Advies Raad van State:effecten van de digitalisering voor de rechtsstatelijke verhoudingen

Op de sociale media wordt het advies van de Raad van State (RvS) veelvuldig besproken. Je vindt het advies hier.

Als oplossing adviseert de afdeling:
-  In algemene zin terughoudend te zijn met zogenoemd techniekonafhankelijk wetgeven;
-  ICT en uitvoering vanaf het begin onderdeel te doen zijn van het (multidisciplinair) voorbereiden van wet- en regelgeving en daar het wetgevingsproces op in te richten.

Opvallend dat wederom alleen het woord ICT wordt benoemd, maar in de uitvoering het woord inrichting/archivering/archiefwet niet benoemd.

Voorbeeld

Precisie als kenmerk van digitalisering maakt het functioneren van de overheid ook kwetsbaar voor verschrijvingen en fouten. Eén letter verkeerd in een e-mailadres maakt de boodschap, het verzoek, het beroep of de brief onbestelbaar, waar de postbezorger over de fout heen kon lezen en de missive juist bestelde. De verhouding overheid-burger dreigt daardoor te verharden en te verstarren. Maar wanneer fouten en onjuistheden in de bestanden zijn geslopen is het vanwege de gegevensuitwisseling binnen ketens en netwerken van overheidsorganisaties, nauwelijks nog mogelijk om de gevolgen daarvan terug te draaien. De gevolgen dreigen dan op burgers te worden afgewenteld.

Een dergelijk aandachtspunt zou uitstekend passen bij de huidige (late) aandacht voor e-mailarchivering.

Wat zou jij vanuit jouw expertise de RvS adviseren, is het de digitalisering of ?

Weergaven: 278

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Rijksoverheid en taal: Heeft het woord "verschrijvingen" nog steeds dezelfde betekenis als voor 40 jaar terug? Een "verschrijving" was indertijd (bij RWS) ernstig en was het bewust wijzigen van (feitelijk/juiste) gegevens.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden