Woordenboek informatiebeheer (versie 13 juni 2024)

Een wat uit de hand gelopen hobby van mij is het verzamelen van termen en begrippen die naar mijn gevoel een relatie hebben met ons vakgebied. Deze hobby ben ik begonnen begin jaren negentig van de vorige eeuw. De termen komen uit onder andere uit het Nederlands, Frans, Duits en Engels, De termen hebben betrekking op architectuur, archivistiek, bibliotheekwetenschap, informatiebeheer, (informatie)filosofie, ICT, projectmanagement en dergelijke. De termen komen uit bestaande terminologieën, normeringen, standaarden, woordenboeken, Wikipedia en diverse rapporten, artikelen, berichten, fora en dergelijke. Een enkele term heb ik zelf van een omschrijving voorzien. Ik blijf mij er trouwens over verbazen dat ik na al die jaren nog steeds woorden tegenkom die voor ons vakgebied relevant (kunnen) zijn.

Overigens zijn het niet alleen termen en begrippen, ook heb ik relevante normen, standaarden en referentiekaders verwerkt.

Verzamelen is één ding, wat ik steeds probeer is de onderlinge samenhang tussen de begrippen weer te geven in de vorm van tegelijkertijd een thesaurus en taxonomie. Hier ben ik zo'n 20 jaar geleden mee begonnen. Ik besef heel goed dat dit niet in lijn is met de 'officiële regels' voor het opzetten van thesauri of taxonomieen, maar voor mij werkt het wel. Maar het mooie is ook dat ik mij van die regels niet veel hoef aan te trekken, het is tenslotte een persoonlijk product. Het doel is voor mij is vooral via het onderling relateren van de begrippen inzicht in het verschijnsel informatie in relatie tot de archivistiek te krijgen.

Het nu beschikbare resultaat is een moment opname. Door wat ik in de literatuur tegenkom kunnen mijn ideeën over de relaties weer veranderen, wat weer kan leiden tot aanpassingen.

Op dit moment staat de teller van het aantal begrippen op iets van 19247. De teller van het aantal relaties  staat nu op ruim 73.000. Het geheel houd ik bij in een Reference Manager in MS-Access (https://labyrinth.rienkjonker.nl/albums/reference-manager).

In het woordenboek staan de termen die een 'scopenote bevatten'. In de thesaurus staan naast deze termen ook termen zonder 'scopenote'.

De laatste versie van het woordenboek en bijbehorende andere documenten vind je hier:https://labyrinth.rienkjonker.nl/content/woordenboek-informatiebehe...

Weergaven: 194

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Antony Fokker op 16 Juli 2023 op 12.08

Niet alleen leuk, maar ook ontzettend nuttig! Dank! 

Reactie van Stéphanie Gautier op 9 Juni 2023 op 11.01

Indrukwekkend..!!

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden