NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Ik ben op zoek naar argumenten voor of tegen het gebruik van het IPM model van Rijkswaterstaat als ordeningsstructuur voor documenten.
Uit eigen ervaring weet ik dat dit model steeds meer gebruikt wordt in projectmatige situaties. Een zoektocht via google heeft nog weinig opgeleverd. Het lijkt wel of er hierover haast geen artikelen of rapporten zijn geschreven.
Wat pleit nu voor of tegen het gebruik van dit model en hoe verhoud het zich tot digitale duurzaamheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid?
Hopelijk kan iemand mij hiermee helpen.
Tags:
Om feedfack te kunnen ontvangen, denk ik dat het nodig is dat je meer toelicht over het IPM model en vertelt in wat voor organisatie je zelf werkt?
Hoi Yvonne,
Dat wil ik wel toelichten. De organisatie betreft een waterschap.
Over het IPM model als ordeningsstructuur voor documenten is weinig te vinden. Je hebt het zelf ook al ondervonden. Er is bijna geen informatie beschikbaar over hoe je zo'n structuur opzet. En hoe het IPM model zich verhoudt tot de archiefwet e.d.
Bij een ordeningsstructuur volgens het IPM model wordt een document geklasseerd d.m.v. verschillende categorieën. Er kunnen totaal 3 categorieën worden meegegeven aan het document. Vervolgens wordt het document aan een digitaal dossier gekoppeld dat ook een bewaartermijn bevat.
De eerste categorie is altijd gerelateerd aan 1 van de 5 rollen van het IPM. Door het toekennen van de overige categorieën wordt de plaats van het document binnen het project duidelijk.
Ik ben dus op zoek naar meer informatie over het IPM als ordeningsstructuur en ervaringen van mensen hiermee.
Hopelijk heb ik zo voldoende toegelicht waar ik naar op zoek ben.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door