklaringen, bevindingen, beslissingen en zelfbindingsverklaringen, bedoeld in artikel 8:23,

onderdelen h tot en met l, gedurende één jaar, te rekenen vanaf respectievelijk het tijdstip waarop de officier van justitie besluit geen verzoekschrift voor een zorgmachtiging in te dienen dan wel vanaf het moment van verkrijging van de bedoelde gegevens.

  1. De zorgaanbieder, de geneesheer-directeur en de burgemeester bewaren de op grond van deze wet verkregen gegevens

gedurende de termijn, bedoeld in artikel 7:454 van het Burgerlijk Wetboek te rekenen vanaf het tijdstip waarop de crisismaatregel de voortzetting van de crisismaatregel, de zorgmachtiging of de verplichte zorg, bedoeld in artikel 9:1, eerste lid, eerste volzin wordt beëindigd.

 

Hallo Bea,

 Ja, die is aangenomen. Onder Burgerlijk Wetboek 7 artikel 454 is de termijn voor medische dossiers, de BOPZ (nu WvGGZ en WZD) en de jeugdwet naar 20 jaar gegaan (de WMO valt hier niet onder)

Dit is gebeurd onder de Wijzigingswet WGBO.

Bea, nog een aanvulling waar iemand mij terecht op wees, dossiers bij Academische ziekenhuizen kennen een veel langere bewaartermijn van 115 jaar:

Ook de zes academische ziekenhuizen in ons land vallen onder de werking van de Archiefwet, maar in de voor hen geldende selectielijst uit 2007 was de bewaartermijn van medische dossiers al veel langer dan die uit de WGBO. Hier wordt het zogenoemde ‘kerndossier’ tot 115 jaar na de geboortedatum van de patiënt bewaard. Dit kerndossier bestaat uit de ontslagbrief, het operatieverslag, het anesthesieverslag, de uitslagen van pathologisch onderzoek, het eerstehulpverslag en gegevens over calamiteiten.

Zie ook: https://www.sdu.nl/blog/bewaren-van-medische-dossiers.html

Hallo Bea (en andere geïnteresseerden)

De Wijzigingswet is op 23 april 2019 aangenomen door de Tweede Kamer en na behandeling in de Eerste Kamer op 4 juni 2019 goedgekeurd. Op 30 augustus 2019 is het besluit tot inwerkingtreding gepubliceerd. Er is niet voorzien in overgangsrecht bij deze wetswijziging. Er is sprake van onmiddellijke werking.

In april 2019 heb ik hier ook over geschreven op Breednetwerk, zie deze link.

http://www.breednetwerk.nl/profiles/blog/show?id=2537796%3ABlogPost...

Wat wel belangrijk is om je te realiseren: niet elk dossier met medische gegevens valt onder de bewaartermijn van 20 jaar. De WGBO zegt niet dat alle dossiers die medische gegevens of gegevens rondom begeleiding en medische zorg bevatten, ook langdurig (20 jaar) moeten worden bewaard.

De bewaartermijn kan afwijkend zijn voor delen van dossiers, zoals bovengenoemd kerndossier bij academische ziekenhuizen. 

De WGBO gaat uit van handelingen op het gebied van de geneeskunst en de verpleging en verzorging die in dat kader plaatsvinden. Verzorging van ouderen in een verpleeghuis valt daar bijvoorbeeld niet onder. De Zorgboog, de instelling waar jij voor werkt, heeft naar ik weet veel soorten zorg op basis van verschillende wetgeving, dus het is interessant dit uit te zoeken. Ik stel me bijvoorbeeld voor dat kaarten met dieetgegevens  minder een medische component zijn en dat ze nodig zijn voor een goede verzorging. 

Het opnemen van bepaalde medische gegevens in een gemeentelijk dossier om te bepalen of een WMO-voorziening mag worden toegekend of een werkplekaanpassing te kunnen doen, kan nodig zijn ter onderbouwing van de beschikking. Er is dan geen sprake van begeleiding of medische zorg, het betreft onderleggers. Er geldt een minder lange bewaartermijn, conform de WMO wet.

De VNG heeft een DPIA (Data Protection Impact Assessment) op de Wvggz gemaakt. De DPIA beschrijft de impact van de nieuwe Wvggz op de privacy van de betrokkenen, en wat gemeenten moeten doen om de privacy te borgen.

De Wvggz gaat over verplichte medische hulp aan mensen in kwetsbare posities. De privacy moet dus goed geregeld zijn. Hieronder de DPIA met bijlage.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden