De afgelopen 20 jaar heeft zich een transformatie ingezet bij Brabantse archiefdiensten, die je het beste zou kunnen benoemen als schaalvergroting.

Als we in het Zuidoosten van de provincie Noord-Brabant beginnen, zien we daar het RHC Eindhoven, een opvolger van de vroegere archiefdienst Eindhoven versterkt met die uit Deurne en Helmond.  Is het heel de regio, nee om met Asterix en Obelix te spreken, er is een enclave, te weten het Gemeentearchief Gemert-Bakel.

In het Noordoosten zijn in de provinciehoofdplaats 's-Hertogenbosch twee archiefdiensten gevestigd, het Brabants Historisch Informatie Centrum  (BHIC) en het Stadsarchief 's-Hertogenbosch.  Als een van de weinige provinciehoofdsteden in Nederland is hier de fusie tussen rijk en gemeente niet tot stand gekomen. Het BHIC is in 1998 samenwerking gaan zoeken in de regio en ging in dat jaar samenwonen met het Streekarchief Langs Aa en Dommel uit Vught. De naamsverandering BHIC in 2005 was op zijn plaats toen de gemeenten aangesloten bij het Streekarchief in Oss de werkzaamheden verplaatsten naar 's-Hertogenbosch en de waterschappen ook aansloten. De provinciearchivaris is sinds 2014 ook gehuisvest in het complex van het BHIC en niet meer op het provinciehuis.

De gemeenten Nuland en Vinkel hebben afscheid genomen van het BHIC en treden toe tot het Stadsarchief 's-Hertogenbosch, dit als gevolg van een gemeentelijke herindeling. Het Stadsarchief 's-Hertogenbosch zelf gaat fuseren met het BAM en Vestingwerken. Vorig jaar was nog sprake dat het Archief zou fuseren met de plaatselijke bibliotheek in een Agora-concept.

Ook in dit gebied weer een kleine enclave in de vorm van het Stadsarchief Oss, met dien verstande dat de gemeentearchivaris van Oss bij het BHIC in dienst is. Het Stadsarchief stopt met ingang van 1 januari 2016 als zelfstandige archiefdienst en fuseert met de bibliotheek.

De gemeente Waalwijk shopte vanaf 1996 met hun archiefdienst bij buurgemeenten en in juli 2013 kwam dan toch eindelijk de kogel door de kerk door de toetreding tot een GR in Heusden.

In het midden van de provincie zien we het Regionaal Archief Tilburg, dat vanaf 2004 is uitgebreid met 6 gemeenten van het voormalige Streekarchief in Oosterhout. Breda lijkt geheel zelfstandig te blijven, al hebben de musea van deze Baroniestad MOTI en Breda's Museum wel concrete fusieplannen.

In het Westen zijn stappen gezet om te komen tot een samenwerking met ingang van 1 januari 2016 tussen het Markiezenhof Bergen op Zoom, Regionaal Archief West-Brabant locatie Oudenbosch en het Gemeentearchief Roosendaal link. Het zelfstandige gemeentearchief Rucphen werd met ingang van 1 januari 2012 al opgeheven en samengevoegd bij Oudenbosch. link

Dan zijn er nog separatisten, het Waterschap Brabantse Delta heeft besloten de samenwerking met de archiefdiensten Bergen op Zoom, Breda, Oudenbosch en Tilburg te beëindigen, richt een eigen archiefbewaarplaats in en gaat geen eigen waterschapsarchivaris meer benoemen. De andere waterschappen in de provincie Aa en Maas en Langs Aa en Dommel zien we deze beweging niet maken.

Spannende tijden, deze stand van zaken zou in relatie tot de ontwikkelingen rondom het e-depot over een tijd er wel weer anders uit kunnen zien.

Hoe verlopen deze processen in andere provincies ?

 

Weergaven: 3984

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Unieke ontwikkeling in de hoofdplaats van Noord-Brabant plan voor een erfgoedcentrum met investering in een fysiek gebouw !
http://s-hertogenbosch.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/i...

Archief Land van Cuijk moet weg uit Grave: 'Alsof je de ziel hier weghaalt'

GRAVE - Zo'n tweeduizend keer per jaar worden in Grave de archieven van het Land van Cuijk geraadpleegd. Ze worden beheerd door het BHIC, het Brabants Historisch Informatie Centrum. Maar door bezuinigingen moet het archief weg uit Grave en gaat het naar Den Bosch. Tot verdriet van de bezoekers.

