NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Tags:
@Cees DIV managed informatie (data + context + tijd, gekoppeld aan een bepaalde transactie). De vorm waarin dit plaatsvindt is daarbij helemaal niet relevant. Als ik als ambtenaar via de telefoon informatie verschaf over het verloop van een specifieke zaak, is dat informatie die ik zal moeten managen. De wijze waarop is uiteraard afhankelijk van de beschikbare mogelijk- c.q. onmogelijkheden. Echter, als ik besluit om telefoongesprekken niet vast te leggen (op welke manier dan ook), neem ik daarmee een bepaald risico voor lief. Aangeven dat dit kanaal niet geschikt is voor het doen van toezeggingen, met daaraan verbonden de conclusie dat dús ook geen sprake kan zijn van ‘archiefwaardige’ informatie, is in mijn beleving dan ook een zwaktebod waar we zo langzamerhand echt van af moeten. Archief vloeit niet voort uit wat overheden vinden wat als ‘archief’ moet worden aangemerkt, maar uit de wijze waarop interactie plaatsvindt met de omgeving waarin overheden functioneren. En als dat plaatsvindt via Twitter, zul je dús iets moeten met tweets. Als dat plaatsvindt via e-mail, zul je dús iets moeten met e-mail. Als dat plaatsvindt via een briefje, zul je dús iets moeten met dat briefje. Hierin ligt een verantwoordelijkheid voor het betrokken overheidsorgaan (c.q. (D)IV). Neem je deze verantwoordelijkheid niet dan is dat (hopelijk) een bewuste keuze op basis van een gedegen risicoanalyse.
Het devies is dan ook niet om simpelweg alles maar te bewaren, maar om na te denken welke keuzes je hierin maakt. Daarvoor is het nodig dat je een goede kijk hebt op ontwikkelingen in het vakgebied en de wijze waarop informatie tot stand komt en hierover een adequaat beheer kan worden gevoerd. Hierin moet je als (D)IV-er voorop (willen) lopen; dat is je bestaansrecht, toch (?).
@Cees Het ging met name om het ‘devies’ (de wijze waarop). Toegegeven, hieraan gaat een lange intro vooraf die mogelijk de indruk wekt dat ik jouw reactie verkeerd heb getaxeerd (in dat geval excuses hiervoor). Op hoofdlijnen zijn we het dus eens :-) – over de oplossing en vooral de weg er naartoe lopen de meningen wellicht uiteen… Neemt niet weg dat ik mij toch blijf afvragen – afgaande op jouw reactie - waarom e-mailarchivering dan blijkbaar nog steeds (after all these years) een obstakel vormt bij veel DIV-afdelingen (?). (Misschien dat met deze vraag de intentie van mijn 'intro' wat duidelijker in beeld komt).
Beste allemaal,
Aangezien wij een heel actief twitterende voorzitter hebben vraag ik mij af wat ondertussen de ervaringen zijn.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door