NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Op 13 december is het onderzoeksrapport van de Algemene Bestuursdienst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitgekomen waarin de imapactanalyse van het invoeren van de Wet Open Overheid (Woo) is uitgewerkt.
De conclusies liegen er niet om, in de eerste pagina's op de managementsamenvatting zegt de onderzoekscommissie:
"Op basis van onze verkenningen komen we tot de conclusie dat de Woo zoals die nu voorligt, niet uitvoerbaar is en tot hoge extra kosten leidt waarvoor in de meerjarencijfers geen dekking bestaat. Deze conclusie is onontkoombaar, gelet op de volgende bevindingen van ons onderzoek. In de eerste plaats vereist de invoering van de Woo een zodanig groot ‘implementatieprogramma’ dat de slaagkans daarvan op voorhand laag moet worden ingeschat. Anders gezegd: de risico’s op een mislukking van de Woo zoals die nu voorligt, zijn te groot. Alleen al de consequenties op het gebied van ICT zijn zodanig groot dat de Woo niet voldoet aan de bevindingen die de tijdelijke parlementaire commissie inzake ICT-projecten bij de overheid (Commissie Elias) heeft geformuleerd. Daar komt bij dat de invoeringsbepalingen die de Woo bevat, praktisch niet te realiseren zijn."
Er zou zelfs sprake zijn van een extra investeringsnoodzaak die zou kunnen oplopen tot meer dan 1 miljard euro. Dan moeten we ons beseffen dat de impactanalyse alleen gehouden is voor die organisaties onder de noemer "Rijksoverheid" dus tot en met het niveau van ZBO's, de impactanalyse van de invoering van de Woo voor lagere overheden is voor zover ik weet niet gehouden, maar valt ieder geval buiten dit rapport. Je mag er in ieder geval van uitgaan dat de problemen en kosten voor gemeenten niet minder zullen zijn
zie deze link voor het rapport: link kamerstuk tweede kamer 15-12-2016
Tags:
Als je dit soort uitspraken leest, is het wel tijd voor verandering.
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-u...
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door