Het archief van het Land van Cuijk, gevestigd in hetzelfde gebouw als het stadhuis van Grave, herbergt historisch materiaal uit plaatsen als Cuijk, Grave, Boxmeer en Mill, vanaf de veertiende eeuw tot nu. Per jaar wordt het zo'n tweeduizend keer geraadpleegd, vaak door geschiedenisfanaten van heemkundekringen en mensen die hun stamboom uitzoeken.
Digitaliseren Maar de deuren gaan dicht in Grave. "Door bezuinigingen zijn we genoodzaakt het archief van Grave te verhuizen naar onze hoofdvestiging in Den Bosch", zegt René Bastiaanse, directeur van het BHIC. "Ik begrijp dat dat voor veel bezoekers vervelend is, maar het is niet anders. We gaan nu in ieder geval het meest geraadpleegde materiaal digitaliseren en zo via de computer voor de bezoekers toegankelijk maken."
Niet iedereen is hier gelukkig mee. Velen willen gewoon papier in handen hebben. Een boek en niet naar een scherm staren. Naar Den Bosch gaan om het archief te bezoeken, vinden ze te omslachtig. "Stel dat je maar een uurtje in het archief wil duiken. Dat is toch niet te doen. Bovendien kun je in Den Bosch niet goed parkeren."

http://www.omroepbrabant.nl/?news/246008762/Archief+Land+van+Cuijk+...

Dit keer een schaalverkleining

http://zutphensekoerier.nl/nieuws/archief-zutphen-zelfstandig-verde...

ZUTPHEN - B. en w. van Zutphen hebben Etienne van den Hombergh benoemd tot tijdelijk archivaris van het Regionaal Archief Zutphen. De aanstelling, die in combinatie is met zijn al bestaande functie van teamleider, loopt vooralsnog tot 1 januari 2018.

De tijdelijke benoeming vloeit voort uit het afbreken van de onderhandeling om het RAZ meer te laten samenwerken met het Erfgoedcentrum in Doetinchem. Het college ziet voor het archief een belangrijkere rol weggelegd in de cultuurhistorische agenda van Zutphen. Daarin past een zelfstandige organisatie met een eigen archivaris. Vooruitlopend op de eerder beoogde samenwerking was Femia Siero vanuit het Erggoedcentrum voor acht uur per week gedetacheerd in Zutphen. Daaraan is begin mei een eind gekomen.

Met haar opvolger, die eveneens over de benodigde papieren beschikt, willen b. en w. uit kostenoverwegingen bezien of een combinatie teamleider / archivaris werkbaar is. Blijkt dit niet het geval, dan volgt voor Van den Hombergh in principe een benoeming tot alleen archivaris en wordt naar een nieuwe teamleider gezocht.

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Het streekarchief blijft in Alphen aan den Rijn. Het plan van wethouder Kees van Velzen (CDA) om het Alphense deel van Streekarchief Rijnlands Midden naar Leiden te verhuizen kon donderdagavond niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad.

CDA en Nieuw Elan, de twee grootste coalitiepartijen die samen een derde van de gemeenteraad invullen, stemden als belangrijkste partijen tegen. CDA dwarsboomt nota bena het plan van hun eigen wethouder. ‘Toen het V&D-pand vrij kwam dachten wij: dit is een kans die je niet aan je voorbij moet laten gaan. Alle steden met de grootte van Alphen hebben een eigen archief’, vindt raadslid Marjon Verkleij (CDA).

Collega-coalitiegenoten VVD en D66 zijn er niet blij mee. ‘Onvoorstelbaar dat wij een blanco cheque uitschrijven hiervoor’, beschrijft Inge Prins (D66) de – in haar ogen – geldverspilling. De optie om zelf een archief te bouwen kost 250.000 á 280.000 euro extra. Een meerderheid van de gemeenteraad is bereid dat geld uit te geven. ‘Ik betwijfel of dit de juiste optie is’, reageert Van Velzen.

Een aantal partijen spoort Van Velzen aan dat hij moet proberen het zo goedkoop mogelijk te doen. ‘Dat is flauw. Je wil niet de optimale en efficiënte variant, maar dan vervolgens zeggen dat het voor een dubbeltje moet, kan niet’, stelt Van Velzen. ‘Dan moet je ook stoer zijn en de rekening pakken. Ik vind het flauw dat sommigen daarvoor wegkropen. Dat kan niet.’

Lees verder via link

In Lochem zijn de historische verenigingen tegen schaalvergroting van het archief.

http://www.destentor.nl/regio/lochem/historische-clubs-lochem-tegen...

De Archieven van het Noorden en Archief 2020 organiseren een interactieve kennisbijeenkomst over samenwerkende instellingen op weg naar een toekomstbestendige archieffunctie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden deelnemers geïnspireerd en uitgedaagd om met elkaar aan de slag te gaan en de (digitale) uitdagingen waar de sector voor staat het hoofd te bieden. Het project Archieven van het Noorden is een samenwerking tussen Tresoar, Groninger Archieven en Drents Archief.

https://archief2020.nl/agenda/kennisbijeenkomst-samenwerken-aan-een...

Ook archiefdiensten Hilversum en Naarden onderzoeken de mogelijkheden tot fusie.

http://www.bussumsnieuws.nl/nieuws/historie/75828/onderzoek-naar-ee...

Eén archief voor 't Gooi zou de (digitale) archivering en dienstverlening kunnen verbeteren. Verder kan één archief leiden tot een Regionaal Historisch Centrum voor alle historische boeken, ansichtkaarten en collecties.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden