NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
VNG Magazine nummer 5, 1 april 2022
Tekst: Marten Muskee | Beeld: Shutterstock
Volgende maand treedt de Wet open overheid in werking. De wet verplicht gemeenten informatie actief te openbaren, maar veel is nog niet duidelijk. De komende periode zullen gemeenten stapsgewijs toegroeien naar de nieuwe verplichtingen.
De Wet open overheid (Woo) wordt per 1 mei de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. De wet verplicht gemeenten om documenten in elf categorieën actief openbaar te maken, én om de informatiehuishouding op orde te brengen.
André Tinga is programmamanager Woo bij de gemeente Groningen en projectleider Woo bij Coevorden. Toen hij vanuit een bedrijfskundige achtergrond vorig jaar startte in Groningen, wist ook hij niet wat de Woo precies inhield. Dat is intussen wel anders. Hij verbaast zich over het feit dat die vraag nog leeft bij veel gemeenten. Tinga hoort regelmatig dat een gemeente het project hiervoor nog moeten opstarten. Er zijn ook veel gemeenten die al wel verder zijn, maar ook die zoeken nog naar allerlei antwoorden.
Ambitieniveaus
De Woo treedt volgende maand dus in werking, al is het met een ingroeimodel. Er zijn vier ambitieniveaus opgesteld, en elke gemeente mag bepalen welk van die vier van toepassing is. Niveau 2 is het basisniveau, waarbij gemeenten op drie terreinen binnen een nog te bepalen tijdpad aan de wettelijke eisen moet voldoen. Bij niveau 1 wordt nog niet aan de wettelijke termijnen voldaan, de niveaus 3 en 4 gaan juist al een stap verder.
Het is mooi dat er voor een ingroeimodel is gekozen
‘Groningen en Coevorden kiezen bewust voor het basisniveau, omdat er nog zoveel onduidelijk is’, zegt Tinga. ‘Gemeenten die kiezen voor niveau 1, voldoen nog niet aan de wet, maar worden nog niet gesanctioneerd. Onduidelijk is vanaf wanneer dat wel gaat gebeuren.’ In de kern, zegt Tinga, is de Woo heel simpel. Gemeenten moeten onder andere per 1 mei een Woo-contactpersoon hebben, een nieuwe intermediair tussen de inwoners en organisatie bij een verzoek om informatie. Die contactpersoon vraagt gericht wat iemand precies zoekt en helpt bij het leveren van de gevraagde documenten.
De Woo verplicht gemeenten ook hun informatiehuishouding op orde te hebben en te houden, en actief te gaan publiceren. ‘Dat is een traject van vele jaren. Wat het extra lastig maakt, is dat gemeenten actief moeten publiceren op PLOOI, het Platform Open Overheidsinformatie. Maar dat is nog helemaal niet beschikbaar.’
Gemeenten moeten op termijn elf informatiecategorieën implementeren. Het actief openbaar maken geldt overigens meteen voor de nieuwe documentatie. Maar wat er nu eigenlijk binnen een informatiecategorie valt, is nergens gedefinieerd. Tinga spreekt van containerbegrippen. ‘Het is niet duidelijk welke informatie in welke categorie valt. Gemeenten zijn driftig op zoek naar die invulling. Daarbij grijpen ze terug op de stukken die door de rijksoverheid zijn gepubliceerd. Alleen, die zijn achterhaald en gebaseerd op het rijk, niet op de gemeenten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken broedt onder meer vanwege de uitdagingen met PLOOI nog op de invoeringsdata van de categorieën.’
Lees verder bij de bron
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie