NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Het gaat om een wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (WGBO). Vergelijkbare artikelen uit de Jeugdwet, de WMO 2015, de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en de Wet zorg en dwang worden in dit wetsvoorstel in lijn gebracht met de WGBO.
Zie voor eerdere berichten mijn blog uit juli 2016 over dit onderwerp.
http://www.breednetwerk.nl/profiles/blog/show?id=2537796%3ABlogPost...
Belangrijke veranderingen ten aanzien van bewaren en vernietigen zijn:
Verwijzing naar het wetsvoorstel met bijbehorende documenten:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/02/21/aan...
Verlengde bewaartermijn met terugwerkende kracht voor alle bestaande dossiers
Er is sprake van onmiddellijke werking van de wetswijziging zodra deze door de Kamer is aangenomen. De bewaartermijn is van toepassing op alle medische dossiers die er op dit moment (nog) zijn. Ik concludeer dan ook dat de bewaartermijn ook van toepassing is op dossiers die onder de vorige Selectielijst [2012] vallen. Dat betekent dat ingerichte vernietigingsreeksen van dossiers in voorkomende gevallen moeten worden omgezet naar langer bewaren.
Aanpassing van de bewaartermijnen in de gemeentelijke selectielijst
In het concept-ontwerp aanpassing van de Selectielijst archiefbescheiden gemeenten en intergemeentelijke organen 2017 is rekening gehouden met de Wijzigingswet WGBO. Van een groot aantal categorieën wordt voorgesteld de bewaartermijn van 15 jaar te vervangen door 20 jaar. Met een toelichting “of zoveel langer als redelijkerwijs uit de zorg voor een goed hulpverlener voortvloeit”. Het betreft dan dossiers waarvan de archiefgegevens voortkomen uit een behandeling of begeleiding door een hulpverlener.
Niet elk dossier met medische gegevens valt onder de bewaartermijn van 20 jaar.
Dit betekent niet dat alle dossiers die medische gegevens of gegevens rondom begeleiding en medische zorg bevatten, ook langdurig moeten worden bewaard. De WGBO gaat uit van handelingen op het gebied van de geneeskunst en de verpleging en verzorging die in dat kader plaatsvinden. Verzorging van ouderen in een verpleeghuis valt daar bijvoorbeeld niet onder. Het opnemen van bepaalde medische gegevens in een gemeentelijk dossier om te bepalen of een WMO-voorziening mag worden toegekend of een werkplekaanpassing te kunnen doen, kan nodig zijn ter onderbouwing van de beschikking. Er is dan geen sprake van begeleiding of medische zorg, het betreft onderleggers. Er geldt een minder lange bewaartermijn.
Opmerking
Wijziging WGBO gepubliceerd in Staatsblad
Minister Bruins van Medische Zorg en Sport heeft de ‘Wet van 5 juni 2019 tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Jeugdwet en enkele andere wetten ter verbetering van patiëntgerichte zorg en het opnemen van een wettelijke regeling voor het inzagerecht in het medisch dossier van een overleden patiënt’ in het Staatsblad gepubliceerd. Het wetsvoorstel tot wijziging van de WGBO werd op 4 juni 2019 bij wijze van hamerstuk door de Eerste Kamer afgedaan. Door de wetswijziging wordt de bewaarplicht van medische dossiers verlengd van 15 naar 20 jaar. Ook wordt in de wet omschreven wanneer nabestaanden het recht hebben op inzage in het medisch dossier na overlijden van de patiënt. Dit mag wanneer de patiënt bij leven toestemming heeft gegeven, wanneer sprake was van een incident of wanneer de nabestaanden en aannemelijk zwaarwegend belang hebben. De wijzigingen treden naar verwachting op 1 januari 2020 in werking.
Eerste Kamer heeft ingestemd met wijzigingen WGBO: bewaarplicht en ....
Door de wetswijziging wordt de bewaarplicht van medische dossiers verlengd van 15 naar 20 jaar.
Ook wordt in de wet omschreven wanneer nabestaanden het recht hebben op inzage in het medisch dossier na overlijden van de patiënt. Dit mag wanneer de patiënt bij leven toestemming heeft gegeven, wanneer sprake was van een incident of wanneer de nabestaanden een aannemelijk zwaarwegend belang hebben.
https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34994_verbeteren_patientger...
Dat is juist Conny, maar vanwege de lange voorgeschiedenis van dit wetsvoorstel (jaren 90!) vind ik dit een mijlpaal. Bovendien lijkt de verlenging van de bewaartermijn in het wetsvoorstel van toepassing te zijn op alle statische dossiers, dus met terugwerkende kracht. Al in 2010 deed de minister van VWS een oproep aan alle zorginstellingen om geen dossiers te verenietigen in afwachting van de verlengde bewaartermijn. Er was toen nog sprake van 30 jaar of langer bewaren. Nu er duidelijkheid is over die 20 jaar kan er door de instellingen flink worden opgeruimd, digitaal en op papier.
Reactie van Conny van der Laan 1 uur geledenReactie wissen
Deze verleniging van de bewaartermijn gaat toch pas daadwerkelijk in als de wet door de eerste kamer is aangenomen? Of zit ik er naast? (ben geen jurist).
beste Conny, formeel heb je een punt, in de laatste VNG brief over de aanpassing van de selectielijst wordt deze aanpassing WGBO al benoemd. Maar de aanpassing heeft alleen betrekking op de documenten gevormd vanaf 2017. Wat zo goed aan de bijdrage van Wilma is, is dat ze een doorkijkje geeft naar de voorgaande selectielijsten.
Dag Wilma,
Dank voor het heldere overzicht. Ik ga hem delen binnen mijn organisatie.
Groeten,
Marieke Klomp
Deze verleniging van de bewaartermijn gaat toch pas daadwerkelijk in als de wet door de eerste kamer is aangenomen? Of zit ik er naast? (ben geen jurist).
dank Wilma voor het delen!
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie