In het onlangs verschenen rapport van ICTU over de stand van zaken digital...:

Helft gemeenten metagegevensschema volgens TMLO opgesteld

Het zogeheten Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO) draagt bij aan de toegankelijkheid van informatie en de uitwisseling van informatie tussen overheden. Decentrale overheden wordt geadviseerd het TMLO op te nemen in hun referentiearchitectuur en de standaard te implementeren in hun informatiesystemen (TMLO, 2015).

Ten tijde van de 1-meting was het TMLO een vrij nieuwe standaard. Dit verklaarde destijds mogelijk de uitkomst. Twee jaar later zou een toename van dit percentage te verwachten zijn. Echter, dit is niet het geval. Eerder lijkt het op een afname te duiden (51% van de gemeenten geeft namelijk aan het metagegevenssysteem volgens het TMLO op te stellen, versus 63% in 2018, maar dit is geen significante afname). Mogelijk ligt de oorzaak van de ontbrekende toename in het gebruik van het TMLO in de hanteerbaarheid van het instrument.

Is het metagegevensschema volgens het TMLO (Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden) opgesteld?

Ten opzichte van 2016 is tevens een afname zichtbaar in de mate waarin het metagegevensschema in de organisatie is geïmplementeerd. In 2018 geven meer gemeenten aan dit voor nog geen enkel proces te hebben gedaan dan in 2016 (26% versus 10% in 2016). Net als in 2016 loopt dit beeld wel sterk uiteen onder gemeenten.

Dit beeld komt overeen met mijn eigen waarneming, gemeenten zijn er mee aan de slag, maar concrete implementaties - ondanks leveranciersbijeenkomsten- zijn spaarzaam. In het rapport is zelfs sprake van een afname. In mijn optiek bevat deze trend risico's, omdat  elke gemeente digitaal werkt maar het onderdeel om daadwerkelijk digitaal te archiveren achterblijft.

Bij de oplevering van het TMLO in 2014 stond deze metadataset als een huis. Er was geen twijfel dat deze standaard metadataset een toegevoegde waarde  heeft en essentieel is.

Dat het gebruik achter blijft, moet een oorzaak hebben. Ik hoor medewerkers van gemeenten ook vaak verzuchten over de toepasbaarheid van het TMLO, dat terwijl de specialisten stellen dat het TMLO helemaal niet moeilijk is. De waarheid zal in het midden liggen.

Dat roept bij mij de vraag op:

Moet het TMLO niet veel eenvoudiger opdat het wel gebruikt gaat worden ?

Daarbij is ook behoefte aan een standaard uitwisselingsformaat.

Weergaven: 915

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik denk niet dat de zogenaamde complexiteit van het TMLO de (enige) reden is dat 'we' nog geen metadataschema hebben. Voordat het TMLO er was, was een dergelijk schema namelijk ook al verplicht volgens de Archiefregeling, maar hadden we 'm ook niet.

Als ik even naar mijn eigen organisatie kijk, waar kennis van het TMLO er heus wel is, dan zijn er meerdere vertragende factoren:

- het proces van vaststelling (wat en wie en hoe)

- het nut en de reikwijdte van een metadatamodel (want hoe ver rijkt het dan eigenlijk)

- het opstellen van meerdere modellen tegelijk

- bepalen hoe zo'n model er eigenlijk uitziet, niet alleen de elementen, maar ook het gebruik ervan

Hoe zie je de rol van de leveranciers? Zelf denk ik dat dit ook een nog niet genoemde factor is bij de vertraging. Daarbij niet gezegd hebbende dat dit geheel aan de leveranciers is toe te schrijven, deze blijven afwachtend zolang het definitieve model door het NA niet is vastgesteld.

Dat bedoelde ik te zeggen met reikwijdte en meerdere modellen.

Je stelt een metadatamodel op, en dan? Waar geldt het voor? Alle applicaties? Alleen je DMS? De hele organisatie?

Waarschijnlijk wil je dus meerdere modellen (of een uitgebreid model dat voor meerdere afgesloten systemen voorziet). Leveranciers hebben we verder niet zo'n problemen mee. Het is fijn als ze zoveel mogelijk compliant zijn aan het TMLO, maar anders maken we dat er zelf wel van. Uiteindelijk ga je toch je informatie + metadata exporteren, daar heb je je model voor nodig. Enige transformatie of verrijking om het dan volledig compliant te laten zijn is dan een relatief kleine ingreep.

Dat is duidelijk dat het bredere reikwijdte heeft dan een DMS, al vraag ik me af of de respondenten de vraag in de enquête ook zo hebben opgevat. Vooralsnog zie ik weinig concrete toepassingen behalve wanneer er gemetadateerd moet worden voor een e-depot met backlogging processen. Als je ziet hoeveel tijd dit relatief eenvoudige proces kost....

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden