NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
De Wet Normalisatie Rechtspositie Ambtenaren (Wnra) treedt met ingang van 1 januari 2020 in werking. De Archiefwet 1995 is aangepast en dat betekent in de praktijk dat veel benoemingsbesluiten voor 1 januari 2020 moeten worden omgezet in aanwijzingsbesluiten.
Er is geen sprake van overgangsrecht.
Situatie nu
Archiefwet 1995
Vanaf 2020 gemeenten
Aanpassing wetten in verband met de Invoering van de WNRA:
Archiefwet Artikel 32 wordt als volgt gewijzigd:
Vanaf 2020 provincies
Archiefwet artikel Artikel 29 wordt als volgt gewijzigd:
1. In het eerste lid wordt «benoemd» vervangen door «aangewezen».
2. Het derde lid komt te luiden: 3. Gedeputeerde staten wijzen de provinciearchivaris aan. De aanwijzing eindigt van rechtswege met ingang van de datum dat de uitoefening van de functie van provinciearchivaris geen onderdeel meer uitmaakt van de werkzaamheden van de betreffende ambtenaar.
Vanaf 2020 Waterschappen
Archiefwet Artikel 37 wordt als volgt gewijzigd:
1. In het eerste lid wordt «benoemd» vervangen door «aangewezen».
2. Het derde lid komt te luiden:
3. Het bestuur wijst de waterschapsarchivaris aan. De aanwijzing eindigt van rechtswege met ingang van de datum dat de uitoefening van de functie van waterschapsarchivaris geen onderdeel meer uitmaakt van de werkzaamheden van de betreffende ambtenaar.
Ook artikel 46 zal worden aangepast.
Tags:
Dat is juist, maar een getekende arbeidsovereenkomst met een functievermelding is wel rechtsgeldig en vervult dezelfde rol als een aanwijzing. Ik neem aan dat alle ambtenaren een arbeidsovereenkomst hebben moeten tekenen en het hangt dus af van de inhoud daarvan.
Wat de brief van de VNG niet vermeldt en wat voor verwarring zorgt:
- In het geval van een GR hoeft het college geen aanwijzingsbesluit te nemen, maar het AB van de GR.
- Er bestaan ook modellen van KVAN BRAIN. De GR waar mijn gemeente bij is aangesloten adviseert om de modellen van de VNG niet te gebruiken.
@Jean-Luc, wat jammer is, is dat VNG ledenbrieven niet aan GR's worden gestuurd, zelfs niet aan archiefdiensten. vertegenwoordigers van KVAN/BRAIN hebben geparticipeerd bij de tot stand koming van het VNG model. Dat werd toen akkoord bevonden en naderhand was er weer discussie over, dat geldt ook voor het LOPAI.
Zo veel juristen, zo veel meningen en dat lijkt ook op te gaan voor archivarissen. Ik heb een VNG jurist wel eens horen zeggen dat dit soort discussies nooit voorkomen bij andere verordeningen. Daar zou best eens een kern van waarheid in kunnen zitten. Ik vraag advies wanneer het vraagstukken zijn die niet tot mijn eigen expertise behoren.
Mijn opvatting is om discussies een keer af te sluiten en je bezig te houden met wat echt belangrijk is, de digitale informatiehuishouding. Ik denk overigens dat het DB een besluit moet nemen en daar heb je het al een discussie (ha, ha).
Laten we het afronden op 'bestuur' :D
Yvonne Welings zei:
Ik denk overigens dat het DB een besluit moet nemen en daar heb je het al een discussie (ha, ha).
Maar als je nu gebruik maakt van de modellen van KVAN BRAIN, is actualisering dan niet nodig?
okee!
Yvonne Welings zei:
Benoeming vervalt sowieso, is niet meer rechtsgeldig. Ik heb hierover contact gehad met een arbeid specialist van BZK, die stelt dat er geen sprake is van overgangsrecht.
@Jean-Luc, of je voor een woordje nu alle modellen moet actualiseren dat terwijl in 2021 de Archiefwet wijzigt, is mijns inziens niet efficiënt en effectief. Wel moet KVAN/BRAIN per direct hun modellen aanpassen. Achter de VNG zit grote ondersteuning gevoed door experts bij gemeenten, KVAN/BRAIN is grotendeels afhankelijk van de inzet van archivarissen, die in hun vaak vrije tijd bestuurswerk erbij doen.
Onze archivaris heeft toch anders geadviseerd dan de VNG:
Gemeenten zijn verplicht een gemeentearchivaris aan te wijzen. Deze aanwijzing heeft niets van doen met de arbeidsrechtelijke status van de betreffende archivaris. Dat betekent dat de inwerkingtreding van de Wnra er niet toe leidt dat de gemeenten de gemeentearchivaris opnieuw moeten aanwijzen. De bestaande aanwijzing blijft rechtsgeldig.
Voor de goede orde, mijn gemeente is aangesloten bij een GR (streekarchief). Zijn er hier meer die een bericht met vergelijkbare strekking van hun archivaris hebben gekregen?
Volgens mij moet jullie archivaris eens een goede jurist inhuren, daar hebben wij ook gebruik van gemaakt. Het is helemaal niet zo dat gemeenten verplicht zijn een archivaris aan te wijzen, daar begint al de eerste onjuistheid. Je kunt ook de gemeentesecretaris de functie laten vervullen. Pas met de nieuwe Archiefwet 2021 wordt het voor alle gemeenten en gemeenschappelijke regelingen verplicht een archivaris aan te stellen, echter de diploma eis schijnt te verdwijnen. De Archiefwet staat overigens benoemingen niet meer toe, die is op dit punt gewijzigd.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door