NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Vraag: kan iemand mij vertellen welke bewaartermijnen er worden gehanteerd bij dossiers m.b.t. forensische verrichtingen/geneeskunde? Ik ben werkzaam bij de GGD Amsterdam en heb zelf het idee dat de bewaartermijn 15 jaar is. Volgens de afdeling kunnen de dossiers betrekking hebben op onopgeloste moordzaken die 'nooit' verjaren en daarom minstens 100 jaar bewaard moeten blijven. Volgens mij is het de politie en/of justitie die het complete dossier moet bewaren (bevoegd gezag).
Tags:
Hallo Erick-Jan,
dit is bij het opstellen van de selectielijst 2017 niet goed uitgezocht. Bij 8.1.11 staat 'Geneeskundige behandeling' V 15 jaar met als bron Burgerlijke Wetboek 7, art. 454, maar dit verwijst naar een eventuele zorg voor een patiënt en in dit soort gevallen lijkt me dat niet te kloppen.
Vanuit de methodiek van de selectielijst levert de GGD een product aan Justitie en valt het daarmee onder 5.1.1 die zegt V 7 jaar na afhandeling. Ik kan me echter voorstellen dat dat wat kort is.
Vraag is: wie is verantwoordelijk voor het bewaren van deze onderzoeken? Ik kan me niet voorstellen dat de GGD verantwoordelijk is voor het bewaren van deze gegevens. Mijn inziens zou dat Justitie moeten zijn, maar dat is dus iets wat moet worden nagegaan. Als dat inderdaad Justitie is, dan hoeft de GGD dit ook niet 15 jaar te bewaren want daar heeft de GGD dan geen belang bij.
Zoals ik al zei, kom ik nu uit op V 7 jaar uit op basis van 5.1.1. Of dat werkelijk het bewaartermijn is wat je aan moet houden, zal nog wel met de afdeling moeten worden afgestemd.
Hallo Kees-Jan,
Bedankt voor je snelle reactie, hier kan ik verder mee.
Dag Erick-Jan en Kees-Jan,
Ik volg de discussie met belangstelling, omdat wij met dezelfde vraag worstelen in het kader van de bewaartermijn van forensische verrichtingen bij het centrum seksueel geweld. Het CSG doet onderzoek en informeert, maar het is aan het slachtoffer om te beslissen om wel/geen aangifte te doen. Daaraan is geen termijn meer gebonden: deze misdrijven verjaren niet meer. Zonder aangifte is er voor politie en/of justitie geen aanleiding om een onderzoek en eventueel vervolging in te stellen. Zonder aangifte is er dus ook geen grond voor de GGD om deze gegevens te delen met politie en justitie. Het kan echter zo zijn, dat het slachtoffer tientallen jaren later alsnog besluit aangifte te doen en op dat moment kunnen politie en justitie wel het dossier opvragen. Het gaat niet aan dat politie en justitie van alle zaken bij het CSG op voorhand dossiers gaan aanleggen. Dit valt echt onder de zorg van het CSG.
Op basis hiervan ben ik voorlopig tot de conclusie gekomen dat 7 of 15 jaar niet volstaat en dat 100 jaar eerder in de buurt komt.
De centra seksueel geweld zijn ook een recent fenomeen, dus een en ander moet zich ook nog zetten.
Hallo Marieke,
Dit is inderdaad nog wel een interessante: als het slachtoffer aangeeft geen aangifte te doen, heeft het centrum dan nog een grondslag om de informatie te bewaren? Zo niet, zijn ze eigenlijk onder de AVG verplicht dit te vernietigen. Maar ik kan me helemaal voorstellen dat dit de praktijk niet zal zijn. Waarschijnlijk zal de AP hier ook nog wat over moeten zeggen.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door