NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
In december is het SAP jaarboek gepresenteerd. zie ook:
http://www.breednetwerk.nl/main/search/search?q=archives+in+liquid+...
Het jaarboek is volledig Engelstalig en is vanaf nu kosteloos digitaal verkrijgbaar via: tiny.cc/LiqArch (pdf), tinyurl.com/liqarch (krantenviewer) en https://kia.pleio.nl/file/download/55063372 (epub).
Hulde voor het gratis beschikbaarstellen en hulde voor de inhoud. De plek om met elkaar van gedachten te wisselen vond ik nog niet zo eenduidig, vandaar dat ik hier de discussie open.
Je kunt discussiëren over het gehele boekwerkje, gebruik dan de titel van het boek. Bij reactie op onderdelen, gebruik dan de titel van het 'hoofdstuk' tot de dubbele punt: en als je wilt de auteur erbij. Let op alleen auteur(s) gaat je niet helpen, auteurs hebben meerdere bijdragen.
Wonderlijk dat wel aandacht is voor de 'aankondiging' en dat verder geen dialoog van vakmensen op dit breednetwerk plaatsvind. Het is echt een interessante SAP-publicatie dat ons vak verbreed en verdiept. De opgeworpen gedachten mogen breed geconsumeerd, gewaardeerd en bediscussieerd. Van harte uitgenodigd.
Tags:
Andre, dank voor je blog. Ik denk dat veel informatiewerkers flink moeten bijbenen om hun vak (privacy, zgw) bij te houden en dan dit soort publicaties overslaan. Waar veel medewerkers wel echt enthousiast over zijn, is de nieuwe tool over het zgw van VNG realisatie. Het sluit aan bij hun eigen beroepspraktijk, dit soort publicaties blijft voor velen een abstracte materie.
http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/hulp-bij-zaakgericht-werken...
Het gehele boek (totaal 326 pagina's) is sinds 13 december 2017 ook hier kosteloos te downloaden:
Yvonne, ik denk dat je gelijk hebt. tussen 2 en 29 maart geen enkel inhoudelijk discours als vervolg op dit 'prachtwerk'.
Wil toch een poging wagen:
In de bijdrage van Geert Jan van Bussel stel hij: archiving is- as is. Geert Jan ontwikkelde daar een mooi model voor. Beschreven in de delen: 1. organisatiebreed informatiemanagement en archieftheorie en 2. een verkenning van het 'archief is als het is'kader. Op pagina 36 e.v. geeft hij enkele achtergronden en doet hij aannames waarop het model gebaseerd is en waaruit het model bestaat. tot pagina 54.
Daarover wil ik graag on-line van gedachten wisselen.
Wat vinden we bijvoorbeeld van:
niet alle records worden vastgelegd in de organisatie-archief: werknemers kunnen beslissen om hen te schrappen voortijdig, omdat ze vind ze niet relevant, ze willen bekend voor iedereen niet, willen ze deel te gaan uitmaken van verantwoordingsplicht processen, of uit deviant niet gedrag.
Of Engels:
'Not all records are captured in the organizational archive: employees may decide to delete them prematurely, because they do not find them relevant, do not want them to be known to anyone, do not want them to become part of accountability processes, or out of deviant behaviour.'
Uittreksel van: 'SAP Jaarboek 2017_ePub_DEF.' iBooks.
Er zijn mogelijk auteursrechten op dit materiaal van toepassing.
Dat is praktisch, het relativeert de subjectieve bijdrage van wat ik noem de business en getuigt van inzicht. Blij wordt ik er echter niet van.
Sluit ik me geheel bij aan, te meer daar alle processen steeds gestructureerder zijn ingericht.
Bij punt 5 zit de voorgefinieerde archivering, voorzien van de twijfel hoe die voorgestructureerde archivering zich verhoud met een organisch gevormd archief. Bij punt 7 kunnen informatieobjecten tot het archief gebracht, omdat deze toevoeging door bijvoorbeeld de business worden gedaan, zonder dat deze dienen tot bewijs of erfgoedbelang. Een voorbeeld van een ebook wordt genoemd.
ik snap dit in de praktijk waarin 'as is' het motto is. En als bijlage is een oplossing. Zou de business dit echt apart onderscheiden aanleveren en of metadateren?
Wat daarvan te vinden?
het 'archive is as is' vind ik een boeiende gedachtegang. Het relativeert het krampachtig structureren en de 'in control'-trend?
Niet alle archiefstukken bereiken het archief. Dat was zo en dat is zo. Hoe kunnen we daar mee leren leven? Waarom nemen we geen genoegen met hetgeen het archief wel bereikt?
Daarbij niet alles loslaten en wel maatregelen nemen om onverantwoorde slordigheid en kwaadwillendheid te beteugelen of te voorkomen.
De theorie in de Engelse taal vind ik best pittig. Later dit jaar komt er hopelijk een stuk in het Nederlands.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door