NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Hotspots
Hotspots’ zijn gebeurtenissen waar het handelen van de overheid en de samenleving elkaar intens raken. Het gaat om gebeurtenissen die maatschappelijke beroering veroorzaken, van bijzondere betekenis zijn voor de inwoners en in de media veel aandacht hebben getrokken. Vanuit cultuur-historisch perspectief is het van belang om de archieven over hotspots veilig te stellen en te bewaren. Hoe dat aangepakt moet worden staat in de Handreiking Periodieke hotspot-monitor decentrale overheden.
Snel veilig stellen van sociale media
Essentie bij het archiveren van sociale media is dat die kort genoeg zijn om te voorkomen dat digitale archiefbescheiden al verloren zijn gegaan. Vanuit de pilotorganisaties wordt gesuggereerd een interval van één jaar aan te houden. Althans de termijn van een jaar wordt genoemd in de handreiking.
Bij een gemeente zijn communicatiemedewerkers vaak de enige die echt zicht hebben op alle sociale media die naar aanleiding van de hotspotgebeurtenis worden gevormd.
Is het geen idee om juist met hulp van deze expertise de sociale media in beeld te krijgen rondom te hotspot en veilig te stellen ? Ongetwijfeld zullen we daar discussies over krijgen over auteursrechten, want zijn foto's op Facebook en Instagram geen eigendom van dit bedrijf.
Ervaringen delen mag, graag zelfs.
Link naar handreiking.
Tags:
Ik weet niet precies of dit de goede plek is want ik ben niet bij gemeente werkzaam. Ik weet ook niet of het bijdraagt aan de vraag. Het enige dat ik kan melden is dat ik ervaring heb met het archiveren van social media, maar dan alleen Twitter en Facebook. Bij BrabantWater maken we gebruik van Obi4wan om trends in social media te monitoren, maar tevens om de tweets en FB posts die betrekking hebben op ons waterbedrijf te "vangen". De tool Obi4wan zorgt elke 24 uur voor een export van wat er op Twitter en FB gebeurd mbt BrabantWater-zaken. Deze export (PDF document) komt automatisch in mijn mailbox terecht en ik importeer deze in Corsa. Ze zijn dan volledig doorzoekbaar op woorden. Dus kun je snel terugzoeken. Een bewaartermijn heb ik er echter nog niet aan gehangen.
Ik heb dit, net als hierboven al gesteld, met de collega's van communicatie afgesproken.
Dank voor je tip, Henri. De meeste gemeenten beschikken inderdaad ook over een soortgelijke tools, maar die komen dan vaak niet verder dan 'communicatie'. Jullie zijn al weer een stap verder.
In Heerlen archiveren we diverse Facebook en Twitter accounts met behulp van http://smd.archiefweb.eu/. M.b.t. hotspots hebben we met behulp van archiefweb in 2015 o.a. de websites van Serious Request (in Heerlen in 2015) en het Jaar van de mijnen (2015) gearchiveerd op basis van het nog niet formeel vastgestelde Concept beleidskader archivering van websites en social media gemeente Heerlen (zie bijlage en http://heerlen.archiefweb.eu/#archive).
Dank voor het delen, dit kende ik niet.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door