NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Nu de vragen over vakonderwerpen zo populair zijn, wil ik er graag een toevoegen.
In december van het vorige jaar heeft de VNG de gemeenten geïnformeerd over de aanpassing in de selectielijst, zie hiervoor dit Ledenbrief_BAOZW-U200902686_bijl_1 (2).pdf
De verwachting is dat de aanpassing in september 2010 definitief zal worden vastgesteld. Onduidelijkheid bestond alhier over de bewaartermijnen van de documenten van de inburgering en de aard ervan. De terminologie zoals de verklaring van inburgering komt niet voor in de Wet op de Inburgering.
Het voorstel in de nieuwe lijst is:
Opvang van asielzoekers en inburgering
- rapportages en resultaten Bewaren
- verklaring van inburgering Bewaren
- overige bescheiden 5 jaar
Mijn vraag is hoe gaan gemeenten op dit moment nu de selectielijst nog niet is aangepast om. Wordt al rekening gehouden met de nieuwe bewaartermijnen ?
Voorts zijn er ook gemeenten die hiervoor een vervangingstraject zijn gestart ?
Graag hoor ik ervaringen in deze. I
Tags:
Zal de wijziging van de lijst trouwens met terugwerkende kracht gaan gelden? M.a.w. voor alle bescheiden vanaf 1996?
Zal de wijziging van de lijst trouwens met terugwerkende kracht gaan gelden? M.a.w. voor alle bescheiden vanaf 1996?
@Yvonne Ik zal die ingangsdatum nog eens onder de aandacht brengen bij de mensen die er iets aan kunnen doen.
@Yvonne De Wet inburgering nieuwkomers (d.d. 9 april 1998, gewijzigd per 1-1-2010) verplicht nieuwkomers een inburgeringstoets te ondergaan. Burgemeester en wethouders van een gemeente kunnen hiervoor ontheffing verlenen. Dat kan tijdelijk (ten hoogste 1 jaar (met mogelijkheid tot verlenging), of permanent (bijvoorbeeld bij tijdelijk verblijf, of als gebleken is dat de nieuwkomer nooit aan de verplichtingen van de wet zal kunnen voldoen). Het college van B en W moet bovendien zorgen voor de aanbieding van een inburgeringsprogramma – via bijv. plaatselijke ROC’s -. Op basis van de rapportage van de ROC’s geeft B en W een certificaat van inburgering af, waarin tevens het behaalde niveau van inburgering is vermeld.
De gemeente is voor wat betreft de certificaten en de ontheffingen de (enige) archiefvormende instantie. Wij – als BHIC – hebben hieraan de conclusie verbonden dat de certificaten moeten worden bewaard (voor de recht- of bewijszoekende ingeburgerde nieuwkomer). De permanente ontheffingen zou je eveneens op blijvende bewaring kunnen afstellen of eventueel op 110 jaar na geboortedatum. De rechthebbende moet er immers zijn hele leven op terug kunnen vallen. De kortlopende ontheffingen zijn in principe vernietigbaar 1 jaar na vervallen (cat. 2.7).
De door jullie gestelde vragen en genoemde aandachtspunten zijn gelukkig ook al in de aan de VNG gezonden reacties genoemd en door de Adviescommissie Archieven van de VNG in de afgelopen maanden behandeld.
De actualisatie van de selectielijst, zoals die in december jl. is rondgestuurd, is bedoeld om de vastgestelde lijst van 2005 aan te vullen (en fouten te verwijderen en omissies op te vullen). De lijst blijft dan ook gelden voor de periode vanaf 1-1-1996 en er zal geen 3e lijst komen.. Wel is het zo dat er aanvullingen zijn opgenomen voor bescheiden die door de invoering van nieuwe wetgeving (WMO, Waterwet, BAG, etc.) nog in de lijst ontbraken of zorgden voor wijzigingen van termijnen. Dat wordt in de lijst dan expliciet toegelicht. Ook de Toelichting op de lijst gaat hier op in.
Inmiddels zijn alle reacties verwerkt en wordt de geheel aangepaste lijst in augustus besproken met het Nationaal Archief. Ook zullen de termijnen uit de WABO-selectielijst in de gemeentelijke selectielijst worden opgenomen.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door