NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Kan iemand mij kort en helder (voor een leek) aangeven hoe de begrippen beheer van gegevens en beheer van informatie zich van elkaar onderscheiden (of juist niet?). Is het verschil wel uit te leggen? Ben erg benieuwd.
Tags:
Het is een oude discussie. Eigenlijk een wat ouderwetse discussie. Maar wel een leuke.
Informatie bestaat m.i. uit alles wat iemand opdoet aan zintuigelijke indrukken. Informatie krijgt pas een waarde als je er een waarderend bijvoeglijk naamwoord voor zet: bijvoorbeeld tijdig, correct, betrouwbaar, volledig, onvolledig, foutief, misleidend, ontbrekend etc etc
De SOD definitie die hier gegeven wordt is wat mij betreft dus incorrect. Informatie is informatie, ook als het geen nieuwswaarde betreft. Het is aan de ontvanger om te beoordelen hoe relevant de informatie is. Maar ook als het geen relevantie heeft, dan nog is het informatie.
Ons lichaam is perfect toegerust om relevante informatie van irrelevante te onderscheiden. Als je bijv autorijdt krijg je per seconde extreem veel visuele indrukken (=informatie). Je hersenen filteren al automatisch uit wat irrelevant is, zodat je je kunt concentreren op wat echt van belang is voor je activiteit van dat moment. Dat gebeurt zonder dat je je ervan bewust bent.
Data wordt traditioneel gezien als een intern consistent geheel aan symbolen dat een begrijpelijk geheel vormt, bijv een getal, een woord of een hele tekst. Uiteraard is dat een wat verouderd principe: want zijn films geen data? En geuren? En geluiden? En prikkels van je zenuwstelsel?
Wurman heeft eens een mooi plaatje gegeven voor een kenniscyclus, tekstueel komt het neer op het volgende: gegevens zijn grondstoffen voor informatie, informatie leidt tot kennis, kennis leidt tot inzicht en inzicht weer tot het produceren van nieuwe gegevens.
Informatie kun je dus eigenlijk niet beheren. Data wel. Maar vanuit praktisch oogpunt is het wel scherpslijperij. Informatiebeheer is wat mij betreft een prima woord om het geheel aan activiteiten en middelen aan de duiden dat nodig is om dataverzamelingen (bijv archieven) te kunnen bewerken, te behouden en beschikbaar te kunnen houden.
Hier nog een benadering om over na te denken (omdat het weekend is):
Wij worden omringd door een realiteit: een tastbare en zichtbare omgeving. (Brain-in-a-vat-filosofie daargelaten)
Deze realiteit nemen wij waar en leggen wij intern (menselijk geheugen) of extern (op papier of in bits) vast in data.
Door deze data te interpreteren krijgen wij informatie over onze omgeving.
Door met deze informatie te redeneren krijgen wij kennis over onze omgeving.
Bijvoorbeeld:
Realiteit:
Data:
Bestaan(x), Deur(x), Bruin(x), ...
Informatie:
Er bestaat een bruine deur.
Kennis:
Achter een deur ligt een ruimte. Deuren kunnen open. Als een deur open staat kan ik er door lopen. Als ik de bruine deur open, dan kan ik er door lopen en kan ik in de andere ruimte komen.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door